του ΒΑΣΙΛΗ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ,αναδημοσίευση από τη σελίδα aris re.
Ο Νίκος Γκάλης ήρθε στον Άρη τον Οκτώβριο του 1979, τη σεζόν που οι κίτρινοι αγωνίζονταν στο κύπελλο πρωταθλητριών της Ευρώπης, καθότι ήταν πρωταθλητές Ελλάδας κατά την προηγούμενη σεζόν. Ωστόσο ο Νικ δεν είχε προλάβει να δηλωθεί, έτσι εκείνη τη χρονιά δεν ακολούθησε την ομάδα στα ευρωπαϊκά παχνίδια της. Το ντεμπούτο του στην Ευρώπη το έκανε την επόμενη χρονιά αγωνιζόμενος στο κύπελλο Κόρατς. Το εναρκτήριο παιχνίδι του Άρη ήταν παράλληλα το ντεμπούτο του Γκάλη, και συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο και αξεπέραστο ρεκόρ από τον παίκτη μας!
Πράγματι, ο Άρης αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο του κυπέλλου Κόρατς εναντίον της ουγγρικής Μάβακ σε διπλούς αγώνες. Το πρώτο παιχνίδι που έγινε στη Βουδαπέστη στις 5 Νοεμβρίου 1980 ήταν ένας θρίαμβος για την ομάδα μας που πέτυχε μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 90-97! Η νίκη αυτή εντυπωσίασε τους μπασκετικούς κύκλους, αφού όπως γράφει ρεπόρτερ της εποχής “ήταν μια από τις ελάχιστες που πέτυχε ποτέ ελληνική ομάδα εκτός έδρας”! Βέβαια το αξιοσημείωτο ήταν πως ηγέτης του Άρη ήταν ο Νίκος Γκάλης που πέτυχε τους 56 από τους πόντους του Άρη, δημιουργώντας ένα ακατάρριπτο ρεκόρ!
Οι Ούγγροι ξεκίνησαν πολύ δυνατά και κατόρθωσαν να προηγηθούν στο μεγαλύτερο μέρος του Α ημιχρόνου. Ωστόσο το τελικό 45-44 ήταν εύθραστο και ο Άρης με εξαιρετική εμφάνιση στο Β μέρος κατόρθωσε και πήρε κεφάλι στο σκορ με 53-56, 64-66 και 75-88! Οι γηπεδούχοι αντεπιτέθηκαν στο τέλος αλλά ο Άρης πήρε άνετα τη νίκη με 90-97, κερδίζοντας ουσιαστικά και το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Κόρατς, αφού η ρεβάνς στο Παλέ ήταν πλέον τυπική διαδικασία (90-84 με 41 πόντους του Γκάλη).
Η νίκη του Άρη βασίστηκε στην άμυνα του, αλλά κυρίως στο ξέσπασμα του Γκάλη στο Β μέρος. Δυστυχώς δεν έχουμε στατιστικά, αλλά και μόνο οι 56 πόντοι με τους οποίους συστήθηκε ο Γκάλης στο ουγγρικό κοινό ήταν ένα ρεκόρ που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει στην υπόλοιπη καριέρα του σε ευρωπαϊκό παιχνίδι! Βέβαια στον επόμενο γύρο πέτυχε 54 πόντους επί των Ιταλών της Καρέρα και γενικά σκόραρε με μέσο όρο 44,2 πόντους, ενώ στην Ελλάδα την ίδια χρονιά σκόραρε 64, 61 και δύο φορές 52 πόντους!
Η επίδοση των παικτών του Άρη στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν η εξής: Γκάλης 56, Παραμανίδης, 10, Ανανιάδης 9, Ρωμανίδης 2, Χωλόπουλος, Νάστος 8, Στυλιανού 12, Σπάρταλης.
Η επίδοση αυτή του Γκάλη ήταν ο καλύτερος τρόπος για να συστηθεί ο Ελληνοαμερικανός με την Ευρώπη και ένας προάγγελος του τι επρόκειτο να δούμε στα επόμενα χρόνια από αυτόν!