ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ,ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ https://aris.re/
Στις 27 Ιουλίου 1973 γεννιέται ο Γιάννης Σιούτης, που έμελε να παίξει κι αυτός έναν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του μπασκετικού Άρη στον οποίο αγωνίστηκε επί πέντε σεζόν, από το 1995 μέχρι το 1999 και το 2000-1. Με το ταλέντο του κάλυψε με επιτυχία τη θέση του πλέι μέικερ και συνέβαλε στην κατάκτηση δύο τροπαίων, σε δύσκολες κυρίως εποχές για το μπάσκετ του Άρη.
Ακολουθεί ένα αφιέρωμα βασισμένο στο βιβλίο Τ’ονομά τους θυμίζει θεό, των εκδόσεων aris.re.
Ήρθε το 1995 από τον Μίλωνα που αγωνιζόταν στην Α2, και η ομάδα μας υπήρξε το πρώτο και πιο βασικό βήμα της καριέρας του.
Ήταν καλός οργανωτικά, γρήγορος, με έφεση στις ασσίστ, αλλά και στη δημιουργία αιφνιδιασμών. Επιθετικά είχε καλό σουτ από κοντά αλλά και από μακριά, ενώ διακρίνονταν και στην άμυνα. Την πρώτη του σεζόν παρουσιάστηκε, όπως ήταν φυσιολογικό, αρχικά τρακαρισμένος. Σύντομα «πήρε» τον αέρα της κατηγορίας και βοήθησε πολύ σε όλους τους τομείς. Εντυπωσίασε με τα εκτελεστικά του προσόντα (9 πόντοι ανά παιχνίδι), με κορυφή τους 20 πόντους που πέτυχε στο Κόρατς επί της Σολμόκ στη Θεσσαλονίκη και επί του Ηρακλείου στην Κρήτη για το πρωτάθλημα.
Στην αρχή της επόμενης χρονιάς μοιράζεται τη θέση με τον Φλώρο και είναι αρχικά μέτριος. Από τον Φεβρουάριο του 1997 και μετά παίζει περισσότερο και κάνει τις καλές εμφανίσεις εκεί που πρέπει: Στον δεύτερο τελικό του Κόρατς, με την Τόφας στην Προύσα, είναι πολύ καλός και με τους 12 πόντους του συντελεί στην μεγάλη ανατροπή και φυσικά στην κατάκτηση του τροπαίου!
Το 1997-98 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, που χαρακτηρίζεται από την μαζική αποχώρηση παικτών λόγω της οικονομικής αδυναμίας της διοίκησης. Ο Γιάννης στην αρχή της σεζόν είναι στη σκιά του Σοκ, αλλά όταν αυτός αποχωρεί τον Ιανουάριο, ο Γιάννης αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο και τα καταφέρνει μια χαρά. Δείχνει αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και ηγετικά προσόντα που οδηγούν την ομάδα στην κατάκτηση του κυπέλλου. Στον τελικό επί της ΑΕΚ στο Παλέ, ο Γιάννης είναι πρωταγωνιστής, με 15 πόντους. Ακολουθεί η αποχώρηση μεγάλου μέρους του ρόστερ, αλλά ο Σιούτης παραμένει, αναλαμβάνοντας μαζί με 5-6 συναδέλφους του το βάρος των αγώνων. Κάνει εξαιρετική εμφάνιση εναντίον της Ρόμα για το Κόρατς, αλλά παρά τους 24 πόντους του, ο Άρης αποκλείεται από τα ημιτελικά του Κόρατς.
Την επόμενη χρονιά είναι και πάλι στη σκιά ενός ξένου, του Αμερικανού Γκραντ. Όταν αυτός τραυματίζεται και αποχωρεί, ο Γιάννης αναλαμβάνει και πάλι την ομάδα, διαμορφώνοντας τη φυσιογνωμία του παιχνιδιού της: Πιέζει πιο πολύ στην άμυνα, τρέχει στην επίθεση και τους αιφνιδιασμούς και η γενική συνεισφορά του είναι μεγάλη. Χρησιμοποιείται σχεδόν στο σύνολο των λεπτών κάθε αγώνα. Είναι το μυαλό της ομάδας. Ενδεικτικό το παιχνίδι με το Περιστέρι όταν ο Άρης κερδίζει με 77-69 και ο νεαρός πλέι μέικερ έχει, πέρα από τους 14 πόντους, και 11 ασσίστ!
Στο τέλος της σεζόν θα συνεχίσει για ένα χρόνο στον Πανιώνιο, από όπου θα επιστρέψει το 2000. Θα είναι άτυχος όμως, καθώς την ώρα που πλησίαζε πολύ κοντά στην κλήση του στην Εθνική ανδρών, ένας σοβαρός τραυματισμός στο χέρι, στα μέσα του Οκτώβρη του 2000, θα τον θέσει εκτός μάχης για τέσσερις μήνες. Όταν θα επιστρέψει, στα τέλη Φεβρουαρίου, θα του πάρει μερικές βδομάδες μέχρι να βρει τον εαυτό του, λίγο πριν τη λήξη των υποχρεώσεων.
Θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο θα κατακτήσει την Ευρωλίγκα.
Ο Γιάννης Σιούτης είναι μια φυσιογνωμία που άφησε έργο στην ομάδα μας και δικαίως θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες που φόρεσαν τη φανέλα του Αυτοκράτορα τα τελευταία 25 χρόνια…