ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1945-1946

Η Ελλάδα, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την βάρβαρη τριπλή κατοχή, έχει πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος αλλά και μεγάλων καταστροφών. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, αλλά η ζωή σιγά-σιγά προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητά της.

Το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό φαινόμενο ξαναρχίζει.

Η πρώτη μεταπολεμική χρονιά αποτελεί μια ξεχωριστή  περίοδο για το σύλλογό μας. Για πολλοστή φορά αναδείχτηκε πρωταθλητής Θεσσαλονίκης, ενώ για 3η φορά στην ένδοξη ιστορία του, ανακηρύχθηκε Πρωταθλητής Ελλάδος.

φωτο: Όρθιοι: Γρ.Κολωνιάρης, Κλ.Βικελίδης, Σταυράκμπεης, Μιχ.Κολωνιάρης, Τ.Νικολαϊδης, Καυταντζής, Παπαδόπουλος, Παππάς, Φυσικόπουλος
Καθιστοί: Αθανασιάδης, Βελλιάδης, Καλτέκης

 Έχοντας ως φυσικό ηγέτη, τον μέγιστο άσσο Κλεάνθη Βικελίδη,  ο Άρης κατόρθωσε, σε δύσκολους καιρούς, να δείξει την αξία του  και να κάνει υπερήφανη όλη τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία για τις επιτυχίες του.

Αρχικός  στόχος ήταν το Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Στον εναρκτήριο αγώνα, στις 4-11-1945,  η ομάδα μας θα υποστεί απροσδόκητη ήττα με 4-3 από τον Μακεδονικό. Σταδιακά  ο Άρης θα βελτιωθεί, θα πετύχει μόνο νίκες μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος και θα εξασφαλίσει τον τίτλο.

Τους αγώνες της Θεσσαλονίκης, τους δίνει ο Άρης στο γήπεδο του Συντριβανίου(ΠΑΟΚ) και στο γήπεδο του Ηρακλή, μια και δεν διαθέτει δικό του γήπεδο, από το 1939 που η  Πολιτεία, αυθαίρετα, εκδίωξε την ομάδα μας από την περιοχή της Διεθνούς Έκθεσης. Προπονήσεις γίνονταν στο γήπεδο του Χαριλάου, που τότε ήταν μια χωμάτινη αλάνα.

Στον τελευταίο αγώνα του (14-4-1946  γηπ. Ηρακλή) του πρωταθλήματος, μπροστά σε τεράστιο πλήθος φιλάθλων, υπό την διαιτησία του Άγγλου Λοχαγού Μπέρι, ο Άρης επιβεβαιώνει την ανωτερότητά του  νικώντας τον Ηρακλή με 3-1 (Βασιλειάδης 2 γκολ, Κλ. Βικελίδης 1 γκολ).

Παρά λοιπόν τις αντικειμενικές δυσκολίες,  η ομάδα μας αναδεικνύεται για 11η φορά πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκης και  θα αντιμετώπιζε, σύμφωνα με την προκήρυξη της Ε.Π.Ο., την  ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό  σε διπλούς αγώνες, για την ανάδειξη του Πρωταθλητή Ελλάδος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ –ΑΡΗΣ 4-0

30-5-1946, Πειραιάς

 Το πρωτάθλημα άρχισε στις 30-5-1946, όταν ο Άρης αντιμετώπισε στον Πειραιά τον Ολυμπιακό, από τον οποίο συνετρίβη με 4-0. Η ήττα οφείλεται εν πολλοίς στη μεγάλη κόπωση των παικτών και από το ταξίδι αλλά και από τους συνεχείς αγώνες,δώδεκα συνολικά, που έπαιξαν κατά τον τελευταίο μήνα. Στον αγώνα αυτό χρησιμοποιείται ο Σιώτης, εγκατεστημένος στην Αθήνα, κάτι που θα δημιουργήσει μετά προβλήματα στην ομάδα μας και θα καθυστερήσει την ανακήρυξη της ως πρωταθλήτριας ομάδας.

ΑΕΚ –ΑΡΗΣ 1-1

Μετά 3 μέρες, στις 2-6-1946, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ενώπιον 8.000 φιλάθλων, ο Άρης και η ΑΕΚ, υπό την διαιτησία του κ. Ασπρογέρακα, μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα ήρθαν ισόπαλοι 1-1. Ο Άρης προηγήθη στο σκορ, με θεαματική κεφαλιά του Κλεάνθη Βικελίδη  και η ΑΕΚ ισοφάρισε 1-1  με τον Μαρόπουλο στο β΄ημίχρονο(69’).

Κορυφαίος του αγώνα ο τερματοφύλακας Κώστας Βελλιάδης, ενώ ιδιαίτερα διακρίθηκαν οι Κλ. Βικελίδης,Αχμπραχαμιάν, Σιώτης, Τ. Νικολαΐδης και Λιακόπουλος

φωτο:Ο τερματοφύλακας Βελλιάδης και ο Τάκης Νικολαΐδης, παίκτες της ομάδος πρωταγωνιστούν στο στιγμιότυπο από τον αγώνα ΑΕΚ-ΑΡΗΣ 1-1

 Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με τις εξής συνθέσεις:

AΡΗΣ:Βελλιάδης, Αμπραχαμιάν, Τσώνας, Σταυράκμπεης, Σιώτης, Τ. Νικολαΐδης, Τακατζόγλου,Λιακόπουλος, Κλ. Βικελίδης, Μιχ. Κολωνιάρης,Φυσικόπουλος.

ΑΕΚ: Δελαβίνιας, Γάσπαρης, Παπαδόπουλος, Σπυρίδης, Τζανετής, Μάγειρας, Σαράτσογλου, Ξένος, Μαρόπουλος, Νικολόης, Αδαμίδης.

16-6-1946

ΑΡΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0 (Γήπεδο Συντριβανίου)

Στο  κατάμεστο (πάνω από 12.000 θεατές) γήπεδο του Συντριβανίου, ο Άρης υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό, τον οποίο και νίκησε με 1-0, μετά από έναν σκληρό και δραματικό αγώνα.

Ο αγώνας χαρακτηρίζεται  «τραχύς και συναρπαστικός εις τον  οποίον τελικά επιβλήθησαν οι ορμητικοί Μακεδόνες».

Τον αγώνα παρακολούθησε πλήθος φιλάθλων, οι οποίοι προσέρχονται στο γήπεδο από τις 2 το μεσημέρι, ενώ ο αγώνας θα άρχιζε στις 6.15.

Στον «Ελληνικό Βορρά»  περιγράφεται γλαφυρά η προσέλευση και η αδημονία για τον μεγάλο αγώνα. « Άνθρωποι  που διέκοψαν το φαγητό τους και παρητήθησαν του μεσημεριανού ύπνου τους για να εξασφαλίσουν μια θεσούλα σε οποιαδήποτε σημείο υπό την σκιάν ή υπό τον ήλιον. Και κανείς δεν παρεπονείτο!  Το φαντάζεστε αυτό; O Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής της γκρίνιας πέντε ώρες υπό τον ήλιον και μία υπό την σκιάν, χωρίς ψίθυρο διαμαρτυρίας. Αυτό λέγεται θαύμα που επιτυγχάνει εις την Ελλάδα μόνον ο αθλητισμός…»

Το τέρμα της νίκης του Άρεως επετεύχθη στο 17΄από τον Άγγελο Βασιλειάδη μετά από ωραία σέντρα του Φυσικόπουλου. Μετά τη λήξη του αγώνα,  ο κόσμος εισέβαλε στο γήπεδο, άρπαξε τους ένδεκα άσσους μας στα χέρια και τους οδήγησε θριαμβευτικά στα αποδυτήρια, ενώ ταυτοχρόνως η ατμόσφαιρα δονούνταν από τις επευφημίες και τα ρυθμικά «Άρης,Άρης,Άρης».

Κορυφαίοι του Άρεως  ο τερματοφύλακας Βελλιάδης και οι .Σιώτης, Άγγελος Βασιλειάδης και Τ. Νικολαΐδης.

Οι ομάδες αγωνίστηκαν με τις εξής συνθέσεις:

 Άρης: Βελλιάδης, Αμπραχαμιάν, Τσώνας,Σιώτης, Τ. Νικολαΐδης, Τακατζόγλου,  Καυταντζής, Αγ. Βασιλειάδης,Λιακόπουλος, Κλ. Βικελίδης, Φυσικόπουλος.

Ολυμπιακός: Λούβαρης, Μουράτης, Τάκκας, Βαγιακάκος, Μινάρδος, Γεωργάτος, Αποστολόπουλος, Χατζησταυρίδης, Βάζος, Βασιλείου, Δεσπούντης

23-6-1946 (γήπεδο Συντριβανίου)

Άρης –ΑΕΚ 4-1

Στον τελευταίο για την ομάδα μας αγώνα, με αντίπαλο την ΑΕΚ, θα κρίνονταν όλα. Ο Άρης, έχοντας στο πλευρό του 13.000 φιλάθλους του, θα πετύχει μεγάλη νίκη με 4-1 και θα εξασφαλίσει σχεδόν τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος.

Ο Άρης νίκησε την ΑΕΚ, που θεωρούνταν φαβορί για τον τίτλο. Η ομάδα μας προηγήθηκε στο πρώτο  ημίχρονο με 2-0, χάρη σε γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη στο   5΄και του Μιχ. Κολωνιάρη στο  20΄. Στο β΄ μέρος ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε, με άλλα δύο γκολ του Βικελίδη στο 50΄και του Λιακόπουλου στο 60΄. Η Ένωση μείωσε με τον Ξένο στο 81΄.

Διαβάζουμε από εφημερίδα της εποχής: «Ο Άρης έκλεισε προχθές τον κύκλο   των συναντήσεών του  διά το πρωτάθλημα της Ελλάδος με έναν αληθή θρίαμβο: ενίκησε την ΑΕΚ με το ευρύ σκορ 4-1. Ανεξαρτήτως της αποφάσεως στην οποία θα καταλήξει  η ΕΠΟ ως προς την ανάδειξιν του πρωταθλητού Ελλάδος, εν είναι βέβαιον και αληθές, ότι ο Άρης μας είναι σήμερον η πλέον υπολόγισιμη ομάς του τόπου μας. Οι  φίλαθλοι της Θεσσαλονίκης, ευγνώμονες διά τους ωραίους αγώνες της μακεδονικής  ομάδος, οι οποίοι τιμούν αθλητικώς την πόλιν μας απευθύνουν εις ένα έκαστον παίκτην το θερμότερον εύγε». 

     Η αθηναϊκή εφημερίδα  ‘’ Αθλητική Ηχώ’’ την επόμενη μέρα έγραφε: «Οι κίτρινοι δαίμονες αγωνίστηκαν απαράμιλλη μαχητικότητα και σθένος και εξουδετέρωσαν την ανώτερη τεχνική της ΑΕΚ».

Κορυφαίοι του Άρεως ήταν οι Κολωνιάρης, Βικελίδης και Σιώτης.

φωτο: ΑΡΗΣ -ΑΕΚ 4-1: Συναγερμός στα καρέ του Άρεως, με τον ικανότατο τερματοφύλακά μας Βελλιάδη να μπλοκάρει την μπάλα.

Οι συνθέσεις

ΑΡΗΣ : Βελλιάδης, Αμπραχαμιάν, Τσώνας,Σιώτης, Τ. Νικολαΐδης, Τακατζόγλου,  Καυταντζής, Αγ. Βασιλειάδης,Λιακόπουλος, Κλ. Βικελίδης, Κολωνιάρης.

    ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Παπαδόπουλος, Σπυρίδης, Τζανετής, Μάγειρας,Νησιώτης, Ξένος, Μαρόπουλος, Νικολόης, Αδαμίδης.

Η πολύ μικρή αβεβαιότητα για την κατάκτηση του τίτλου από την ομάδα μας οφειλόταν στο γεγονός ότι υπολειπόταν το παιχνίδι Ολυμπιακού –ΑΕΚ, που έγινε την επόμενη Κυριακή και έληξε ισόπαλο 1-1. Ο Άρης ήταν πρωταθλητής Ελλάδος για τρίτη φορά στην Ιστορία του.

Βαθμολογία σε 4 αγώνες με σύστημα βαθμών 3-2-1

  1. ΑΡΗΣ  9
  2. ΑΕΚ     8
  3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ                                                                                                                                                                                      

 Η «περίφημος ένστασις»

 Η ένσταση που έγινε από τους Ολυμπιακό και ΑΕΚ αφορούσε «αντικανονική συμμετοχή» του ποδοσφαιριστή μας Αλέκου Σιώτη.

Υποστήριζαν  ότι ο αμυντικός των «κιτρίνων» ανήκε στον Απόλλωνα και κακώς πήρε μέρος στο Πρωτάθλημα με τη φανέλα της ομάδος μας.

Η υπόθεση είχε και σαφή πολιτική χροιά. Μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής, o παίκτης μετακόμισε στην Αθήνα και εντάχθηκε στον Απόλλωνα Αθηνών,χωρίς βέβαια τη συγκατάθεση του Άρεως.

Πριν τους τελικούς του πρωταθλήματος επανήλθε στον Άρη.

Ο Σιώτης, όπως και άλλοι παίκτες,  ήταν αριστερός. Όταν του δινόταν η ευκαιρία μετείχε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Αρη.

Στην ΕΠΟ το γνώριζαν αυτό. Αλλωστε, ο Αρης δεν ήταν η μοναδική ομάδα που αντιμετώπιζε τέτοιο θέμα. Ανάλογες περιπτώσεις υπήρχαν σε όλους τους συλλόγους.

Διαβάζουμε από τον τύπο της εποχής: «Η επίσημος ανακήρυξις του Άρεως ως πρωταθλητού θέλει γίνη μετά την απόρριψιν των ενστάσεων διά την συμμετοχήν του Σιώτη…» και συνεχίζει η εφημ. ‘’Μακεδονία’’στις 7/7 « ως γνωστόν ο Άρης έχει κερδίσει το πρωτάθλημα επί του στίβου, απομένει τώρα να ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ελλάδος και  τύποις».

Στις 9/7 η ίδια εφημερίδα ανακοινώνει  ότι μετά τις ενστάσεις του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, η ΑΕΚ ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια. Ο Άρης προσφεύγει στη δικαστική επιτροπή της ΕΠΟ, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί από τον Γ.Γ. της ΕΠΟ ότι το συμβούλιο δεν προέβη σε ανακήρυξη της ΑΕΚ ως πρωταθλήτριας…

Οι μέρες περνούν και η αβεβαιότητα συνεχίζεται.

Στο φύλλο της 7/8 από τον Ελληνικό Βορρά πληροφορούμαστε ότι «ο Άρης κέρδισε την έφεσιν. Η άπόφασις της διοικητικής επιτροπής της  Ομοσπονδίας εξεδόθη παμψηφεί. Ο Άρης είναι πρώτος με 9 βαθμούς και ακολουθούν η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός».

Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδος αναφέρονται οι εορτασμοί στο κέντρο «Ντελίς»  για την ανακήρυξη του Άρεως ως πρωταθλητής Ελλάδος. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι όλες οι εισπράξεις από τον εορτασμό θα διατεθούν για την ανέγερση του γηπέδου του Πρωταθλητή μας.

Ηταν το τρίτο Πρωτάθλημα για τους «κίτρινους», που ως τότε τους κατέτασσε στη 2η θέση, πίσω από τον Ολυμπιακό.

Την πρωταθλήτρια ομάδα του ΑΡΗ αποτελούσαν οι εξής ποδοσφαιριστές: Βαγγέλης Αθανασιάδης, Βακάχ Αμπραχαμιάν, Αγγελος Βασιλειάδης, Κώστας Βελλιάδης, Κλεάνθης Βικελίδης, Νίκος, Σίμος Καφταντζής, Μιχάλης Κολωνιάρης, Γιάννης Λιακόπουλος, Αχιλλέας Μάγρας, Κώστας Νικολαϊδης, Σοφοκλής Παπάς, Νίκος Ράμμος, Αλέκος Σιώτης, Δημήτρης, Σταυράκμπεης, Βλαδίμηρος Τακατζόγλου, Νίκος Τσώνας, Λευτέρης Φυσικόπουλος, Λευτέρης Χαλυβόπουλος.

Προπονητής ήταν ο Διονύσης Καλτέκης, παλιά δόξα του Άρεως και πρόεδρος ο Ιωάννης Αγγέλου.

 Τα επινίκεια του Πρωταθλήματος του 1946

Η διοίκηση του Άρεως διοργάνωσε στις 9-8-1946  στο κοσμικό κέντρο «Ντελίς» καλλιτεχνική και αθλητική βραδιά προκειμένου να τιμήσει τους ποδοσφαιριστές της ομάδος μας οι οποίοι ανέδειξαν τον ΑΡΗ μας πρωταθλητή Ελλάδος.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της διοικήσεως του Άρεως  Αγγέλου, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε τους παραβρισκομένους ότι οι εισπράξεις από την εορταστική βραδιά θα διατεθούν για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί στο νέο γήπεδο του Άρεως στην περιοχή Χαριλάου.

Υπενθυμίζουμε το απαράδεκτο γεγονός ότι με ευθύνη της πολιτείας που είχε εκδιώξει την ομάδα μας από την περιοχή της Έκθεσης,  ο πρωταθλητής Άρης ήταν ανέστιος, δίχως γήπεδο.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ