Ο Άρης, την περίοδο 1948-49, θα επιστρέψει στους τίτλους. Η ομάδα μας ήταν αήττητη και στα δέκα παιχνίδια του πρωταθλήματος, ισοβάθμησε στην κορυφή με τον ΠΑΟΚ, αλλά ανακηρύχθηκε Πρωταθήτρια λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων.

 Το καλοκαίρι του 1948 ο εξαιρετικός σέντερ φορ Αγγ. Βασιλειάδης μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό. Το κενό του καλύφτηκε με τον Βασίλη Γρηγοριάδη του Απόλλωνα Αθ., ο οποίος έκανε μια εξαιρετική σεζόν βγαίνοντας πρώτος σκόρερ της  ομάδος με 9 γκολ.

φωτο:Οι παίκτες του Άρεως κατέρχονται στο γήπεδο του Ηρακλέους, πριν από κάποιο αγώνα της ομάδος μας για το Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης 1948-1949.
Επικεφαλής ο μέγας Κλεάνθης Βικελίδης και ακολουθούν οι Βελλιάδης, Χαλυβόπουλος, Καζαντζής,Βουγιουκλής, Καυταζντζής,Αμπραχαμιάν,Καραγαβριηλίδης, Λιακόπουλος,Κοΐδης, Τ. Νικολαίδης.

Στη ομάδα μπήκαν αρκετοί νέοι παίκτες  όπως ο Βουγιουκλής και ο Καραγαβριηλίδης από τη Δόξα, ο Κοΐδης από τη Φλώρινα, ο Καζαντζής, ο Τ. Καλτέκης  και ο Χαλυβόπουλος.

 Η χρονιά αυτή είναι ιστορική και για ένα ακόμη σημαντικό λόγο για  το σύλλογο, γιατί θα είναι η τελευταία χρονιά του μέγιστου Κλεάνθη Βικελίδη. Το θρυλικό «μακεδονικό τανκ», προς μεγάλη λύπη των φιλάθλων του Άρεως αλλά και όλων των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων, «κρεμάει» τα παπούτσια του, μετά από 17 χρόνια ένδοξης καριέρας.

Ο Άρης φαινόταν ότι ήταν ικανός να διεκδικήσει τον τίτλο. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στους δύο αγώνες με τον Παναθηναϊκό, του στέρησαν τη δυνατότητα αυτή, και τον έφεραν τελικά στην 3η θέση.

Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης

ΑΡΗΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ. 6-0 ,ΑΡΗΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 0-0,ΑΡΗΣ -ΠΑΟΚ 2-2, ΑΡΗΣ-ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2-2, ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΡΗΣ 1-1, ΑΡΗΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 3-1,ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ.-ΑΡΗΣ 1-4,ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ 1-1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ-ΑΡΗΣ 1-2, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ -ΑΡΗΣ 2-10

ΣΚΟΡΕΡ

1.Β. Γρηγοριάδης 9 2.Καζαντζής 8 3. Κλ.Βικελίδης 3.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1.ΑΡΗΣ 25 (31-11) 2.ΠΑΟΚ 25 (21-9) 3.ΗΡΑΚΛΗΣ 21 (16-14)

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

ΑΡΗΣ –ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-4

3-7-1949

Γήπεδο Ηρακλέους, Θεσσαλονίκη



Στις 3-7-1949 στο γήπεδο του Ηρακλή, ο Άρης υπό καταρρακτώδη  βροχή αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό, με τον οποίο, κατόπιν συναρπαστικού αγώνος, έρχεται ισόπαλος με το ευρύ σκορ  4-4! Τα τέρματα της ομάδος μας επετεύχθησαν από τους Χαλυβόπουλο στο 3’ και  Β.Γρηγοριάδη (3 γκολ), στο 25’,52’ και 83’.


?Φωτογραφία: Ο πρωταθλητής Θεσσαλονίκης εισέρχεται στο γήπεδο και το γήπεδο σείεται από τις επευφημίες? των φιλάθλων. Την ίδια στιγμή δεκάδες μπαλόνια⚫️ με την επιγραφή «ΑΡΗΣ»?, υψώνονται στον ουρανό.
Προπορεύεται ο αρχηγός της ομάδος Αμπραχαμιάν και ακολουθούν οι Καυτατζής, Βουγιουκλής, Νικολαδης, Καραγαβριηλίδης, Χαλυβόπουλος, Βελλιάδης, Γρηγοριάδης, Κοΐδης, Καζαντζής, Λιακόπουλος.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

ΑΡΗΣ: Βελλιάδης,Αμπραχαμιάν,Βουγιουκλής, Σ. Καυταντζής,Καραγαβριηλίδης,Τ. Νικολαΐδης, Κοΐδης, Καζαντζής,Γρηγοριάδης, Λιακόπουλος,Χαλυβόπουλος.

Ολυμπιακός: Κλέτσας, Ζαρκάδης,Μουράτης, Μινάρδος,Γκιόκας,Βαγιακάκος,Βασιλείου,Τριανταφύλλου,Χριστιανόπουλος, Χατζησταυρίδης,Αποστολόπουλος.

Ολυμπιακός-ΑΡΗΣ 4-1

14-7-1949

Ποδηλατοδρόμιο, Πειραιάς

Στον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά, η ομάδα μας θα ηττηθεί με το βαρύ σκορ 4-1. Το γκολ του Άρεως πέτυχε ο Γρηγοριάδης, ενώ ο Αργ. Βασιλειάδης δεν έπαιξε στους δύο αγώνες κατά της πρώην ομάδας του, μετά από δικό του αίτημα.

Οι συνθεσεις

Ολυμπιακός: Koυρουκλάτος,Ζαρκάδης, Μουράτης, Μινάρδος, Γκιόκας,Βαγιακάκος,Δαρίβας, Τριανταφύλλου, Χριστιανόπουλος, Χατζησταυρίδης, Αποστολόπουλος.

ΑΡΗΣ:Βελλιάδης,Αμπραχαμιάν,Βουγιουκλής, Σ. Καυταντζής,Σιώτης, Τ. Νικολαΐδης, Κοΐδης, Καζαντζής,Γρηγοριάδης, Λιακόπουλος,Χαλυβόπουλος.

Την ομάδα στον Πειραιά ακολούθησαν εκατοντάδες Αρειανοί, οι οποίοι ταξίδεψαν με το πλοίο «Τέτη».

Παναθηναικός-Άρης 2-2 (διακοπή κατά του Άρεως)

  Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας

17-7-1949

Ο Άρης αντιμετώπισε στις 17 Ιουλίου του 1949 τον Παναθηναϊκό.

Η ομάδα μας θα προηγηθεί με γκολ του Τάκη Καλτέκη. Ο ΠΑΟ θα ισοφαρίσει στο 75΄με αντικανονικό τέρμα που ο διαιτητής κ. Ζαπάρδας θα μετρήσει. Οι παίκτες μας θα διαμαρτυρηθούν έντονα, θα αποβληθεί ο τερματοφύλακας Βελλιάδης που θα αρνηθεί να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα ο αγώνας να διακοπεί σε βάρος του συλλόγου μας.

Οι συνθέσεις

Παναθηναϊκός:Mαθιός,Σταφυλίδης,Κυριαζόπουλος,Χιονίδης,Νικολόπουλος,Γαζής, Ι. Παπαντωνίου,Τσιτούρας, Αν. Παπαντωνίου.

ΑΡΗΣ:Βελλιάδης, Αμπραχαμιάν,Βουγιουκλής, Ευαγγελινός, Καραγαβριηλίδης, Καυταντζής,Κοΐδης, Καζαντζής, Γρηγοριάδης, Καλτέκης, Χαλυβόπουλος.

ΑΡΗΣ-Παναθηναϊκός 0-2

24-7-1949

Γήπεδο Ηρακλέους

Στις 24 Ιουλίου 1949 στο γήπεδο του Ηρακλή, ο Άρης έδωσε τον τελευταίο του αγώνα για το πανελλήνιο πρωτάθλημα, αντιμετωπίζοντας τον ΠΑΟ,μπροστά σε 10.000 φιλάθλους του.

Οι παίκτες, διαμαρτυρόμενοι για τη σφαγιαστική διαιτησία του πρώτου αγώνα, την τιμωρία του Βελλιάδη και του Αμπραχαμιάν, αρνήθηκαν να κατέβουν στο γήπεδο. Τελικά η ομάδα μας παρατάχτηκε με αναπληρωματική ενδεκάδα, που αποτελούνταν από δύο μόνο παίκτες της α΄ομάδος, ενώ οι υπόλοιποι ήταν της β΄και γ΄ομάδος.

Όσοι αγωνίστηκαν, νέοι και φερέλπιδες ποδοσφαιριστές, επέδειξαν ηρωικό και μαχητικό πνεύμα, χάνοντας τελικά με 0-2, στο τελευταίο ημίωρο του αγώνα.

Η σύνθεση του ΑΡΕΩΣ

Γκαντίνας, Φυσικόπουλος, Στέφανος,Σ. Καυταντζής,Σπανός,Τ. Νικολαΐδης,Καλογιάννης,Γαλανός, Β. Γρηγοριάδης,Παππάς,Παπουτσόπουλος.

Την άλλη μέρα, η  εφημερίδα «Φως» έγραφε χαρακτηριστικά: «Ο Παναθηναϊκός,αντιμετωπίσας την Β΄και Γ΄ομάδα  του Άρεως, ενίκησε δυσκόλως με 0-2. Η νίκη αυτή, τον αναδεικνύει πρωταθλητή Ελλάδος».

 Ο συντάκτης του άρθρου επικρίνει τη στάση των ποδοσφαιριστών του Άρη, παραδέχεται όμως, αναφερόμενος στην τιμωρία ότι  …ο τρόπος και ο χρόνος, καθ΄ ον ελήφθη αύτη,μαρτυρεί ότι υπήρξεν πρόθεσις να αδικηθή ο πρωταθλητής μας διά να καταστή ευχερεστέρα η ανάδειξις ως πρωταθλήτριας της Ελλάδος μιας εκ των δύο ομάδων του κέντρου…

Ο αγώνας άρχισε στις 6.15 με διαιτητή τον Μωχάμεντ Ελ Σαγιέντ. Οι περισσότεροι από τους παίκτες μας ήταν 15-16-17 χρονών, ενώ από την πρώτη ομάδα ήταν μόνο ο Νικολαΐδης και ο Καυταντζής.

Το γήπεδο ήταν κατάμεστο από 10.000 Αρειανούς, που παρακολούθησαν τους μικρούς της ομάδας να παλεύουν ηρωικά και να κρατούν το 0-0 μέχρι και το β΄ημίχρονο, όταν τελικα ο Παναθηναϊκός με γκολ του Φυλακτού και του Νικολόπουλου πήρε τη νίκη. Όλο το γήπεδο καταχειροκρότησε τα νιάτα του Άρεως για την ωραία τους προσπάθεια.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Παναθηναϊκός 10 2. Ολυμπιακός 9 3. ΑΡΗΣ 4

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ

Ο Βασίλης Γρηγοριάδης του Άρεως με 4 γκολ, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Kύπελλο Ελλάδος

 Στο κύπελλο η ομάδα μας αποκλείστηκε από τον Ηρακλή.

Στον  πρώτο αγώνα ΑΡΗΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 0-1 και στον επαναληπτικό ΗΡΑΚΛΗΣ- ΑΡΗΣ 2-0

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Στις 19 Ιανουαρίου του 1949  ο Άρης αγωνίστηκε στο γήπεδο του Συντριβανίου με την αυστριακή ομάδα Βίννερ, από την οποία έχασε με 2-3.

Οι Αυστριακοί προηγήθηκαν με 0-1 και ο Άρης ισοφάρισε με τον Γρηγοριάδη.

Στο 53΄ο Κλ. Βικελίδης έγραψε το 2-1, η Βίννερ όμως απάντησε με δύο γκολ και πήρε τη φιλική νίκή.

Στον αγώνα αυτόν έπαιξε,σκόραρε αλλά και τραυματίστηκε σοβαρά ο Κλεάνθης Βικελίδης, που αποχώρησε από το ματς. Κανείς από όσους ήταν στο γήπεδο, εκείνο το χειμωνιάτικο μεσημέρι, δεν φανταζόταν ότι αυτό θα ήταν το τέλος της καριέρας του μέγιστου των γηπέδων, του θρυλικού ΚΛΕΑΝΘΗ ΒΙΚΕΛΙΔΗ.

 

Η σύνθεση του Άρεως

Βελλιάδης,Αμπραχαμιάν,  Βουγιουκλής, Καυταντζής, Βασιλείου, Νικολαΐδης,Καλογιάννης, Καζαντζής, Κλ. Βικελίδης, Γρηγοριάδης, Χαλυβόπουλος.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ