Το όνομά του έγινε σύνθημα στα χείλη όλων των φιλάθλων

Στις 28 Ιουνίου 1977 ο Άρης ανακοινώνει την απόκτηση ενός Δανού, του πρώτου Σκανδιναβού που θα πάρει μέρος στο ελληνικό πρωτάθλημα. To όνομά του για Δανό ήταν πρωτότυπο,Σκόμποε,ενώ το μικρό Όλε,παρέπεμπε σε Λατίνο παίκτη.Τελικά έμελλε να γίνει το αγαπημένο όνομα χιλιάδων φιλάθλων,όχι μόνο του Άρεως που τον ξεχώρισαν,τον αγάπησαν και τον θυμούνται μέχρι και σήμερα…

Ο 28χρονος Όλε Σκόμποε είχε έρθει από τη σουηδική Χέλσιμποργκ. Η είδηση έκανε αίσθηση στην χώρα του, καθώς για τερασιτεχνικό επίπεδο των Δανών, η μετάβαση ενός Δανού στην Ελλάδα ήταν κάτι το αξιοσημείωτο. Ο παίκτης έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη σε κανάλι της χώρας του που εξηγούσε τους λόγους που τον έστειλαν στην Ελλάδα.

Ο Όλε που τελείωσε δημοσιογραφία, εργαζόταν σε μεγάλη εφημερίδα της Κοπεγχάγης. Είχε μάλιστα αναλάβει να παραδώσει ένα μεγάλο ρεπορτάζ σχετικά με την πολιτική της χώρας του, πράγμα που το κατάφερε και έτσι ήρθε στην Ελλάδα λίγο πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή προετοιμασία.

Ο Άρης κατά τη σεζόν εκείνη είχε προπονητή τον Γερμανό Ρουλ,διέθετε νέους ως επί το πλείστον παίκτες,με πολύ ταλέντο και ικανότητα,ενώ είχε ενισχυθεί με επιθετικούς, όπως τον Σάκη Ζελίδη και τον Γερμανό πρώην παίκτη της ΑΕΚ Βάλτερ Βάγκνερ.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1977, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος εναντίον του Αιγάλεω στο Σίτυ, θα δοκιμάσει την πρώτη εμπειρία του από τον ελληνικό πρωτάθλημα.,όταν πήγε να μπει στον αγωνιστικό χώρο: “Είδα το ξερό εκείνο γήπεδο, νόμιζα πως ήταν το βοηθητικό και πήγα να το προσπεράσω. Μετά όμως, όταν μου είπανε πως εκεί θα γινόταν ο αγώνας, τότε σταυροκοπήθηκα”.

Ο Όλε Σκόμποε, όσο έπαιζε στον Άρη, ήταν ένας λεπτός, ξανθός Σκανδιναβός,ένας μικρός «Θεός» της μπάλας που δεν μίλαγε πολύ, αλλά έκανε πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Κόφτης κυρίως, αλλά και οργανωτής,σουτέρ,δυναμικός αλλά και τεχνίτης,φινετσάτος και αεικίνητος,εμψυχωτής των συμπαικτών του μέσα από το δικό του παράδειγμα διαρκούς αγωνιστικού μόχθου και ασίγαστης προσπάθειας.Κυριολεκτικά ήταν ένας επαγγελματίας στο σχεδόν ερασιτεχνικό ακόμα ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο μεγάλος Δανός που τον φώναζαν “Όλε”,χωρίς να ξέρουμε τότε ότι είναι το μικρό του, έμεινε στην ομάδα μας  τρία χρόνια.Ήταν βασικό και αναντικατάστατο μέλος του μεγάλου Άρη που έφτασε στην κορυφή και αναστάτωσε την Ευρώπη. Έγινε μια φιγούρα αγαπητή όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, σεβαστή σε όλα τα ελληνικά γήπεδα,

Έφυγε το καλοκαίρι του 1980 από την Ελλάδα λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων,αλλά δεν ξεχάστηκε ποτέ.

Θα επιστρέψει για λίγο το 1984,θα περισσεύει τότε η εμπειρία του,αλλά θα έχει καμφθεί η ορμή και η δύναμή του.

Το 2003 θα έρθει ως προπονητής,θα είναι ένας αγνώριστος ασπρομάλλης κύριος με φουσκωμένα μάγουλα. Περισσότερο ακόμα κι από τον ίδιο, αυτό που θα έχει αλλάξει κατά την απουσία του είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο που πλέον είναι επαγγελματικό,αλλά και ο Άρης που θα περνάει μια δύσκολη περίοδο.Δεν θα είναι πια ο πρωταγωνιστής,αλλά η ομάδα που θα παλεύει μέσα σε ένα κυκεώνα προβλημάτων.Η Θεσσαλονίκη θα είναι η ίδια,πολύβουη πόλη, ο Λευκός Πύργος και τα τρίγωνα Πανοράματος στη θέση τους,ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να είναι το αντίπαλο δέος,οι φανέλες του αγαπημένου του Άρη συνεχίζουν να είναι κίτρινες, οι άνθρωποι όμως που τις φορούν είναι σίγουρα διαφορετικοί.

Η επιστροφή στον τόπο που μεγαλούργησε δε θα είναι εύκολη και όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα,ακόμα και με κορυφαίες προσωπικότητες,δε θα συνοδευτεί από επιτυχία.

Kατά καιρούς έρχεται στη Θεσσαλονίκη και βλέπει τον Άρη δηλώνοντας πάντα ότι “Η καρδιά μου ανήκει στον Άρη, είναι κιτρινόμαυρη”.

Ο Όλε Σκόμποε των 127 παιχνιδιών κατάφερε να γίνει ένας θρύλος για τον Άρη και τους φιλάθλους του.



Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ