Όταν μιλούμε για ποδοσφαιριστές αυτής της εποχής, ας έχουμε υπόψη ότι μιλάμε για νεαρά παιδιά που στελέχωσαν το σύλλογο από τα παιδικά τους χρόνια, ανδρώθηκαν στον Άρη, αναπτύσσοντας μια μοναδική σχέση με την ιδέα και τα χρώματα του Άρεως.

Τέτοια περίπτωση ήταν ο Δημήτρης Οπλοποιός, ο δυναμικός αμυντικός που έπαιξε μπάλα στον AΡΗ από το 1917 ως το 1930.

Ο «Πουτόκας» ή «Τζιμ Ποτκ» αποτελούσε τον βασικό κεντρικό αμυντικό για πολλά χρόνια, φορώντας μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού σε αρκετά ματς.Ανήκει στη μεγάλη φουρνιά των πρωταθλητών του 1928 με τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο για το σύλλογό μας.

Ο Οπλοποιός εντάχθηκε στην ομάδα των “κιτρινόμαυρων” το 1917, σε ηλικία 14 ετών. Διετέλεσε αρχηγός της ομάδας και αγωνίστηκε στο πρώτο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης το 1923, όπου ο Άρης κατέκτησε τον τίτλο.

Ακολούθησε ανάλογη πορεία την επόμενη χρονιά, ενώ το 1926 ο Άρης κατέκτησε τον τρίτο του τίτλο, νικώντας με 5-2 και 4-1 τον βασικό του αντίπαλο, Ηρακλή.

Την σεζόν 1926-27, ο Άρης έχασε για πρώτη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης από τον Ηρακλή, αλλά με τον Οπλοποιό ως βασικό μέλος της ενδεκάδας του κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδος, το 1928.

Την επόμενη χρονιά, οι “κίτρινοι” κατέκτησαν για άλλη μια φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης, νικώντας τον ΠΑΟΚ σε αγώνα μπαράζ με 4-3.Ο Οπλοποιός, αν και είχε αγωνιστεί μόλις σε τρεις αγώνες της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, έπαιξε στο συγκεκριμένο ματς συμβάλλοντας στην κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου για την ομάδα του.

Την σεζόν 1929-30, αγωνίστηκε σε οκτώ αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην ενδεκάδα κανενός από τους τέσσερις αγώνες του Άρη για την τελική φάση του πρωταθλήματος Ελλάδος.

Ο Δημήτρης Οπλοποιός εγκατέλειψε την ενεργό δράση τον Δεκέμβριο του 1930, σε ηλικία 27 ετών.


Έπαιξε σε πάνω από 105 επίσημα και φιλικά παιχνίδια.

Τα στοιχεία είναι από το εξαιρετικό βιβλίο “1928” των εκδόσεων aris.re.

Leave a comment

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ