Ο Άρης, από τις αρχές κιόλας της δεκαετίας του ΄20, εκτός από την μεγάλη ομάδα,απέκτησε δεύτερη, τρίτη και τέταρτη παιδική ομάδα, την Χρυσή,  όπως την έλεγαν. Δεκάδες παιδιά συνέρρεαν για να ενταχθούν στο δυναμικό του συλλόγου, κάνοντας  μεγάλο τον ανταγωνισμό και αυξάνοντας το  επίπεδο των ομάδων.

Σαφή ηλικιακά όρια δεν υπήρχαν, πέρα από τη Χρυσή ομάδα στην οποία συνήθως παίζανε παιδιά ως τα 13 τους χρόνια. Στη Β΄ομάδα παίζανε εκτός από νέους και πολλοί  μεγάλοι σε ηλικία παίκτες που δεν ήθελαν ακόμα να  παρατήσουν το ποδόσφαιρο.

Οι  νέοι παίκτες από μικροί, 15-16 χρονών, μπαίνανε στην πρώτη ομάδα. Μιλάμε για μια διαφορετική εποχή, με μια άλλη θεώρηση για το ποδόσφαιρο και τη ζωή. Στα 21  τους χρόνια οι ποδοσφαιριστές θεωρούνταν ώριμοι, ενώ γύρω στα 25  πολλοί περνούσαν στην εφεδρεία. Προείχαν οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις που καθόριζαν τις επιλογές των παικτών.

Προπονήσεις και προετοιμασία  με τη σημερινή έννοια δε  γίνονταν. Οι παίκτες  μαζεύονταν πριν τον αγώνα, έκαναν ένα οικογενειακό διπλό  και κατόπιν έπαιζαν το παιχνίδι. Υπήρχαν πολλά φιλικά και λιγότερα επίσημα παιχνίδια. Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πολλοί ποδοσφαιριστές ήταν και αθλητές διαφόρων άλλων αθλημάτων.

 Έχουμε την τύχη στον σύλλογό μας να έχει σωθεί μια φωτογραφία-κειμήλιο που έβγαλαν και οι τέσσερις ομάδες μας μαζί, τον Νοέμβριο του 1927, πριν την τελετή έναρξης τους πρωταθλήματος της πόλης. Στη φωτογραφία αυτή βλέπουμε τέσσερις ενδεκάδες. Στο πάνω μέρος είναι η Α΄  ομάδα, στο ενδιάμεσο έχουμε παίκτες της Β΄και Γ΄ ομάδος, ενώ οι πιτσιρίκοι είναι καθήμενοι κάτω.

Προσέξτε παρακαλώ τα πρόσωπα, την εμφάνιση, όλη την εικόνα  που εκπέμπουν.   Είναι ντυμένοι με ομοιόμορφες εντυπωσιακές για την εποχή στολές, έχουν  καθαρά πρόσωπα, φαίνεται να απολαμβάνουν το  φιλικό και οικογενειακό κλίμα . Ο ΑΡΗΣ, στα πρώτα του αυτά χρόνια θα πορευτεί με οργάνωση και ενθουσιασμό, κατακτώντας νίκες και τίτλους.

 Στην Α΄ ομάδα  έχουμε τερματοφύλακα τον Φέτση και μετά τον Κατράντζο που έπαιζε στη Β΄. Το ρόστερ της Α΄ομάδος πλαισιώνουν οι Νακόπουλος, Οπλοποιός, Βικελίδης Κώστας, Μπαρίτας, Αγγελάκης, Λεονταρίδης, Μινασιάν, Ιωαννίδης, ενώ χρησιμοποιούνται λιγότερο στην αρχή και περισσότερο μετά  οι Γκουντέλιας, Γκικόπουλος, Κοσματόπουλος, Καλτέκης, Βογδάνου, Κατσαούνης, Γιακουμής, Κολωνιάρης, Βογιατζής.  Αυτοί ξεκίνησαν από τη Β΄και μεταπήδησαν στην  Α΄ ομάδα.

Στην Β΄ ομάδα έχουμε πληθώρα παικτών. Τερματοφύλακας ο Κατράντζος, μετά ο Ιωαννίδης, ενώ στο τέλος της σεζόν έπαιξαν και οι Ουνίκ, Κουμπλής και Γκρέτσκος. Μετά έχουμε  εκτός από τους προαναφερθέντες της  Β΄, τους οι Κ. Κωνσταντινίδη, Μούσιο,  Βασίλη και Ευτύχη Παίων, Βελκόπουλο, Νεράτζη, Σταματόπουλο, Ζαχαριάδη, Σιδηρόπουλο, Δανελιάν, Χριστέλη, Τσιτσιφά, Κεχαγιά, Μπρισσιόν, Κοροβέση και  Β. Νικολαΐδη. Κάποιοι εξ΄ αυτών  προήχθησαν από την Γ΄ομάδα.

Στην Γ΄ ομάδα έχουμε τους Παπαχριστοδούλου (τερματοφύλακα), Οικονόμου, Νικηφόρο Βικελίδη, που γρήγορα πήγαν στην Α΄ ομάδα, Νικολαΐδη, Τρυπόπουλο, Π. Γεωργιάδη, Παπαγιαννόπουλο, Χατζηαντωνίου, Ξενοφών και Βασίλης Καραγιαννίδη και Ιωάννη  Γεωργιάδης.

Για την μικρή ομάδα, την Χρυσή, ξέρουμε μόνο τον Κλεάνθη Βικελίδη.

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Άντυ Βικελίδου-Βολωνάκη. Ο επιχρωματισμός έγινε από τον Πάνο Κατσούφρο.

Τα στοιχεία προέρχονται από το εξαιρετικό βιβλίο των εκδόσεων ARIS.RE. “1928”

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ