AΡΗΣ-ΠΑΟΚ 1-2 (διακοπή 0-2)
Προημιτελικός κυπέλλου Ελλάδας 7.6.1972
Γήπεδο Άρεως,Χαριλάου Θεσσαλονίκης
Ντέρμπι μίσους,όργια διαιτησίας,επεισόδια και διακοπή
Το πιο επεισοδιακό και δραματικό ντέρμπι της ιστορίας των δύο ομάδων ήταν ο προημιτελικός του κυπέλλου Ελλάδος που τελικώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Γράφει ο Αθανάσιος Χατζηαθανασίου
Οι δύο ομάδες, τρεις μέρες μετά το ισόπαλο ματς του πρωταθλήματος,διασταύρωσαν και πάλι τα ξίφη τους για ένα εισιτήριο στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος. Μόνο που στην ξιφομαχία αυτή συμμετείχε και ο διαιτητής Μίχας, κρατώντας στιλέτο εναντίον του Άρη…
Ήταν ένα ντέρμπι δυναμικό,συναρπαστικό,εξοντωτικό.Δόθηκαν μάχες άγριες,γεμάτες πάθος,ενώ λίγες ήταν οι φάσεις που θύμιζαν το όμορφο και ήρεμο ποδόσφαιρο.Ο αγώνας κύλησε με τα νεύρα τεντωμένα λεπτό προς λεπτά και την έξαψη σε μεγάλο βαθμό, είτε αυτή αφορούσε τους παίκτες είτε τους φιλάθλους.
Ο αγώνας δικαίωσε εκείνους τους πολλούς που μιλούσαν προκαταβολικά για ένταση και μεγάλη αγωνία και όχι τους λίγους που περίμεναν ποδοσφαιρική ποιότητα. Οι παίκτες μετατράπηκαν σε «πολεμιστές» δύο στρατοπέδων και αγωνίστηκαν μέσα σε μια ατμόσφαιρα που έβραζε από πάθος,μίσος και θορυβώδεις εκδηλώσεις των θερμόαιμων οπαδών των δύο ομάδων.Γιατί σε τελευταία ανάλυση οι φίλαθλοι των δύο τελευταίων συναντήσεων της Κυριακής και της Τετάρτης και όσοι λογομαχούσαν εκτός γηπέδου στο παθιασμένο ποδοσφαιρικό τετραήμερο της πόλης ήταν αυτοί που είδαν όχι απλώς δυο αγώνες αλλά δύο τιτάνιες συγκρούσεις.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και όταν υπάρχει τέτοια ένταση και η αδρεναλίνη είναι στο «κόκκινο», και όταν βεβαίως υπάρχει ο γνωστός «κύριος με τα μαύρα»που πάση θυσία θέλει να σπρώξει τον αντίπαλο,να στερήσει από την ομάδα σου την επιτυχία, τότε είναι δυστυχώς εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση και να πάει σε άσχημες κινήσεις και ενέργειες.Κανείς οπωσδήποτε δεν επικροτεί,αλλά αντίθετα όλοι καταδικάζουν τη βία και την αυτοδικία που γυρίζει το ποδόσφαιρο χρόνια πίσω.
Ο κ. Μίχας έγινε ο αρνητικός πρωταγωνιστής, το κόκκινο ή μάλλον το ασπρόμαυρο πανί.Στο 88΄για πολλοστή φορά καταλόγισε επιθετικό φάουλ στον Αλεξιάδη σταματώντας την επίθεση του Άρη.Προηγουμένως στο 40΄είχε αποβάλλει τον Μπαλάφα για χτύπημα σε αντίπαλο,όταν το ίδιο ακριβώς έκαναν και άλλοι παίκτες χωρίς να επιβάλει τιμωρία.Σε τρεις περιπτώσεις αρνήθηκε την εσχάτη των ποινών για τον Άρη, ο οποίος έπρεπε οπωσδήποτε να χάσει γιατί έτσι το ήθελαν ορατές και αόρατες δυνάμεις της εποχής.
Τα δύο ημιχρόνια του αγώνα είχαν διαφορετική όψη.Στο πρώτο ο ΠΑΟΚ είχε την πρωτοβουλία και το καθαρό μυαλό απέναντι σε έναν Άρη που έδειχνε ανοργάνωτος και μπερδεμένος και κάπου κάπου θυμόταν τα επιθετικά του καθήκοντα.Ο ΠΑΟΚ, πιο ψύχραιμος και μεθοδικός, εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν, αν και από το 12΄ο Κούδας είχε πρόβλημα με τον τραυματισμό του στην ωμοπλάτη.Επίσης η παρουσία του Λάζου στην επίθεση δεν ευνόησε τον δικέφαλο,έμεινε όμως ο Αποστολίδης που ήταν πολύ θετικός.Από τη άλλη ο Άρης δεν ξεκίνησε καλά,είχε όμως έναν θαυμάσιο Πάλλα, που προσπαθούσε να τον οργανώσει,ωστόσο τα ατού του φαινόταν να είναι σε κακή μέρα.
Αυτό που σίγουρα εκδηλώθηκε σε όλη του την ένταση ήταν η πρωτόγονη δύναμη σε βαθμό μανίας, που χαρακτήριζε τις συγκρούσεις και τους συναγωνισμούς των παικτών και που τελικώς οδήγησε στην αποβολή του Μπαλάφα. Ο Μπαλάφας βεβαίως δεν ήταν ο μόνος ένοχος στις κατηγορίες του διαιτητή. Ο παίκτης του Άρεως κτύπησε στα πόδια τον Ιωσηφίδη,δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που το έκανε,προηγήθηκαν και ακολούθησαν και άλλοι.
Το πρώτο μέρος συνάρπασε τους φιλάθλους με την εναλλαγή του σκορ και τα τρία τέρματα που σημειώθηκαν μέσα σε ένα ημίωρο.Στο 5o o Κούδας από πλάγια σέντραρε στην περιοχή και ο Αποστολίδης ανάμεσα σε δύο αντιπάλους με ένα μονοκόμματο σουτ την έστειλε στα δίχτυα.Δυο λεπτά αργότερα ο Αποστολίδης από αβλεψία της άμυνας βρέθηκε μόνος με τον Χρηστίδη που αστραπιαία τον έκλεισε,αναγκάζοντάς τον να αστοχήσει.
Στο 16o ένα καλό σουτ του Παπαϊωάννου αποκρούσθηκε από τους αμυντικούς σε κόρνερ.Την εκτέλεση ανέλαβε ο Κόκκορης και ο Σεμερτζής με ένα θαυμάσιο άλμα «κάρφωσε»με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα ισοφαρίζοντας.
Ο Άρης φαίνεται να είναι επιθετικότερος,όμως ο ΠΑΟΚ θα είναι αυτός που θα πάρει και πάλι «κεφάλι στο σκορ» στο 22ο.Σκόρερ ήταν και πάλι ο Αποστολίδης, που απέφυγε τον Σεμερτζή και με δύναμη σούταρε στη γωνία του Χρηστίδη, γράφοντας το 1-2.
Στο 27ο ο Μίχας αντί να δώσει φάουλ σε καλή θέση για τον Άρη έδειξε κόρνερ.Στο 28ο έγινε η πρώτη φάση στην οποία διαμαρτύρεται ο Άρης.Ο Φουντουκίδης μάρκαρε αντικανονικά τον Παπαϊωάννου στην περιοχή με τον Μίχα να προσπερνά τη φάση.Στο 40ό έγινε η φάση της αποβολής του Μπαλάφα που περιγράψαμε πιο πάνω.
Στο β΄μέρος τα πλάνα τακτικής άλλαξαν.Ο Άρης χάνει,παίζει με δέκα παίκτες,είναι μέτριος και γι΄αυτό απαιτείται μια καθολική επίθεση.Μια μάχη κρούσεως από όλες τις πλευρές για την ανατροπή του σκορ.Οι παίκτες του άρχισαν μια δύσκολη προσπάθεια,τα νεύρα τους όμως δεν ήταν εξασκημένα για τέτοιου είδους καταστάσεις.Όσο ο χρόνος προχωρούσε σιγουρεύοντας το αποτέλεσμα,τόσο οι κινήσεις των παικτών έχαναν την αρμονία και τη σταθερότητά τους.Γενικά σε όλο το β΄μέρος οι Κίτρινοι είχαν εγκατασταθεί στα καρέ των φιλοξενούμενων και σφυροκοπούσαν με αδιάκοπες επιθέσεις για να πετύχουν την ισοφάριση.Στο διάστημα αυτό ο Άρης έπαιξε καλύτερα από ότι προηγουμένως,με τον Πάλλα να είναι ο πρωταγωνιστής και να ανεβοκατεβάζει την μπάλα με τέχνη και ταχύτητα.Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες φάσεις ο Χρηστίδης μετατράπηκε σε «μπακότερμα»,χωρίς όμως να έχει αποτέλεσμα για την ομάδα του.
Ο ΠΑΟΚ στο διάστημα αυτό τα έδωσε όλα για να διατηρήσει το προβάδισμα στο σκορ.Παίζοντας ένα καταστροφικό μέχρι τέλους παιχνίδι,παρά την ασταθή του άμυνα,κατάφερε και κράτησε τη νίκη.Οι παίκτες του εκνεύρισαν τους αντιπάλους τους πετώντας συνέχεια την μπάλα πλάγια άουτ ή κάνοντας φάουλ και ο σκοπός τελικά επετεύχθη.Βεβαίως,την ώρα που ο Άρης με δέκα παίκτες ρίσκαρε,σε κάποιες φάσεις οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν την ευκαιρία να σκοράρουν, χωρίς όμως να το επιτύχουν.
Στο πρώτο λεπτό της επανάληψης ο Άρης κερδίζει φάουλ σε πλάγια θέση.Το εκτελεί ο Πάλλας και ο Σαββουλίδης αποκρούει πάνω από τα κεφάλια των Αρειανών κυνηγών.Στο επόμενο λεπτό ο Άρης κερδίζει έμμεσο,το εκτελεί ο Κεραμιδάς, τα σουτ όμως που επιχειρούν οι Παπαϊωάννου και Αλεξιάδης αποκρούονται από τους αμυντικούς.
Στο 49ο η κεφαλιά του Συρόπουλου μετά το φάουλ του Κεραμιδά θα φύγει ελάχιστα άουτ.
Στο 55ο ο Σαράφης ξεφεύγει από τους αμυντικούς,αλλά θα χάσει το κοντρόλ της μπάλας.
Στο 60ό το φάουλ του Πάλλα μπλοκάρει σταθερά ο Σαββουλίδης.
Στο 65ο οι παίκτες του ΠΑΟΚ φεύγουν στην αντεπίθεση,θα «καταφέρουν» όμως να μπερδευτούν και να χάσουν την μπάλα.
Στο 75ο ο Αλεξιάδης με ωραία κίνηση αποφεύγει έναν αντίπαλο και ανατρέπεται από τον Φοντουκίδη.Όλος ο Άρης ζητά πέναλτι,ο Μίχας δίνει έμμεσο φάουλ το οποίο περνά ανεκμετάλλευτο.
Στο 77ο μια φαρμακερή κεφαλιά του Αλεξιάδη έφυγε μόλις άουτ.Στη φάση αυτή ο Άρης πλησίασε κοντά στην ισοφάριση.
Στο 85ο νέα αμφισβητούμενη φάση και παράπονα των Αρειανών στον Μίχα. Μετά από σέντρα του Κωνσταντινίδη, η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Φουντουκίδη,αλλά ούτε τώρα ο διαιτητής σφύριξε τίποτα.
Το ματς μέσα σε μέγιστη ένταση όδευε προς τη λήξη του.Ο Άρης υπερέβαλε και έκανε τις τελευταίες απέλπιδες προσπάθειές του,ο δε ΠΑΟΚ αμυνόταν με όποιο τρόπο μπορούσε.
Στο 82ο σε μια γρήγορη αντεπίθεση ο Γούναρης σέντραρε για τον Σαράφη, η κεφαλιά που έπιασε όμως έφυγε άουτ.
Είχε συμπληρωθεί το 88ο όταν ο Μίχας καταλόγισε επιθετικό φάουλ του Αλεξιάδη μέσα στην περιοχή.Ακολούθησε έντονος διάλογος του παίκτη με τον διαιτητή που έκανε μια κίνηση με το χέρι υποδεικνύοντας να απομακρυνθεί,τη στιγμή που η μπάλα ήδη παιζόταν.Ακολούθησαν τα επεισόδια με το χτύπημα στον Μίχα από τον Αλεξιάδη και τον Σπυρίδωνα.Το ματς διακόπτεται…
Οι συνθέσεις
ΑΡΗΣ:Χρηστίδης,Πάλλας,Μπαλάφας,Σεμερτζής,Σπυρίδων,Συρόπουλος,Γούναρης,Παπαϊωάννου,Κεραμιδάς,Αλεξιάδης,Κόκκορης.
ΠΑΟΚ:Σαββουλίδης,Γούναρης,Φουντουκίδης,Παπαδόπουλος,Ιωσηφίδης,Τερζανίδης,Μπέλλης,Σαράφης,Κούδας,Αποστολίδης,Λάζος.
Έτσι το είδαν:
Mακ Γκίνες: Κάτω από τις συνθήκες που έγινε το ματς,είμαι ευχαριστημένος από τους παίκτες μου.Ο διαιτητής ό,τι παράβαση γινόταν εντός περιοχής, το έδινε φάουλ έξω από αυτήν.Αν το πέναλτι που έδωσε την περασμένη Κυριακή στον ΠΑΟΚ ήταν πέναλτι,τότε έπρεπε να δώσει σε μας σήμερα τέσσερα πέναλτι…
Λες Σάννον: Aξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες μου που έπαιξαν σύμφωνα με τις οδηγίες μου.Ο Άρης ήταν καλός στο β΄μέρος, αλλά έπαιξε υπερβολικά σκληρά.
ΣΤΟ 91΄ ΛΕΠΤΟ…
- Ο γνωστός κ. Μίχας επιλέχθηκε με κλήρωση για να διαιτητεύσει,μισή ώρα πριν αρχίσει το ματς.Υποψήφιοι ήταν ο Μασίγος (Πειραιώς)και ο Πυλωρίδης(Θεσσαλονίκης).
- Πολλάκις ο εν λόγω διαιτητής έχει δείξει τα αισθήματά του κόντρα στον Άρη. Ήταν γνωστός για τη διαιτησία του στον τελικό του 1970. Κράτησε το σκορ χαμηλά, αφού ακύρωσε δύο καθαρά γκολ του Αλεξιάδη.
- Η δήλωση του εφόρου του Άρεως κ. Μανωλόπουλου, όταν παρέδωσε την παραίτηση του είναι χαρακτηριστική:”Δεν είναι λίγο πράγμα να σου κλέβουν εν ψυχρώ τον μόχθο, τον ιδρώτα, το αίμα σου, γιατί έτσι το θέλουν αυτοί που παριστάνουν τώρα τους τιμητές. Η υψηλή σκοπιμότητα και η διπλωματία έχουν και ένα όριο”.
- Το γήπεδο ήταν κατάμεστο με τις κερκίδες να στενάζουν πραγματικά από τον όγκο και τις εκδηλώσεις των φιλάθλων.
- «Κόχλαζε»όλη η πόλη εκείνες τις μέρες από το ματς του πρωταθλήματος ως και το παιχνίδι κυπέλλου.
- Στον Άρη υπήρχε η εντύπωση που έγινε βεβαιότητα ότι υπήρχε σχέδιο να αδικηθεί και να παραγκωνιστεί η ομάδα για να προωθηθεί ο αντίπαλος.
- Κασκόλ,σημαίες,τρομπέτες,τύμπανα οτιδήποτε κίτρινο και μαυρόασπρο χρωμάτιζε την υποστήριξη του καθενός,ανάμεσα σε αντεγκλήσεις και διαξιφισμούς και ύβρεις που περίμεναν τον αγώνα σαν διέξοδο,σαν λύτρωση των «διαφορών» τους.
- Έξαλλα πανηγύρισαν οι φίλοι του ΠΑΟΚ την νίκη της ομάδας τους,που ήταν η πρώτη μετά από μια…δεκαετία επί του αιωνίου αντιπάλου τους.
- Πολλοί φίλοι του ΠΑΟΚ πανηγύρισαν στην παραλία,άλλοι έπεσαν σε συντριβάνια,ενώ μερικοί ήθελαν να ανεβούν στον Λευκό Πύργο για να βάλουν την σημαία τους…
- Το ματς μεταδόθηκε από την τηλεόραση.Κατά τη διάρκεια του αγώνα κυριολεκτικά όλη η πόλη είχε “νεκρώσει”.
- Ένα άλλο γεγονός που πρέπει να σημειωθεί είναι όλες οι εισπράξεις του αγώνα που δεν ήταν και λίγες, πήγαν στον ΠΑΟΚ λόγω της εις βάρους του Άρεως διακοπής.
- Όλα τα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου για πολύ καιρό στηλίτευαν και στοχοποιούσαν την ομάδα του Άρη, παρουσιάζοντας τους παίκτες του ως τραμπούκους.
Η βαριά τιμωρία στους παίκτες του ΑΡΗ
Αμέσως μετά τα επεισόδια και τη διακοπή,συνελήφθησαν από την αστυνομία ο Σπυρίδων και ο Συρόπουλος με την κατηγορία της εξύβρισης και της επίθεσης σε αστυνομικά όργανα.Οι δύο παίκτες διανυκτέρευσαν στο τμήμα και την επόμενη μέρα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Ο Γ.Γ.Α αθλητισμού της χουντικής κυβέρνησης Κ. Ασλανίδης, αμέσως μετά το ματς επικοινώνησε με κορυφαίο παράγοντα της ομάδας μας στον οποίο ανακοίνωσε ότι θα τιμωρηθούν άμεσα οι πρωταίτιοι των επεισοδίων (Αλεξιάδης,Σπυρίδων και Συρόπουλος) με αποκλεισμό τουλάχιστον ενός χρόνου…
Κάτι που τελικώς έγινε με συνοπτικές διαδικασίες τις επόμενες μέρες. Αλεξιάδης και Σπυρίδων τιμωρήθηκαν με ένα χρόνο αποκλεισμό,ο Συρόπουλος για οκτώ μήνες,ενώ οι Μπαλάφας και Σεμερτζής με μικρότερες ποινές.Όλοι εξέτισαν τις ποινές τους μέχρι τέλους.
Ο Ασλανίδης,που παρακολουθούσε το ματς από την τηλεόραση,είδε τα επεισόδια και αμέσως ζήτησε τις εκθέσεις των παρατηρητών και του διαιτητή.Την επόμενη μέρα συναντήθηκε με τον κ. Μίχα τον οποίο συνεχάρη για τη διαιτησία του.
Τα ΜΜΕ της Αθήνας,απόλυτα ελεγχόμενα από το καθεστώς,βρήκαν την ευκαιρία και ξεκίνησαν έναν ανελέητο πόλεμο κατά του Άρη, παρότι οι ομάδες των Αθηνών είχαν διαπράξει και συνέχιζαν να πράττουν πολύ χειρότερα έκτροπα. Ο αγώνας είχε τηλεοπτική κάλυψη και οι φάσεις των επεισοδίων παίζονταν και ξαναπαίζονταν στις αθλητικές ειδήσεις για να πείσουν τον φίλαθλο κόσμο για το κακό πρόσωπο του Άρη! Ο Άρης στιγματίστηκε ανεξίτηλα,επλήγη βαρύτατα και το γεγονός αυτό θα του δημιουργούσε προσκόμματα για τα επόμενα χρόνια.
Η μεγάλη ομάδα που μπήκε σφήνα στο Π.Ο.Κ. και έφερε πρώτη έναν τίτλο στη Βόρεια Ελλάδα είχε εξοντωθεί από τους εχθρούς της.