ΑΡΗΣ-ΑΕΚ 1-0

18.4.1976

Γήπεδο Άρεως,Χαριλάου Θεσσαλονίκης

Περήφανη νίκη του Άρη επί της ΑΕΚ που χάνει το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ

«Έλιωνε σίδερα» κυριολεκτικά ο Άρης με θύμα την ΑΕΚ και ευνοημένο…. τον συμπολίτη που διατήρησε τη διαφορά των δυο βαθμών από τον δικέφαλο του νότου.

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Οι παίκτες του Άρη έδειξαν ένα μεγάλο πάθος και σκόρπισαν τους ψιθύρους που όλες τις προηγούμενες μέρες ήθελαν τους παίκτες μας να κάθονται να χάσουν, για να στερήσουν τον τίτλο από τον ΠΑΟΚ. Ο Άρης δεν έκανε και ούτε κάνει τέτοια, σε αντίθεση με άλλα “‘ενδοξα και ιστορικά ” σωματεία…

Παρά το ισχυρό κίνητρο των παικτών της ΑΕΚ η εικόνα των δυο ομάδων ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη.Η ομάδα μας τα είχε σχεδόν όλα…Δύναμη,φαντασία,ταχύτητα,αγωνιστικότητα. Της έλειπε μόνο η αποτελεσματικότητα ή κατά άλλους η τύχη.Χάθηκε σωρεία ευκαιριών από τον Ανανιάδη κυρίως,υπήρχαν βέβαια και τα δυο δοκάρια. Η Ένωση δεν είχε σχεδόν τίποτα…Υποτονική από την αρχή ως το τέλος,χωρίς  το πάθος και την αγωνιστικότητα που επιβάλλονταν για ένα τέτοιο ματς.

Η υπεροχή του Άρεως ήταν καθολική και ξεκινούσε από την άψογη λειτουργία της αμυντικής γραμμής,υπήρχε κίνηση και αλληλοκάλυψη, με τους οπισθοφύλακες να μετατρέπονται σε επιθετικούς και να διασπούν την αντίπαλη άμυνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτες μας εύκολα δημιουργούσαν φάσεις μπροστά στα καρέ του Σιδηρόπουλου.Μόλις στο 4ο ο Δράμπης σέντραρε με τον Ανανιάδη να μην προλαβαίνει τη μπάλα. Στην αμέσως επόμενη φάση ο ίδιος παίκτης αστόχησε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της ΑΕΚ.

Στο 7ο η προσπάθεια του Ισαακίδη θα καταλήξει σε βεβιασμένο και άστοχο σουτ.

Στο 12ο σέντρα του Δράμπη για το κεφάλι του Σταυρίδη που θα περάσει όμως άουτ.

Εκπληκτική μπαλιά του Ισαακίδη στο 26ο προς τον Ανανιάδη που κόβεται τελευταία στιγμή από τον Τσαλάιντερ.

Στο 31ο η πρώτη φάση για την ΑΕΚ.Ο Βάγκνερ σεντράρει για τον Δέδε που πιάνει άστοχη κεφαλιά.Η μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ θα έρθει στο 40ο με το φάουλ  του Τσάμη που θα βρει στο δεξιό κάθετο δοκάρι του Παπαφλωράτου και θα φύγει άουτ.

Η εντυπωσιακότερη ευκαιρία για τον Άρη θα γίνει στο 55ο, όταν ο Ανανιάδης θα περάσει τον Νικολάου και θα προλάβει να σουτάρει μπροστά από τον Σιδηρόπουλό. Η μπάλα όμως θα βρει στο οριζόντιο δοκάρι και θα φύγει άουτ.

Το γκολ τελικά ήρθε στο 63ο.Ο Πάλλας σέντραρε, ο Ισαακίδης πήρε την πρώτη κεφαλιά με πολύ φάλτσο,ο Σταυρίδης ξεπετάχθηκε και με νέα κεφαλιά έκανε το 1-0.

Στο 72ο νέο δοκάρι για τον Άρη με το σουτ του Δράμπη.

Το σφύριγμα της λήξης έδωσε στον Άρη και πάλι την περηφάνια του, αυτή που οι κακές γλώσσες θέλανε να του πάρουνε τις περασμένες μέρες. Η εμφάνιση και η νίκη έδωσαν υποσχέσεις για το μέλλον της νεανικής του ομάδας. Στον αντίποδα στην ΑΕΚ επικρατούσε απογοήτευση για το αποτέλεσμα αλλά και την εμφάνιση.

Καλή η διαιτησία του κ. Παναγόπουλου.

ΑΡΗΣ: Παπαφλωράτος, Μπαλάφας, Πάλλας, Βένος, Παπάζογλου, Φοιρός, Ανανιάδης, Δράμπης, Ανανιάδης (72′) Τζιφόπουλος, Σταυρίδης, Ισαακίδης, Κουμαριάς ( 85′ Λίτσανιν)
ΑΕΚ: Σιδηρόπουλος, Θεοδωρίδης, Τόσκας, Νικολάου, Τσανλάιτερ, Παπαδόπουλος, Τσάμης, Δέδες, Βάγκνερ, Παπαιωάννου, Τάσος.

Έτσι το είδαν…

Ζέτσεφ: Θέλω να συνεχίσω κάτι από τον πρώτο αγώνα…Τότε ο Φάντροκ είπε ότι ο Άρης είναι ομάδα στρατού.Πράγματι σήμερα το αποδείξαμε,έχουμε πάθος και ψυχή,γι΄ αυτό και νικήσαμε.Το σκορ είναι μικρό σε σχέση με τις φάσεις που κάναμε.Συγχαρητήρια στους παίκτες και στον κόσμο.Η ΑΕΚ είναι καλή ομάδα,ο Άρης όμως σήμερα ήταν καλύτερος.

Φάντροκ: Το ματς ήταν μέτριο,ο Άρης είχε τρεις φάσεις, εμείς μόνο μία.

Στο 91ο λετπό…

  • «Ο Άρης σήμερα απέδειξε σήμερα ότι είναι η πιο καθαρή και τίμια ομάδα»,δήλωσε μετά το τέλος ο πρόεδρος του Άρεως κ. Γρηγοριάδης.
  • Νεκροταφείο θύμιζαν τα αποδυτήρια της ΑΕΚ με τους πάντες στην ομάδα να μην μπορούν να εξηγήσουν πόσο κακή ήταν η εικόνα της ομάδας τους.
  • Ο πρέδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος τελικά δεν ήταν στο γήπεδο με την αποστολή της ΑΕΚ.
  • Στο γήπεδο ήταν παρόντες και αρκετοί φίλοι του ΠΑΟΚ που αγωνιούσαν για το ματς,αφού η διαφορά των δυο ομάδων ήταν μικρή στην κορυφή της βαθμολογίας.¨
  • «Τα περιστέρια μου φέρνουν τη νίκη»,έλεγε ο Σταύρακας που από αγώνα σε αγώνα όλο και μεγαλώνει τον αριθμό των πουλιών που πετούν στη σέντρα του γηπέδου.
  • Η προσοχή όλων τώρα στρέφεται στο ματς κυπέλλου με τον ΠΑΟ,στο οποίο μάλλον θα έτοιμος και ο Μπαλλής.
  • Ο αυθεντικός ύμνος του Άρεως ακούστηκε από τα μεγάφωνα με τον κόσμο να χειροκροτεί και να σιγοντάρει.
  • Πανηγυρίστηκαν από πολλούς φιλάθλους τα γκολ του ΠΑΟΚ που την ίδια ώρα νικούσε με 3-0 στην Πάτρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ


Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ