Στις 2 Νοεμβρίου 1924, ο Άρης αντιμετώπισε στο γήπεδο του Ηρακλή την γιουγκοσλάβικη ομάδα της ΦΚ Πέλιστερ του Μοναστηρίου, πρωταθλήτρια της Νότιας Σερβίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Ο διεθνής αγώνας ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της εποχής στην πόλη μας και προσέλκυσε πλήθη κόσμου που γέμισαν το στάδιο και είδαν τελικά τον Άρη να επιβάλλεται μετά από συντριπτική εμφάνιση με το εμφατικό 5-0!

Η Πελιστέρ κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Νοεμβρίου και έλαχε εντυπωσιακής υποδοχής του Άρη, που την είχε προσκαλέσει. Στον σταθμό των τρένων βρέθηκαν ο πρόεδρος του Άρη Λευτέρης Ηλιάδης, ο γενικός γραμματέας Τσάκαλος, καθώς και ο αρχηγός της ομάδας μας, αλλά και πλήθος κόσμου.

Το παιχνίδι έγινε την επόμενη μέρα, Κυριακή 2 Νοεμβρίου 1924 στο κατάμεστο στάδιο του Ηρακλή, ώρα έναρξης 15:15.

Στο πρώτο κόρνερ υπέρ του Άρη, ο Σκέμπερ έπιασε ένα χλιαρό σουτ και ο Βεντουρέλλης με το κεφάλι σημείωσε το πρώτο τέρμα για τον Άρη! Στο πρώτο μέρος οι κίτρινοι πετυχαίνουν και δεύτερο τέρμα με τον Πάγκαλο, ενώ τα πλήθη στην κερκίδα είναι εκστασιασμένα από την επιτυχία της ομάδας. Αλλά πρόκειται να δούνε κι άλλα.

Στο δεύτερο μέρος ο δημοσιογράφος της εποχής γράφει πως οι παίκτες του Άρη είναι ορμητικότεροι, γιατί νιώθουν πως η νίκη του “εμειδιά”,δηλ. του χαμογελά. Αντίθετα οι αντίπαλοι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να μετριάσουν την ορμητικότητα του Άρη, αλλά δεν τα καταφέρνουν: Έρχεται τρίτη επιτυχία για τον Άρη. σκόρερ πάλι ο αρχηγός Βεντουρέλλης, ενώ ακολουθούν δύο ακόμη γκολ, του Αρμάου και πάλι του Βεντουρέλλη!

Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή αναδεικνύει θριαμβευτή τον Άρη με πέντε επιτυχίες έναντι καμίας των φιλοξενουμένων!

Ο κόσμος πανηγυρίζει και αποθεώνει τους πάικτες του Άρη κατά την αποχώρηση τους από το γήπεδο! Ο δημοσιογράφος της εποχής εξάρει τον αρχηγό των Σέρβων Ασδάρη, ενώ από τον Άρη ξεχωρίζει φυσικά τον Βεντουρέλλη που έκανε το χατ τρικ, αλλά και τους Νακόπουλο και Οπλοποιό που εντυπωσίασαν για τις δυναμικές τους κεφαλιές!

Διαιτητής ήταν ο παίκτης του Ηρακλή Κωτούλας που ήταν ακριβοδίκαιος.

Στο παιχνίδι παραβρέθηκαν ως επίσημοι, ο πρόξενος της Γιουγκοσλαβίας, ο στρατηγός Διαλέτης, ο υπεύθυνος της ΧΑΝΘ κύριος Ρης και πλήθος άλλων.

Η σύνθεση του Άρη ήταν η εξής:

Μελέτης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Σκέμπρης, Αρμάς, Κώστας Βικελίδης, Αγοραστός, Πάγκαλος, Αγγελάκης, Ιωαννίδης, Βεντουρέλης

Οι Σέρβοι έπαιξανμε τους εξής παίκτες: Μαλής, Τζίμος, Αθανάσκοβιτς, Βανκέλοβιτς, Ασδάρης, Λαζάροβιτς, Ουμπάκοβιτς, Κατσαγιάννοβιτς, Τζίκος, Ουράτσοβιτς και Δημητρίεβιτς.

Μετά τον αγώνα παρατέθηκε δείπνο στους παίκτες και την αποστολή της σερβικής ομάδας στο Ξενοδοχείο της Ρώμης. Εκεί έβγαλαν λόγους οι πρόεδροι, Ηλιάδης και Γερασίμοφ. Η σερβική ομάδα αναχώρησε για το Μοναστήρι την επόμενη μέρα, και πάλι σιδηροδρομικώς. Το επόμενο ραντεβού επρόκειτο να δωθεί τον Ιανουάριο του 1925, αυτή τη φορά στο Μοναστήρι!

Στο εξώφυλλο βλέπουμε ένα θαυμάσιο ενθύμιο της αναμέτρησης αυτής είναι η φωτογραφία των δύο ομάδων πριν τον αγώνα, ενώ λόγω της σπουδαιότητας του αγώνα έχουμε αρκετό υλικό να σας παρουσιάσουμε…

Για λίγο καιρό μετά τις δύο αναμετρήσεις είχε δημιουργηθεί μια φήμη πως ο τερματοφύλακας και ένας ακόμη παίκτης της ξένης ομάδας είχαν σκοπό να μεταγραφούν στον Άρη, πράγμα που τελικά δεν έγινε.

Η κιτρινόμαυρη ιστοριογραφία όλα αυτά τα χρόνια αναφέρει λανθασμένα την ομάδα αυτή ως Περιστέρ, ίσως λόγω σχεδόν ομόηχου πουλιού. Ωστόσο Πελιστέρ είναι μια βουνοκορφή (2601μ) του όρους Βαρνούντα, της περιοχής του Μοναστηρίου.

Η Αθλητική Επιθεώρησις του Νοεμβρίου του 1924 αφιερώνει το εξώφυλλο της στο φιλικό αυτό!

ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ARIS.RE.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ