ΑΡΗΣ- ΗΡΑΚΛΗΣ 1-0

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 1966-87

Γήπεδο Χαριλάου Θεσσαλονίκης

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

Ντέρμπι που ξέφυγε η αλήθεια είναι και στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια,αμέσως μετά τη λήξη του.

φωτο: Με το σφύριγμα της λήξης, το έναυσμα των επεισοδίων. Ο Γριμπελάκος, ανάμεσα σε δεκάδες αστυνομικούς, παράγοντες και οπαδούς, τρέχει να ξεμπλέξει τους εμπλεκόμενους.


Ο Άρης ήταν καλύτερος και υπερείχε του Ηρακλή σχεδόν σε όλο του διάστημα του αγώνα.Έκανε σημαντικές ευκαιρίες και θα μπορούσε να είχε προηγηθεί πολύ πιο νωρίς.Σημειωτέον στο 54ο θα έπρεπε να είχε καταλογιστεί υπέρ των γηπεδούχων στην ανατροπή του Δεμίρη,τη φάση όμως αγνόησε ο Γερμανός διαιτητής Σράινερ.

Σε αυτήν την δραστηριότητα ο Ηρακλής είχε να αντιπαραθέσει έναν πραγματικό κεραυνό του Φυτίλη αμέσως μετά το γκολ του Άρεως που συγκλόνισε το οριζόντιο δοκάρι του Χρηστίδη.

Στην άμυνα ο Ηρακλής έπαιξε σκληρά, καταστρέφοντας το παιχνίδι των επιθετικών του Άρη και παραλίγο να έπαιρνε το βαθμό της ισοπαλίας.

Ωστόσο στο 77′ ο Αλέκος Αλεξιάδης με ατομική ενέργεια πέρασε δύο αμυντικούς του γηραιού και βρισκόμενος μπροστά από τον τερματοφύλακα Βουγιούκα, έσκαψε την μπάλα από πάνω του, πετυχαίνοντας το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση. Ο κόσμος του Άρεως ξέσπασε σε πανηγυρισμούς ανακουφισμένος, αφού προς στιγμή είχε πιστέψει πως ο Άρης δεν θα μπορούσε να μετουσιώσει την υπεροχή του σε κάποιο τέρμα.

Ο Γερμανός διαιτητής έχασε από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα με αποτέλεσμα τα σκληρά μαρκαρίσματα να μένουν ατιμώρητα και “οι σκληροί” των δυο ομάδων να παρεκτρέπονται.

Οι κυνηγοί του Άρεως πλήρωσαν πολλές φορές το αποτέλεσμα της δραστηριότητάς τους και πολύ γρήγορα άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος των αντιποίνων.Με τις συνθήκες αυτές μοιάζει ένα μικρό θαύμα ότι ο αγώνας τελικά ολοκληρώθηκε.


Ο ΑΡΗΣ ήταν ο δίκαιος νικητής,είχε συνεχή επιθετικό ρυθμό,δυσκολευόταν όμως να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα.Πρώτος παίκτης ο Δεμίρης που παρά τις κλωτσιές που μάζεψε, ήταν η κύρια επιθετική αιχμή.Πολύ καλά στάθηκαν οι Σπυρίδων και Ναλμπάντης,ενώ ακούραστος και μαχητικός στο κέντρο ήταν ο Τσιτσούμης.

Από τον “Γηραιό” φάνηκαν περισσότερο οι ακραίοι οπισθοφύλακες Χαλιαμπάλιας και Φλώρος,σπουδαία η παρουσία του Χασεκίδη,ενώ είναι θέμα γιατί αποκλείστηκε από τον αγώνα ο Αιδινίου.


Η σύνθεση του Άρη ήταν η εξής: Χρηστίδης, Σπυρίδων, Σεμερτζής, Γριμπελάκος, Ναλμπάντης, Τσιτσούμης, Λαμπρής, Αλεξιάδης, Δεμίρης, Κεραμιδάς, Συρόπουλος.

Ο Ηρακλής έπαιξε με τους Βουγιούκα, Φλώρο, Μπατάκη, Λιάρο, Χαλιαμπάλια, Αγγελόπουλο, Κωνσταντινίδη, Χασεκίδη, Φυτιλή, Κασάπη και Καλλιοτζή.

Στο 91ο λεπτό…

  • Μετά τη λήξη του παιχνιδιού ο Αλεξιάδης ήρθε στα χέρια με τον Βουγιούκα και μετά από λίγο το τερέν έγινε χώρος εκτεταμένης συμπλοκής, αφού στον καυγά συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι παίκτες και των δύο ομάδων!
  • Με τη νίκη αυτή ο Άρης μπαίνει για τα καλά στη μάχη της διεκδίκησης μιας θέσης στο Κύπελλο Εκθέσεων με κύριο αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.
  • Οι Έλληνες επόπτες Πηγουνάκης και Πλατόπουλος έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τον ξένο διαιτητή που η αλήθεια είναι είχε δύσκολο έργο.
  • Οι φίλαθλοι μετά το γκολ αποθέωσαν και φώναζαν το όνομα του προέδρου Γρηγοριάδη και του προπονητού Γκλίσοβιτς.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ