Νίκη επί της ΑΕΚ στη σκιά ενός σοβαρού τραυματισμού

ΑΡΗΣ -ΑΕΚ 2-1

10.9.1995

Γήπεδο Άρεως,Χαριλάου Θεσσαλονίκης

Το πάθος του Άρη για τη νίκη υπερίσχυσε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Το τελικό 2-1 είναι δίκαιο με τον Άρη να είναι ανώτερος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Ο αγώνας επισκιάστηκε από το σοβαρό τραυματισμό του οπαδού της ΑΕΚ Νίκου Ξηροκώστα.

Γράφει ο Αθανάσιος Χατζηαθανασίου

φωτο: Ο Αρτούρ Λεκμπέλο σκοράρει κατά της ΑΕΚ



Ο Άρης,παρά τα εσωτερικά θέματα της ομάδας και έχοντας αβαντάζ από το θερμό κοινό του “Χαριλάου”,μπήκε δυνατά και κυριάρχησε στο γήπεδο από το πρώτο μέρος.Είχε τη δυνατότητα να “καθαρίσει” πιο γρήγορα το παιχνίδι,κάτι που δεν έκανε,αφού δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που δημιούργησε.Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα η ΑΕΚ έπαιξε με αμυντικούς προσανατολισμούς,χωρίς να είναι απειλητική για τη εστία του Καρκαμάνη.

Στο 24′ η ομάδα μας προηγήθηκε μετά από ωραία ενέργεια και αριστερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, από τον Αρτούρ Λεκμπέλο.

Στα λεπτά που ακολούθησαν η ομάδα μας “φλέρταρε” έντονα με το δεύτερο γκολ.Στο 24΄ ο Ζόραν Λόντσαρ απέτυχε σε ένα ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με τον Ατματζίδη,ενώ στο 40΄ ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ απέκρουσε το δυνατό σουτ του Κωφίδη.

Η ΑΕΚ μπόρεσε να ισορροπήσει μόλις μετά τα μισά του δευτέρου μέρους και δειλά-δειλά να κάνει κάποιες φάσεις. Στο 62΄ο Κωστής απέτυχε μπροστά από τον Καρκαμάνη που σωτήρια μπλόκαρε την μπάλα. Η ισοφάριση ήρθε με πέναλτι στο 75. Ο Μπατίστα πάσαρε στον Κετσπάγια που ανακόπηκε από τον Μαυρογενίδη.Ο Βασίλης Τσάρτας με εύστοχη εκτέλεση έγραψε το 1-1.

Ο Άρης όμως έδειξε χαρακτήρα και προηγήθηκε δύο λεπτά αργότερα, όταν ο Λόντσαρ με ατομική ενέργεια μπήκε στην περιοχή της ΑΕΚ, ο Κωφίδης του τσίμπησε την μπάλα, σούταρε στο κάθετο δοκάρι και ο Τουτζιάρης πλάσαρε στην επαναφορά της μπάλας μέσα στους ξέφρενους πανηγυρισμούς των φίλων της ομάδας.

Η τελευταία καλή ευκαιρία ανήκει στην ΑΕΚ,όμως ο Καρκαμάνης νίκησε τον Μπατίστα και έτσι παρέμεινε το 2-1.

Αναμφίβολα ο Φάνης Τουντζιάρης ήταν το πρόσωπο του αγώνα με το νικητήριο γκολ που έβαλε.Πιθανότατα θα ήταν στον πάγκο,αν ήταν καλά ο Μιλόγεβιτς,αυτό όμως δεν το εμπόδισε να παίξει με πάθος αλλά και μυαλό.Την στιγμή μάλιστα του γκολ,εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή του προσωπικού του αντιπάλου και την σύγχυση στην άμυνα της ΑΕΚ.

Με λάθη η διαιτησία του κ. Παπαδάκου.

ΟΙ ΣΥΝΘΣΕΙΣ

ΑΡΗΣ: Καρκαμάνης, Κολτσίδας, Μαυρογενίδης, Στρατηλάτης, Μητσόπουλος, Λεκμπέλο, Κωφίδης, Τσιανατάκης(90′ Κούβαλης), Λόντσαρ(84΄Δημητριάδης), Ιβάν(77′ Zαχόπουλος), Τουτζιάρης.

ΑΕΚ:Ατματζίδης,Μπορμπόκης,Κωστένογλου,Κουτούλας,Σαμπανάτζοβιτς(70΄Κοπιτσής),Παυλόπουλος(72΄Μαλαδένης),Κετσπάγια,Σαβέφσκι,Μπατίστα,Κωστής(70΄Τσιάρτας),Κοπιτσής.

Έτσι το είδαν…

Φοιρός: Ήταν μια πολύ μεγάλη εμφάνιση της ομάδας μας. Στο πρώτο μέρος είχαμε καθολική υπεροχή.Στο β΄μέρος περιμέναμε την αντίδραση της ΑΕΚ. Παρά την ισοφάριση,καταφέραμε να σκοράρουμε και πάλι και να πάρουμε τη νίκη.Οι παίκτες μου ήταν σοβαροί,πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι και όταν συμβαίνει αυτό η νίκη μπορεί να έρθει.Τα οικονομικά και διοικητικά θέματα δεν τους επηρέασαν στην απόδοσή τους.

Μπάγεβιτς: Το παιχνίδι ήταν πολύ δυνατό και ο Άρης ήταν πολύ ανώτερος στο πρώτο μέρος.Εμείς δεν παλέψαμε όσο έπρεπε,δεν είχαμε δύναμη και αποτελεσματικότητα.Τα γκολ και οι ευκαιρίες του Άρη προήλθαν από λάθη δικά μας.


O ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ


Το παιχνίδι παρακολούθησαν περίπου 17.000 κόσμος, εκ των οποίων οι 2.500 ήταν φίλοι της ΑΕΚ που είχαν στριμωχθεί στην παλιά κίτρινη θύρα, στα αριστερά της σημερινής θύρας 1.

Η κερκίδα που θα φιλοξενούσε τους φίλους της ΑΕΚ είχε κριθεί ακατάλληλη από τις αρμόδιες επιτροπές, καθώς υπήρχαν θέματα με τα κιγκλιδώματα,ωστόσο η Αστυνομία και η Νομαρχία έδωσαν άδεια για τη διεξαγωγή του αγώνα. Οι οπαδοί της ΑΕΚ στριμώχτηκαν σε μια κερκίδα μετά βίας 1500 ατόμων. Όταν ξεκίνησε οι αντεγκλήσεις και οι ρίψεις αντικειμένων, η αστυνομία στρίμωξε κι άλλο τους φίλους της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα ένα από τα ακατάλληλα κιγκλιδώματα να υποχωρήσει,αμέσως μετά το γκολ της ΑΕΚ. Αρκετά άτομα διακομίστηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών και ο Ξηροκώστας που έπεσε το κιγκλίδωμα πάνω του, με αποτέλεσμα να του κάνει μεγάλη ζημιά στην σπονδυλική στήλη και παρότι χειρουργήθηκε άμεσα δυστυχώς δεν ξαναπερπάτησε.

Στο 91ο λεπτό…

  • Με φανέλες αλά Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε ο Άρης(κόκκινο-μπλε) που αποδείχτηκαν γούρικες.
  • Όλες τις τελευταίες μέρες είχε φουντώσει η προπονητολογία στον Άρη με επίκεντρο τον Γιώργο Φοιρό.Η νίκη φαίνεται να αποφορτίζει αυτήν την άσχημη ατμόσφαιρα.
  • Ικανοποιημένοι ήταν οι άνθρωποι της διοίκησης από την προσέλευση του κόσμου.
  • Την τελευταία στιγμή ο Φάνης Τουντζιάρης αντικατέστησε τον τραυματία Μιλόγεβιτς και όχι μόνο έπαιξε καλά,αλλά ήταν και ο σκόρερ του νικητήριου γκολ.
  • Κόπηκαν 14.934 εισιτήρια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ