Ο Ανρί Μισέλ υπήρξε, σπουδαίος ⚽️ ποδοσφαιριστής με  μεγάλη καριέρα στη Ναντ και την εθνική Γαλλίας.

Ως προπονητής, προτού έρθει στην ομάδα μας, έκατσε στον πάγκο πολλών γαλλικών ομάδων αλλά και εθνικών συγκροτημάτων.Υπήρξε προπονητής της εθνικής ομάδας της χώρας του την οποία οδήγησε στην τρίτη θέση του παγκόσμιου κυπέλλου του Μεξικού το 1986, αλλά και τεχνικός σε πολλές γαλλόφωνες αφρικανικές χώρες, όπως το Καμερούν, το Μαρόκο και η Ακτή Ελεφαντοστού.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η θητεία στον Άρη

Στο Άρη ήρθε επί εποχής Κοντομηνά, ως ένα σπουδαίο όνομα που θα μπορούσε να φτιάξει μια μεγάλη ομάδα.

Στις 19 Ιουνίου 2001 ο Δημήτρης Κοντομηνάς τον έφερε στη Θεσσαλονίκη με το ιδιωτικό του αεροσκάφος για να υπογράψουν διετές συμβόλαιο

Η ομάδα μας διέθετε σπουδαίους παίκτες όπως ο Άγγελος Χαριστέας, ο Πέτρος Πασσαλής, ο Γιώργος Μπάρκογλου, ο Νίκος Κυζερίδης, ο Απόστολος Λιολίδης, ο Νασίφ Μόρις, ο Σαΐντ Σιμπά, ο Δημήτρης Μάρκος, ο Γιώργος Κολτσίδας και ο Ναγκόλι Κένεντι.

Ο Γάλλος προπονητής έκατσε στον πάγκο της ομάδα μας σε  τέσσερα παιχνίδια:  ΠΑΟΚ (1-1 στην Τούμπα), Ιωνικό (1-0 στο Χαριλάου), Αιγάλεω (0-0 στην Αθήνα) και Ξάνθη (1-1 στο Χαριλάου).

Στο Κύπελλο άρχισε με ήττα από την Προοδευτική, όμως ακολούθησαν πέντε νίκες και, μάλιστα, με συντελεστή γκολ 13-1.

Μέσα στο καλοκαίρι ο Κοντομηνάς θα απεμπλακεί από τον Άρη. Νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει ο άγνωστος ελληνοαμερικανός Γιάννης Ζαχουδάνης, ενώ η ομάδα ουσιαστικά διοικείται από τον εντολοδόχο του Τάκη Ανδριά.

Τρεις ημέρες μετά το 1-1 με την Ξάνθη, οι οργανωμένοι, μέσα από εκπομπές και δημοσιεύματα εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της ομάδας. Ουδείς εμπιστευόταν τον Ζαχουδάνη, και όλοι είχαν αμφιβολίες για τις προθέσεις του και την τύχη της ομάδας.

Η διοίκηση υπό τον νέο μεγαλομέτοχο Γιάννη Ζαχουδάνη έδειχνε να έχει πρόβλημα με τον Ανρί Μισέλ, επειδή αντιδρούσε στην παραχώρηση του Χαριστέα αλλά και του Ίβιτς.

Οι σχέσεις του Μισέλ με τον διευθύνων σύμβουλο Τάκη Ανδριά ήταν άσχημες.

Στις 25 Οκτωβρίου ο Γάλλος προπονητής θα αποχωρήσει από τον Άρη με δική του πρωτοβουλία.

Σε δηλώσεις του είχε τονίσει: «Κάποιος ήθελε να μου πάρει το κεφάλι. Ειδικά μετά τη Δευτέρα άρχισε ο πόλεμος. Είμαι άνθρωπος που λειτουργεί με την καρδιά. Εγώ, λοιπόν, δεν μπορώ να λειτουργήσω έτσι. Δεν έχει σημασία ποιος είναι. Ο κόσμος ξέρει. Πρέπει να φύγω και δεν φεύγω σαν κλέφτης.

Μίλησα με τον κ. Ζαχουδάνη. Μου ζήτησε να κάνω υπομονή και του απάντησα ότι δεν πάει άλλο. Του είπα ότι μια ομάδα δεν μπορεί να διοικηθεί από το Λος Άντζελες. Είχα υπογράψει συμβόλαιο με τον κ. Κοντομηνά και σε μία μέρα άλλαξαν όλα. Από τότε άρχισαν τα προβλήματα.

Δεν είχα λόγο ούτε καν για τις μεταγραφές. Μόνο ο Σαΐντ Σιμπά ήταν δική μου επιλογή. Πρέπει να πω, πάντως, ότι και ο Μόρις ήταν επιλογή της διοίκησης, αλλά αποδείχθηκε πολύ καλός παίκτης. Η ομάδα σε 15 ματς είχε μια ήττα όλη κι όλη και είδατε πώς χάσαμε στην Προοδευτική. Τι άλλο ήθελαν από μένα;

Και με την Ξάνθη πλην 20 λεπτών παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς δεν μπορούσα να συνεχίσω έτσι. Συγγνώμη. Αγάπησα τον κόσμο του Άρη, αγάπησα την ομάδα, τη Θεσσαλονίκη… Σαφώς και θα γυρίσω κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη, έχω πολλούς φίλους».

Διάδοχός του ήταν ο βοηθός Ρισάρ Ταρντί, που έκατσε στον πάγκο για τρεις μήνες και στη συνέχεια ανέλαβε ο Μπερντ Κράους

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», ο Νίκος Κυζερίδης ανέφερε ότι κανείς δεν περίμενε πως θα φύγει ο Μισέλ από τον Άρη και ότι όλα λειτουργούσαν ρολόι.

Το σίγουρο είναι ότι ο Άρης, από ανικανότητα της διοικήσεώς του, έχασε ένα σπουδαίο προπονητή.

Με τον  Μισέλ Άρης θα είχε γράψει διαφορετική ιστορία. Είχε χτίσει μία ομάδα, που ήξερε τι θέλει στο γήπεδο. Έδεσε πολύ καλά τους Έλληνες με τους ξένους παίκτες και αυτό το πέτυχε χάρη στην ισχυρή του προσωπικότητα.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ