Το ποδόσφαιρο, ως κατεξοχήν χώρος θεάματος, που συγκεντρώνει μεγάλες κοινωνικές μάζες. αλλά και σημειώνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης,από νωρίς υπήρξε προνομιακός χώρος για διαφημιστική προβολή.
Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Οι εταιρείες μέσω του ποδοσφαίρου εξασφάλιζαν μεγάλη διαφήμιση των προϊόντων τους που ήταν ανταποδοτική από τις υψηλές πωλήσεις τους, ενώ οι ομάδες έβλεπαν να συρρέουν ξεκούραστα χρήματα στα ταμεία τους που μπορούσαν να επενδυθούν για την ανάπτυξή τους.
Η διαφήμιση στην φανέλα όμως, άργησε σχετικά να μπει.Πρώτη στην Ευρώπη η γερμανική ομάδα Μπραουνσβάιγκ έβαλε στη φανέλα της το σήμα ενός διάσημου ποτού της εποχής.Ακολούθησαν άλλες γερμανικές και αγγλικές ομάδες στα επόμενα χρόνια.
Στην Ελλάδα μια από τις πρώτες ομάδες που έβαλε διαφήμιση στη φανέλα της ήταν ο Άρης.
Όλοι θυμόμαστε ότι σχεδόν όλη τη δεκαετία του ΄80 η μεγάλη γερμανική εταιρεία αθλητικών ΑDIDAS έντυνε την ομάδα μας με θαυμάσιες φανέλες που άφησαν εποχή.
Ο Άρης τη σεζόν 1981-82 πρωτοφόρεσε φανέλα με τη διαφήμιση των αυτοκινήτων DATSUN.
Ήταν μια κίτρινη φανέλα με μαύρο V και τις κλασικές ρίγες στο μανίκι.Σε μικρή παραλλαγή υπήρχε και η κίτρινη με το μαύρο γιακά.
Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Αυγούστου του 1981 όταν ο Άρης αγωνίστηκε για πρώτη φορά με διαφήμιση στο στήθος. Ήταν σε ένα φιλικό παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια εναντίον της ΑΕΚ.
Ο Άρης παρότι μπήκε δυνατά και προηγήθηκε με 0-2, υπέκυψε τελικά μετά το 67′ και έχασε με 3-2. Οι σκόρερ του Άρη ήταν ο Ζήνδρος στο 34′ και ο Κούης στο 52΄ενώ για την ΑΕΚ σκόραραν οι Θώδης 67′, Αρδίζογλου 75′ και Θώδης στο 80′.
To 1983-84 η διαφήμιση άλλαξε, καθώς η προσφορά της Θεσσαλονικιώτικης εταιρείας γάλακτος ΑΓΝΟ ήταν πολύ καλύτερη. Η συγκεκριμένη φανέλα φορέθηκε περιστασιακά μέχρι και το 1986.
Σχεδόν την ίδια εποχή, όλες περίπου οι ομάδες της Α΄ Εθνικής έβαλαν διαφημίσεις στις φανέλες τους,με τη μερίδα του λέοντος να έχουν στα πρώτα χρόνια οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η ΑΕΚ είχε τη CITIZEN το 1981, αργότερα τη ΝΙSSAN, την Εθνική Ασφαλιστική, τον ΦΟΙΝΙΚΑ και άλλες εταιρίες. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το 1984 με τη CITROEN για να ακολουθήσουν για αρκετά χρόνια η Interamerican, η MOTOR OIL, ο ΟΤΕ και άλλες εταιρίες. Ο Ολυμπιακός διαφήμισε το 1982 τη FIAT στη φανέλα του, για να ακολουθήσουν οι Travel Plan, CITIZEN, Diana και άλλες. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το 1983 με τη SUZUKI, μετά διαφήμισε τις εταιρίες ΠΕΡΣΙΚΑ, COPLAM, NISSAN, ΑΓΝΟ και άλλες. Ο Ηρακλής διαφήμιζε την Volkswagen και την AUDI.
Ήταν φανερό ότι ξεκινούσε μια νέα εποχή για τη φανέλα,ένα αντικείμενο «φετίχ» για τους φιλάθλους,που θα «υπέκυπτε» κι αυτό στους νόμους της αγοράς…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φωτογραφίες με τις ιστορικές φανέλες του Άρεως είναι από το εξαιρετικό βιβλίο των εκδόσεων aris.re. “H πανοπλία του Θεού”.