Iστορικό αφιέρωμα

Το Σάββατο 18 Ιουνίου 1927 είναι μια ιστορική μέρα για τον σύλλογό μας, διότι αποκτά επιτέλους το πρώτο δικό του γήπεδο, το δικό του “σπίτι”, που βρίσκεται στο πεδίον του Άρεως, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ επί της οδού Λεωφόρου Στρατού.

Δεκατρία χρόνια μετά τη ίδρυσή του, ο σύλλογός μας αποκτά το πρώτο του γήπεδο.

Eπιμέλεια: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Διαβάζουμε και σας μεταφέρουμε από τον τύπο της εποχής:

Χθες το απόγευμα στο νεότευκτο, αν και ημιτελές ακόμα, γήπεδο του Άρεως έγιναν  τα επίσημα εγκαίνια  και ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας.

Η Θεσσαλονίκη από χθες έχει και τον δεύτερο επίσημο γήπεδό  της.

 Ο αγωνιστικός χώρος έχει μήκος 105 μέτρα και πλάτος 60 μ.,είναι δηλαδή διεθνών διαστάσεων.

Ο κόσμος αραιός αρχικά, έχει αρχίσει να προσέρχεται από νωρίς στο γήπεδο. Ο αγωνιστικός χώρος είναι νωπός και καθάριος, καλοστρωμένος από τον οδοστρωτήρα.Έχουν τοποθετηθεί πάνω από χίλια καθίσματα για την ανετότερη παρακολούθηση του αγώνος, τα οποία καθίσματα καταλαμβάνονται γρήγορα από τους θεατές.

Καθώς περνά ο χρόνος ο κόσμος πυκνώνει, σχεδόν πέντε χιλιάδες θεατές έχουν πάρει θέση σε αυτήν την ιστορική στιγμή.Μετά από πολλούς κόπους και μεγάλες προσπάθειες o ΑΡΗΣ θα στεγαστεί στο δικό του γήπεδο.

Στον γήπεδο παρίστανται οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, ως και ο πρόξενος της Γιουγκοσλαβίας στην πόλη μας.

Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος να αρχίσει στις 6.00 μ.μ.

Στις 5.45 πρώτη εμφανίζεται στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα «Βοεβόντινα», αποτελούμενη από νέους και πλήρους σφρίγους Κροάτες ποδοσφαιριστές.Ο κόσμος τους υποδέχεται με ζωηρά χειροκροτήματα.

Αμέσως μετά εισέρχεται η ομάδα του Άρεως, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της ομάδος Ι.Αγγέλου.Στην προσφώνηση του ο αντιπρόεδρος τονίζει τα αισθήματα φιλίας που δένουν τους δύο λαούς και το φίλαθλο πνεύμα  που όλοι πρέπει να υπηρετούν, ενώ προσφέρει ως δώρο ένα αναμνηστικό αγαλματίδιο.Σε ανταπόδοση εκπρόσωπος της γιουγκοσλαβικής ομάδας προσέφερε σημαία με τα εθνικά χρώματα και λάβαρο της ομάδας.

Ο αγώνας

Ο Άρης κατέβηκε στο αγώνα με της εξής σύνθεση:

Kατράντζος,Νακόπουλος,Γιακουμής,Κοσματόπουλος,Βικελίδης,Μπαρίτας,Βογδάνου,Αγγελάκης,Λεονταρίδης,Βογιατζής,Γκουντέλιας.

Στον αγώνα αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο τερματοφύλακας Νίκος Κατράντζος στη θέση του Πέτρου Φέτση.

Ο Άρης, παρά τις αλλαγές στη σύνθεσή του, θα επιτύχει μεγάλη φιλική νίκη με 5-2.

Η φιλοξενούμενη γιουγκοσλαβική ομάδα, με παίκτες τεχνίτες που ξέρουν από μπάλα, θα ανοίξει πρώτη το σκορ  στο  10΄,με σουτ από τα 25 μέτρα του κεντρικού χαφ της.

Πέντε λεπτά αργότερα  θα γίνει το 0-2, όταν  ο  έξω δεξιά της «Βοεβόντινα», υπερφαλαγγίζοντας τον οπισθοφύλακά μας, με δυνατό γωνιακό σουτ  θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Άρεως.

Η ομάδα μας θα περάσει στην αντεπίθεση και  στο 35΄,με ωραίο γωνιακό βολέ ο Γκουντέλιας θα μειώσει σε 1-2.

Το β΄ημίχρονο θα είναι τελείως διαφορετικό, ο Άρης με εσωτερικές αλλαγές και την είσοδο του Καλτέκη θα είναι καταιγιστικός και  θα κάνει την ανατροπή.

Η ισοφάριση θα γίνει με κεφαλιά του Βικελίδη μετά από χτύπημα κόρνερ. Το 3-2 θα γίνει με κεφαλιά του Γκουντέλια, ενώ θα ακολοθήσουν δύο ακόμη γκολ από τον πρόσφατα μεταγραφέντα στην ομάδα μας από τον Ηρακλή, Χρήστο Λεονταρίδη.

Με αυτόν το θριαμβευτικό τρόπο έληξε ο αγώνας για την ομάδα μας,στα εγκαίνια του  νέου γηπέδου του Άρεως.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: To 1939 η Πολιτεία, επικαλούμενη τις ανάγκες της ΔΕΘ, θα εκδιώξει το σύλλογό μας από το γήπεδό του και θα του υποδείξει την περιοχή “Χαριλάου”.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


oiassoitouareos.gr © 2024. Created by Web-mate.