Πορεία για τίτλο

Ο Ντίνος Κούης πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος

 Η απώλεια  του τίτλου ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για τον σύλλογο και ως ένα σημείο δικαιολογημένα έφερε απογοήτευση.

Η ομάδα όμως ήταν έτοιμη και δυνατή να πρωταγωνιστήσει και πάλι στις νέες διοργανώσεις.Υπήρξαν αρκετές αλλαγές στη σύνθεση με πιο σημαντική την αποχώρηση του Όλε Σκόμποε μετά από τρία χρόνια σπουδαίας παρουσίας στο σύλλογο.Αποχώρησαν επίσης οι Ανανιάδης και Ισαακίδης,ενώ τον Δεκέμβριο μεταγράφηκε ο Πάλλας στον Ολυμπιακό.Σημαντική προσθήκη ήταν η μεταγραφή του επιθετικού Θαλή Τσιριμώκου.

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

 Πρόεδρος της ΠΑΕ αναλαμβάνει ο Χρήστος Κάλλεν και νέος προπονητής,μετά από αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα στην χώρα του, επελέγη ο Τσεχοσλοβάκος Μίκαελ Βίτσαν που διέθετε πολύ καλό βιογραφικό και φήμη στην πατρίδα του. Είχε πληθώρα επιτυχιών και τίτλων στις ομάδες που είχε δουλέψει.

 Η κλήρωση έφερε ένα μεγάλο αντίπαλο για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Ουέφα. Τα δυο παιχνίδια απέναντι στην αγγλική Ίπσουιτς (κυπελλούχος Ουέφα τελικά εκείνη τη χρονιά) είναι από τα πιο σημαντικά που έδωσε ο Άρης στην Ευρώπη.

Το ξεκίνημα ήταν άσχημο με δυο ήττες,αλλά η νίκη και η καλή εμφάνιση με τον ΠΑΟ και ένα συνεχόμενο σερί έξι νικών έφερε την ομάδα στην κορυφή.Ακολούθησαν δυο ήττες  από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά που έφεραν και πάλι αμφιβολίες για το τι μπορεί να πετύχει η ομάδα.

Το ατού του Άρεως ήταν η εξαιρετική του επίθεση με 57 γκολ,υπήρχαν μάλιστα παιχνίδια που η ομάδα σκόραρε σαν “πολυβόλο”,όπως στο 6-1 επί του Απόλλωνα.Μέτρια ως κακή ήταν η εικόνα στα ντέρμπι με πολλές ισοπαλίες,λίγες ήττες και μόνο μια νίκη.

Στις 8 Φεβρουαρίου 1980 ο Άρης έφερνε λευκή ισοπαλία στη Λεωφόρο την ίδια ώρα που όλη η Ελλάδα αποσβολωμένη, παρακολουθούσε την τραγωδία της θύρας 7 στο Καραΐσκάκη.

Το πιο εντυπωσιακό και συναρπαστικό ματς έγινε προς το τέλος της σεζόν στην Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ.Το «εγγλέζικο» 4-4 ήταν ένα ρεσιτάλ επιθετικού ποδοσφαίρου και από τις δυο ομάδες.

Το φινάλε της χρονιάς ήταν το ίδιο κακό όπως το ξεκίνημα, με ήττες από Λάρισα και Παναχαΐκή σε Χαριλάου και Πάτρα αντίστοιχα.

 Η τελική τρίτη θέση έφερε μερική ικανοποίηση και εξασφάλιζε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Σπουδαίο γεγονός της χρονιάς ήταν η ανάδειξη ενός χαφ -για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου-του Ντίνου Κούη σε πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος.Ο μεγάλος άσσος είχε μια μοναδική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα και πότε με το κεφάλι,πότε με φάουλ ή σουτ,πετύχαινε πολλά και πολύτιμα τέρματα.

Στο κύπελλο η ομάδα έφτασε στα προημιτελικά,έφερε ισοπαλία στην Αθήνα με 2-2 με την ΑΕΚ,ωστόσο στη ρεβάνς έκανε ένα κακό παιχνίδι και αποκλείστηκε.

Θέση 3η — νίκες 16– ισοπαλίες 11– ήττες 7 –τέρματα 57-33

Πρόεδρος: Τάσος Μανωλόπουλος(προσωρινός) Χρήστος Κάλλεν Προπονητής: Mίκαελ Βίτσαν

Το ρόστερ

Αλεξίου,Βάγγης,Βένος,Βζούκας,Δράμπης,Ζελίδης,Ζελελίδης,Ζήνδρος,Κούης,Μιχαλίτσος,Μόκαλης,Μόσχος,Μπαλλής,Μποίκογλου,Πάλλας,Παντζιαράς,Παπαφλωράτος,Πασιαλής,Περιστερόπουλος,Σεμερτζίδης,Σκούτας,Τζιφόπουλος,Τσιριμώκος,Φοιρός,Χατζηαντωνίου

Τα αποτελέσματα

ΑΡΗΣ-Κόρινθος 3-0,Πανιώνιος-ΑΡΗΣ 3-2,ΑΡΗΣ-ΠΑΟ 2-0,ΠΑΣ-ΑΡΗΣ 2-4,ΑΡΗΣ-ΔΟΞΑ 1-0,ΑΡΗΣ-Απόλλων 6-1, Εθνικός-ΑΡΗΣ 0-0,ΑΡΗΣ-ΟΦΗ 4-0,Καβάλα-ΑΡΗΣ 1-2,ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 0-1,Ολυμπιακός-ΑΡΗΣ 2-0, ΑΡΗΣ-Ατρόμητος 1-0,Πανσερραικός-ΑΡΗΣ 0-0,Καστοριά-ΑΡΗΣ 0-2,ΑΡΗΣ-ΑΕΚ 1-1,Λάρισα-ΑΡΗΣ 0-0, ΑΡΗΣ-Παναχαΐκή 2-1

Κόρινθος-ΑΡΗΣ 1-2,ΑΡΗΣ-Πανιώνιος 3-2,ΠΑΟ-ΑΡΗΣ 0-0,ΑΡΗΣ-ΠΑΣ 4-1,Δόξα-ΑΡΗΣ 2-1,Απόλλων -ΑΡΗΣ 0-2, ΑΡΗΣ-Εθνικός 0-0,ΟΦΗ -ΑΡΗΣ 3-0,ΑΡΗΣ-Καβάλα 4-0,ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ 1-1,ΑΡΗΣ-Ολυμπιακός 0-0, Ατρόμητος-ΑΡΗΣ 1-1,ΑΡΗΣ-Πανσερραικός 0-0,ΑΡΗΣ-Καστοριά 2-1,ΑΕΚ-ΑΡΗΣ 4-4,ΑΡΗΣ-Λάρισα 3-4, Παναχαΐκή-ΑΡΗΣ 1-0

Σκόρερ

Κούης 21,Ζήνδρος 7,Δράμπης 6,Τσιριμώκος 6

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1.Ολυμπιακός 49 2.ΑΕΚ 44 3.ΑΡΗΣ 43 4.ΠΑΟΚ 42 5.ΠΑΟ 39

Κύπελλο

“64” ΑΡΗΣ-Πέλοπας Κιάτου 3-0,”32″ ΑΡΗΣ-Αχαρναικός 5-1,”16″ ΑΡΗΣ-Ατρόμητος 1-0,Ατρόμητος-ΑΡΗΣ 0-1, “8”ΑΕΚ-ΑΡΗΣ 2-2,ΑΡΗΣ-ΑΕΚ 0-1

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Ίπσουιτς-ΑΡΗΣ 5-1,ΑΡΗΣ-Ίπσουιτς 3-1

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ