του Βασίλη Δερμεντζόγλου

Άρης: Συμπληρώθηκαν φέτος 50 ολόκληρα χρόνια από την κατάκτηση του κυπέλλου του 1970 από την ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης.

Μιας κατάκτησης που επιτεύχθηκε από μία υπέροχη ομάδα με ποδοσφαιριστές γεμάτους ταλέντο και δυνατότητες,αλλά που είχαν την «ατυχία» να αγωνίζονται εκτός ΠΟΚ..

Γιατί εκείνη η ομάδα του Άρη αν ανήκεστο ΠΟΚ, θα είχε κερδίσει δεκάδες τίτλους. Με σπουδαία ονόματα όπως του Λουκανίδη, του Αλεξιάδη, του Κεραμιδά, του Παπαϊωάννου, του Σπυρίδωνα, του Χρηστίδη, του Σακελλαρίου, του Πάλλα, του Ναλμάντη, του Συρόπουλου και τόσων ακόμη, η ομάδα αυτή είχε όλα τα προσόντα να πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια.

Ωστόσο το κατεστημένο που μαστίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο,σχεδόν από τη γέννησή του μέχρι σήμερα, δεν επέτρεψε την περαιτέρω πορεία αυτής της ομάδας.

Και όχι μόνο το κατεστημένο: Ο Άρης του 1970 πάλεψε απέναντι σε Θεούς και δαίμονες έχοντας εναντίον του τους θεσμούς, το κατεστημένο,την χούντα αλλά και σπουδαίους αντιπάλους, κατόρθωσε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται,νακατάκτηση το πρώτο και μοναδικό κύπελλο του.

Γιορτάζοντας αυτή την επέτειο, σας παρουσιάζω έναβιβλίο το οποίο εξιστορεί όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στον θρίαμβο του Άρη.

Ένα βιβλίο που αποτελείται από 175 σελίδες αλλά και περιέχει σχεδόν 300 εικόνες, φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων,στο οποίο παρουσιάζονται βήμα προς βήμα όλα τα σημαντικά γεγονότα και οι αγώνες της χρονιάς, αλλά και οι πρωταγωνιστές, ο καθένας με τη δική του ιστορία.

Αυτό που δίνειστο βιβλίο αυτό μία άλλη διάσταση, είναι οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών. Πράγματι, για τη συγγραφή του χρειάστηκε να συζητήσω σχεδόν με όλους τους πρωταγωνιστές εκείνης της ομάδας, οι οποίοι διηγήθηκαν με το δικό τους τρόπο τα γεγονότα τηςσεζόν 1969-70.

Ουσιαστικά η συγγραφή αυτού του βιβλίου αποτελεί τη μεταφορά σε χαρτί των ιστοριών που οι παλαίμαχοι του Άρη αφηγούνταν επί δεκαετίεςστις συναθροίσεις και στα τραπέζια τους…

Πέρα από το πλούσιοκαι σε πολλές περιπτώσεις ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό,στις σελίδες του βιβλίου μπορεί κάποιος να βρει κωδικούς QR Code τους οποίους αν σκανάρει με το κινητό του, μπορεί να παρακολουθήσει στιγμιότυπα από αγώνες αυτής της περιόδου.

Το εκδοτικό αυτό εγχείρημα είναι το πέμπτο για την ιστοσελίδα aris.reπού με την πένα του Βασίλη Δερμεντζόγλου και βασισμένη στο μοναδικό αρχείο της, καταγράφει με μεράκι και ακρίβεια την ιστορία και τις μεγάλες στιγμές του Άρη Θεσσαλονίκης στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στην ιστοσελίδα aris.re, στο email [email protected] ή στο κινητό 6932523406.

Γιατί ποτέ μια κατάκτηση ενός κυπέλλου δεν σήμαινε τόσα πολλά…