Κακή εικόνα,αλλά και πάλι Ευρωπαίος
Με «προίκα» από την προηγούμενη σεζόν την τρίτη θέση,με τον δραματικό και εντυπωσιακό τρόπο που κατακτήθηκε κόντρα στην ΑΕΚ,η ομάδα μας, κάνοντας και πάλι πολλές αλλαγές σε πρόσωπα, ξεκίνησε τη σεζόν με μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες.
γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Το έναυσμα για τον ενθουσιασμό και την προσμονή δικαιολογούταν ως ένα σημείο από την κεκτημένη ταχύτητα, την παραμονή του Μπούργος και τον ερχομό πολλών και σημαντικών παικτών με σημαντική καριέρα και καλές παραστάσεις σε σπουδαία πρωταθλήματα.
Ωστόσο οι παθογένειες, οι ελλείψεις και τα εμπόδια θα εμφανιστούν άμεσα,από το ξεκίνημα ακόμα και θα παραμείνουν σε όλη τη χρονιά,θα έχουν ως αποτέλεσμα η ομάδα να μην μπορέσει να βρει μια αρμονία και σταθερότητα και έτσι θα περιοριστεί στην κατάληψη της 5ης θέσης,πολύ μακριά βέβαια από τις ομάδες της κορυφής.
Για άλλη μια χρονιά δεν έγινε δυνατό να είναι σχετικά έτοιμη η ομάδα στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που είναι γνωστό ότι ξεκινούν πάντα πολύ νωρίς.Το εμπόδιο της λευκορωσικής Γκόμελ ξεπεράστηκε εύκολα, έπειτα όμως η Μακάμπι Τελ Αβίβ,όχι καλύτερη αλλά σίγουρα πιο έτοιμη από εμάς, στέρησε και πάλι από τον σύλλογο το «όνειρο» μιας ευρωπαϊκής πορείας που τόσο ανάγκη έχει.
Οι μεταγραφές που έγιναν μέχρι τον Σεπτέμβρη ήταν πολλές και ορισμένες προκάλεσαν αίσθηση.Για την θέση του φορ επιλέχθηκε ο Άντρε Γκρέι,με σπουδαία καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ.Από την Ισπανία και την Χιχόν αποκτήθηκε ο επιτελικός μέσος Μάνου Γκαρθία,ένας ταλαντούχος και σε εξαιρετική ηλικία παίκτης.Ένα μεγάλο όνομα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε πτωτική βέβαια πορεία και με πρόβλημα τραυματισμού πέρασε το “κατώφλι” του Χαριλάου,ο Ιβοριανός Ζερβίνιο.
Στη θέση κομβικών παικτών που αποχώρησαν και ήταν στυλοβάτες της μεσαίας γραμμής όπως ο Σάσα και ο Ματίγια ήρθαν οι Πάπε Σέιχ Ντιόπ και Νταμπό και Ετέμπο,στα άκρα της άμυνας οι Οντουμπάτζο από Αγγλία,Μαζικού από Λέφσκι και ο Πρίσμαν από τα Ιωάννινα.
Πέρα από τη μεγάλη απώλεια του Σάσα και του Ματίγια,αποχώρησε ο εμβληματικός για τον Άρη των τελευταίων ετών Μπρούνο Γκάμα,ο διεθνής Σουηδός Σούντγκρεν,ενώ μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό ο Αμπομπακάρ Καμαρά.
Η απόλυση του Χερμάν Μπούργος μετά την ήττα στη δεύτερη αγωνιστική στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό ήταν απόφαση του Θόδωρου Καρυπίδη που δίχασε τον κόσμο.Διάδοχη λύση ήταν ο Βρετανός προπονητής με θητεία σε μικρομεσαίες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ Άλαν Πάρντιου.
Ο Πάρντιου κλήθηκε να οργανώσει και να ομογενοποιήσει ένα σύνολο παικτών που δεν είχε επιλέξει και που έπρεπε από την αρχή να μάθει.Φάνηκε αμέσως ότι ήθελε πολύ χρόνο για να το πετύχει αυτό,αφού σε κάθε σχεδόν ματς άλλαζε σχήματα,πρόσωπα και τακτικές,αδυνατώντας να βρει τον κορμό και το αγωνιστικό πρόσωπο που θα διατηρούσε την ομάδα στις πρώτες θέσεις.
Τον Γενάρη, με την θολή εικόνα της ομάδας να συνεχίζεται,επιστρέφει από τον Ολυμπιακό ο Καμαρά,ενώ δίνεται με μεταγραφή στον ΠΑΟ ο Ντάνιελ Μαντσίνι.Ο νέος παίκτης που θα έρθει,ο Τσέχος Νταρίντα θα αποδειχτεί πραγματικό «λαχείο»,βοηθώντας από την πρώτη στιγμή.
Λίγο μετά τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό στο κύπελλο,αρχές Φλεβάρη, ο Άγγλος τεχνικός θα απομακρυνθεί από τον πάγκο και η απόφαση της διοίκησης θα είναι να συνεχίσει ως το τέλος ο Τόλης Τερζής.
Η ομάδα τελικά θα πάρει τις απαραίτητες νίκες για να πλασαριστεί στην εξάδα των πλέι οφ,όπου θα υπερισχύσει τελικά με άνεση επί του Βόλου,κατακτώντας την πέμπτη θέση που οδηγούσε στο Κόνφερενς Λιγκ.
Οι αλλαγές προπονητών,η αδυναμία πολλών νέων παικτών να προσαρμοστούν και να βοηθήσουν το σύλλογο, η κάκιστη για μια ακόμη χρονιά αντιμετώπιση από την διαιτησία και το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου φρέναραν την ομάδα μας,κόντρα στις αρχικές προσδοκίες που και η ίδια η διοίκηση είχε δημιουργήσει.Τα λάθη στις επιλογές και η κακή οργάνωση μαζί με την έλλειψη ενός τεχνικού διευθυντή φάνηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά που ηγείτο του συλλόγου μας ο Θόδωρος Καρυπίδης.
Ο τελικός απολογισμός ήταν η πέμπτη θέση με 51 βαθμούς,15 νίκες-6 ισοπαλίες-15 ήττες,συντελεστής τερμάτων 55-41.Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα έχασε εύκολα κάποια παιχνίδια με «μικρές ομάδες»,ενώ πολύ άσχημη ήταν η παρουσία στα ντέρμπι,όπου και στην κανονική περίοδο αλλά και στα πλέι οφ,μόνο τον Ολυμπιακό νίκησε δύο φορές στο «Κλεάνθης Βικελίδης»,αποσπώντας και μια ισοπαλία στον Πειραιά.
Κορυφαίοι παίκτες αποδείχτηκαν ο νεοφερμένος Νταρίντα που εντυπωσίασε με το ώριμο και γεμάτο ουσία παιχνίδι του,μαζί βέβαια με τον νεαρό Πάλμα που έκανε παρά τον τραυματισμό του εξαιρετική χρονιά πετυχαίνοντας μερικά από τα πιο θεαματικά τέρματα,ένα μάλιστα με χτύπημα κόρνερ και ένα χατ τρικ.Σταθερή ήταν η αξία και η παρουσία του Κουέστα (εντελώς παράλογα έμεινε στον πάγκο σε κάποια ματς) και του Μπράμπετς που η απουσία του προς το τέλος λόγω τραυματισμού μαζί με την έλλειψη ικανοποιητικών λύσεων στα στόπερ στοίχισαν κάποιους βαθμούς.
Η γενική αποτίμηση συνίσταται στο ότι τελικώς ο ΑΡΗΣ δεν μπόρεσε να κάνει το παραπάνω βήμα,διεκδικώντας ένα τρόπαιο,αντίθετα μέσα στο γήπεδο δεν ήταν ανταγωνιστικός απέναντι στους “4”. Με αυτό το πρίσμα η χρονιά έχει αρνητικό πρόσημο,όμως η παρουσία και πάλι στην Ευρώπη για πέμπτη συνεχή χρονιά άφησε μια σχετική ικανοποίηση.
θέση 5η, βαθμοί 51, 15 νίκες-6 ισοπαλίες-15 ήττες, τέρματα 55-41
πρόεδρος: Θόδωρος Καρυπίδης προπονητής: Xέρμαν Μπούργος,Άλαν Πάρντιου,Τόλης Τερζής
Το ρόστερ
Κουέστα,Σιαμπάνης,Οντουμπάτζο,Εμπακατά,Πρίσμαν,Μαζικού,Φαμπιάνο,Μπράμπετς,Ενκουλού,Νταμπό,Νταρίντα,Ντιόπ, Γκαρθία,Ματέο,Ρουπ,Ετέμπο,Χριστουδουλόπουλος,Πάλμα,Γκρέι,Καμαρά,Μαντσίνι,Χατζηιωάννου,Καμάτσο,Σγουρός,Ιτούρμπε.
Τα αποτελέσματα
Πρωτάθλημα
ΑΡΗΣ-Λεβαδειακός 3-0,Παναιτωλικός-ΑΡΗΣ 3-1,ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 0-0,Αστέρας Τρ.-ΑΡΗΣ 0-2,ΑΡΗΣ-Ολυμπιακός 2-1,Βόλος-ΑΡΗΣ 2-0,ΑΡΗΣ-ΑΕΚ 0-2,ΑΡΗΣ-Ιωνικός 2-1,ΠΑΟ-ΑΡΗΣ 1-0,ΑΡΗΣ-ΟΦΗ 1-1,Ατρόμητος-ΑΡΗΣ 0-0,ΑΡΗΣ-Λαμία 5-0,ΠΑΣ-ΑΡΗΣ 0-4
Λεβαδειακός-ΑΡΗΣ 1-1,ΑΡΗΣ-Παναιτωλικός 1-0,ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ 1-0,ΑΡΗΣ-Αστέρας Τρ. 3-0,Ολυμπιακός-ΑΡΗΣ 1-0,ΑΡΗΣ-Βόλος 3-0,ΑΕΚ-ΑΡΗΣ 3-0,Ιωνικός-ΑΡΗΣ 1-0,ΑΡΗΣ-ΠΑΟ 1-2,ΟΦΗ-ΑΡΗΣ 0-3,ΑΡΗΣ-Ατρόμητος 2-1,Λαμία-ΑΡΗΣ 2-1,ΑΡΗΣ-ΠΑΣ 3-1\
Πλέι οφ
ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 1-2,Ολυμπιακός-ΑΡΗΣ 2-2,ΑΡΗΣ-ΠΑΟ 0-1,ΑΕΚ-ΑΡΗΣ 3-1,Βόλος-ΑΡΗΣ 0-3,ΑΡΗΣ-Ολυμπιακός 2-1,ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ 3-2,ΑΡΗΣ-Βόλος 4-2,ΑΡΗΣ-ΑΕΚ 1-2,ΠΑΟ-ΑΡΗΣ 1-1
Ευρώπη-Κόνφερενς Λιγκ
ΑΡΗΣ-Γκόμελ 5-1,Γκόμελ-ΑΡΗΣ 1-2
Μακάμπι Τελ Αβίβ-ΑΡΗΣ 2-0,ΑΡΗΣ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-1
Κύπελλο
Λεβαδειακός-ΑΡΗΣ 1-2, ΑΡΗΣ-Λεβαδειακός 1-0,Ολυμπιακός-ΑΡΗΣ 2-1,ΑΡΗΣ-Ολυμπιακός 0-1
Σκόρερ(πρωτάθλημα)
Πάλμα 11,Γκρέι 8,Νταρίντα 5
Βαθμολογία
1,ΑΕΚ 83
2.ΠΑΟ 78
3.Ολυμπιακός 73
4.ΠΑΟΚ 67
5.ΑΡΗΣ 51