Τον Σεπτέμβριο του 1964, ο Άρης πρωτοτυπεί για ακόμη μια φορά, φέρνοντας στις τάξεις των παικτών του για πρώτη φορά έναν έγχρωμο αφρικανό παίκτη. Πρόκειται για τον Αιθίοπα Γιλμά Κατάμα, ο οποίος στις 3 Σεπτεμβρίου 1964 υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με τον Άρη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ,ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ https://aris.re/

Τον παίκτη, που ήταν γεννημένος το 1947 στην Αιθιοπία και ήταν μία φορά διεθνής με την χώρα του, εντόπισε Έλληνας ομογενής της Αιθιοπίας να αγωνίζεται στην τοπική Ομέντλα και αμέσως ειδοποίησε τους ανθρώπους του Άρη. Ο νεαρός αγωνίζονταν στην επίθεση, και με τα πλούσια τεχνικά χαρακτηριστικά του ήταν απαραίτητος στην αριστερή πτέρυγα του γηπέδου.


Η συμφωνία έγινε και ο παίκτης ήρθε στα τέλη του καλοκαιριού του 1964 στη Θεσσαλονίκη. Στις 3 Σεπτεμβρίου υπέγραψε το συμφωνητικό έναντι ενός σεβαστού ποσού και εγγράφηκε στο πανεπιστήμιο, στην ιατρική σχολή.

Τα πρώτα δείγματα του στο γήπεδο ήταν εντυπωσιακά. Κινητικός, τεχνίτης με ιδιαίτερη έφεση στην ακρίβεια των μεταβιβάσεων, θεωρήθηκε πως θα βοηθούσε τα μέγιστα το κέντρο του Άρη. Την ίδια μεταγραφική περίοδο είχε αποκτηθεί και ο Συρόπουλος της Βέροιας, ο οποίος ωστόσο θα αργήσει να ενταχθεί πλήρως στο δυναμικό της ομάδας καθώς υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία. Συνεπώς ο Καταμά θα ήταν απαραίτητος στο κέντρο της ομάδας.


Ο Αιθίοπας αγωνίζεται στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν, στα ευρωπαϊκά ματς εναντίον της Ρόμα για το κύπελλο εκθέσεων. Εκεί εντυπωσιάζει τους Ιταλούς που ρωτάνε για αυτόν και θέλουν να μάθουν για το κασέ του…

Αυτές είναι και οι τελευταίες του όμως καλές εμφανίσεις, καθώς αμέσως ξεκινάνε τα προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα είναι με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του. Εκείνη την εποχή οι επικοινωνίες είναι δύσκολες, ιδιαίτερα με ένα αφρικανικό κράτος. Η ΕΠΟ δυσκολεύεται να έρθει σε επαφή με την Αιθιοπική ομοσπονδία και λαμβάνει τελικά μετά από πολύ καθυστέρηση τα απαραίτητα έγγραφα για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

Ο παίκτης αγωνίζεται σε μερικά ματς τον Ιανουάριο του 1965, αλλά αντιμετωπίζει έναν τραυματισμό στο γόνατο και βγαίνει εκτός μάχης για λίγο. Με το που επιστρέφει, απαιτεί περισσότερα χρήματα από τα προσυμφωνημένα και έρχεται σε αντιπαράθεση με την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της ομάδας. Όταν λύνεται και αυτό το θέμα το πρωτάθλημα έχει σχεδόν τελειώσει. Υπάρχει διάθεση να παραμείνει την επόμενη χρονιά, αλλά τότε θεσπίζεται το νομοσχέδιο περί ημιεπαγγελματισμού, το οποίο απαγορεύει σε αλλοδαπούς να αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα!!!


Έτσι τελειώνει άδοξα η καριέρα του Αιθίοπα παίκτη στην Ελλάδα και στον Άρη. Είχε προλάβει να αγωνιστεί σε οκτώ επίσημα παιχνίδια, πετυχαίνοντας ένα γκολ στο κύπελλο.


Ο Κατάμα συνέχισε στην Γαλατά Σεράι της Τουρκίας και κατόπιν στην Αυστρία και στην Ολλανδία, προτού καταλήξει οριστικά στην Αμερική όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Έπαιξε αντίπαλος του Άρη το 1965, όταν οι κίτρινοι αντιμετώπισαν σε φιλικό την εθνική ομάδα της Αιθιοπίας στο Χαριλάου (τελικό αποτέλεσμα 3-3).


Ο Άρης υπήρξε για τον Κατάμα το εφαλτήριο για να βγει από τα στενά σύνορα της φτωχής χώρας του και να κάνει μία καριέρα σαν ποδοσφαιριστής.


Τη δεκαετία του 90 ο Γιώργος Φοιρός βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και δέχτηκε μια απρόσμενη επίσκεψη στο ξενοδοχείο του. Ο Γιλμά Καταμά είχε ενημερωθεί πως στην πόλη θα βρισκόταν για λίγες μέρες ο προπονητής του Άρη και φρόντισε να τον επισκεπτεί! Ο Γιώργος Φοιρός συζήτησε μαζί του και έμαθε πως ο Αιθίοπας κατοικεί εδώ και πολλά χρόνια στην Αμερική εξασκώντας το επάγγελμα του οδηγού ταξί, ενώ από τη μεριά του ο Καταμά ρωτούσε τα πάντα σχετικά με τον Άρη και τη Θεσσαλονίκη!

Από τα περίεργα της ζωής…

ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ