Κάθε νέα χρονιά ξεκινά με προσδοκίες και ελπίδες για ακόμα υψηλότερες κατακτήσεις και επιτυχίες. To 1977 oι ελπίδες αυτές στηρίχτηκαν στο αποδεδειγμένα καλό και ταλαντούχο υλικό, αλλά και στις τρεις σημαντικές ενισχύσεις με έτοιμους παίκτες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ο Άρης ήδη από τη προηγούμενη χρονιά, είχε προχωρήσει σε μια μεγάλη ανανέωση του υλικού του.Οι νέοι ως επί το πλείστον παίκτες, είχαν παραστάσεις και εμπειρίες από τις δυσκολίες της χρονιάς. Η ομάδα είχε πάρει την 5η θέση και πλέον θα έβαζε πλώρη για υψηλότερες κατακτήσεις.

φωτο:Βίτοσα,Βουλγαρία,καλοκαίρι 1977:Ο νέος προπονητής Καρλ Χάινς Ρουλ δίνει οδηγίες στους παίκτες

 To καλοκαίρι του 1977 ο Άρης απέκτησε τον Γερμανό Βάλτερ Βάγκνερ,με επιτυχημένη θητεία στην ΑΕΚ,τον Σάκη Ζελίδη από τον Πανσερραΐκό και τον Δανό Όλε Σκόμποε που έμελε να αφήσει εποχή στην ομάδα μας.

Το τιμόνι της ομάδας δόθηκε στον Γερμανό προπονητή Καρλ Χάινς Ρουλ από την Καλσρούη. Βοηθός και συνεργάτης του Ρουλ παρέμεινε ο Παναγιωτης Πατσίδης.

Το ρόστερ της ομάδας περιλάμβανε τους εξής ποδοσφαιριστές: Γιώργος Ανανιάδης, Βάλτερ Βάγκνερ, Γιάννης Βένος, Χρήστος Δαγιόγλου, Κώστας Δράμπης, Θανάσης Ζελίδης, Θόδωρος Ζελιλίδης, Γιώργος Ζήνδρος, Κώστας Ισαακίδης, Κώστας Κοπανάς, Ντίνος Κούης, Γιάννης Μιχαλίτσος, Κώστας Μόκαλης, Ντίνος Μπαλλής, Παύλος Μποΐκογλου, Γιώργος Μόσχος, Θόδωρος Πάλλας, Στέλιος Παπαφλωράτος, Χρήστος Παπέτας, Γιώργος Σεμερτζίδης, Όλε Σκόμποε, Σωτήρης Στοΐδης, Γιάννης Τζιφόπουλος, Νίκος Τολούδης, Γιώργος Φοιρός, Αντώνης Χατζόπουλος, Γιώργος Χρήστου

Για την προετοιμασία της ομάδας επιλέχτηκε το προπονητικό κέντρο της Βίτοσα, 25 χμ. περίπου απόσταση από την πρωτεύουσα Σόφια της Βουλγαρίας. Ο χρόνος παραμονής στη Βουλγαρία καθορίστηκε στις δώδεκα ημέρες.

Η αποστολή αναχώρησε οδικώς για τη Βουλγαρία στις 3 Αυγούστου.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε εξ ΄αρχής ήταν η έλλειψη μεγάλου γηπέδου.Όταν η ομάδα χρειαζόταν το γήπεδο, μετακινούταν στο γήπεδο της Λέφσκι στη Σόφια, και αυτό ήταν μια έξτρα κούραση για τους παίκτες.Το γεγονός αυτό οπωσδήποτε δεν άρεσε σε κανέναν, και ιδιαίτερα στον Γερμανό, που ασφαλώς δεν ήταν συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις.

Ο Ρουλ, ως γνήσιος Γερμανός, απαιτούσε σιδηρά πειθαρχία, ήθελε όλα να δουλεύουν «ρολόι», αγνοώντας τη μεσογειακή νοοτροπία. Η επαφή και η γνωριμία του με τους Έλληνες παίκτες ήταν μια καινούρια εμπειρία για αυτόν.Εκείνο που του έκανε εντύπωση είναι ότι και ο ομοεθνής του Βάγκενρ,ζώντας στην Ελλάδα,εμφάνιζε και αυτός δείγματα ελληνικής  συμπεριφοράς…

Ας πάμε όμως και στα θετικά.Γεγονός είναι ότι οι παίκτες δούλεψαν σκληρά και όσο το δυνατόν πιο πειθαρχημένα κάτω υπό τις οδηγίες του προπονητή του και του βοηθού του. Οι στόχοι της φυσικής κατάστασης,όσον αφορά την εκγύμναση του σώματος και την σωστή λειτουργία του, την δύναμη και την αντοχή επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Το τυπικό πρόγραμμα μιας μέρας στη Βουλγαρία

Ξύπνημα στις 8.30,πρωινό στις 9.00,από τις 10.30 ως τις 12.30 οι παίκτες τρέχουν σε ανώμαλο δρόμο στο δάσος της Βίτοσα.

.Στις 1.30 φαγητό,ξεκούραση μέχρι τις 4.00.Με λεωφορείο η ομάδα μεταβαίνει στο προπονητικό κέντρο της Λέφσκι και εκεί σε ένα γήπεδο που έχει παραχωρήσει η βουλγαρική ομάδα ο Άρης προπονείται με την μπάλα.

Την παράσταση κατά τη φάση αυτή της προετοιμασίας έκλεψε από την αρχή ο Δανός διεθνής Όλε Σκόμποε που δείχνει ότι διαθέτει φυσικές δυνάμεις αλλά και τεχνικά χαρίσματα.

Τα πρώτα φιλικά παιχνίδια οδήγησαν στα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με την γενική κατάσταση των παικτών.

Στις 8 Αυγούστου ο Άρης έδωσε το πρώτο του φιλικό με αντίπαλο την Βέλπα,ομάδα β΄ εθνικής κατηγορίας.Η ομάδα μας αιφνιδιάστηκε από τους Βούλγαρους και στο 25΄ βρέθηκε να χάνει με 2-0. Στο β΄μέρος ο Άρης ήταν καλός,είχε δοκάρι και έχασε ευκαιρίες για να μειώσει το σκορ.

Σε αυτό το πρώτο παιχνίδι οι παίκτες έδειξαν ότι είναι επηρεασμένοι από τις προπονήσεις,είναι χαρακτηριστικό ότι προπονήθηκαν το πρωί ενώ για το ματς ταξίδεψαν με το πούλμαν μια απόσταση 120 χμ.

Ο Γερμανός προπονητής του Άρεως δήλωσε ότι ήταν ένα καλό τεστ που δείχνει πού βαδίζει η ομάδα

Στο δεύτερο και πιο σπουδαίο φιλικό ματς,στις 10 Αυγούστου, ο Άρης τέθηκε αντιμέτωπος με τη μεγάλη βουλγαρική ομάδα Λέφσκι. Η ήττα με 4-1 έδειξε σαφώς ότι ο Άρης με μόλις δέκα ημερών προετοιμασία δεν είναι έτοιμος,φανέρωσε όμως και τα πρώτα καλά στοιχεία της με την καλή επιθετική λειτουργία και κυρίως τη θαυμάσια παρουσία του Όλε που φαίνεται ότι θα είναι ο ηγέτης του φετινού Άρη.

Οι Βούλγαροι άνοιξαν το σκορ στο 4΄ με τον Λιπαρμπώφ. Ακολούθησαν τρεις ευκαιρίες για τον Άρη, με τον Βάγκνερ σε δύο περιπτώσεις και τον Ζελίδη να φτάνουν κοντά στην ισοφάριση.

Στο 21΄ο Κόλεφ, εκμεταλευόμενος την ασταθή απόκρουση του Γάκη, έκανε το 2-0.Από ένα ακόμα αμυντικό λάθος του Ζελίδη αυτή τη φορά, ο Σιάνκωφ στο 32΄ έκανε το 3-0.

Λίγο πριν λήξει το ημίχρονο ο Άρης μείωσε με γκολ που πέτυχε ο Δράμπης.

Το β΄ μέρος ήταν και αυτό γεμάτο φάσεις και ευκαιρίες και για τις δυο ομάδες.Στο 55΄και στο 60΄ο Παπαφλωράτος επενέβη δυο φορές με σταθερές αποκρούσεις. Στο 65΄ο Λαφτσής της Λέφσκι έπεσε σωτήρια στα πόδια του Βάγκνερ και έσωσε την εστία του.Στο 66΄από κόρνερ που χτύπησε ο Όλε, ο Κούης απέτυχε από κοντά να μειώσει το σκορ.Στο 73΄από κόρνερ του Σεμερτζίδη ο Βένος με προβολή δε θα μπορέσει να προωθήσει την μπάλα στα δίχτυα.Στο 75΄ θα σκοράρει ο Βάγκνερ αλλά το γκολ θα ακυρωθεί ως οφσάιντ.Στο 88΄ ο Μπαρμπώφ θα κάνει το τελικό 4-1.

Η Λέφσκι σαφέστατα έδειξε ότι έχει μεγάλο βαθμό ετοιμότητας στο ξεκίνημα των αγωνιστικών της υποχρεώσεων.

Για τον Άρη που είναι στην αρχή ουσιαστικά της προετοιμασίας,ήταν ένα πολύ δυνατό τεστ με πολλά και ενθαρρυντικά συμπεράσματα.Πέρα από τον εντυπωσιακό Όλε,διακρίθηκαν οι Κούης,Παπαφλωράτος,Βάγκνερ και Δράμπης.

Αρνητικό γεγονός του αγώνα ήταν ο μυικός τραυματισμός του Ισαακίδη που αντικαταστάθηκε.Επίσης απουσίαζε ο τραυματίας Ζήνδρος.

Η σύνθεση του Άρεως

Γάκης(46΄Παπαφλωράτος),Μόκαλης,Πάλλας,Βένος,Φοιρός,Όλε,Ισαακίδης(19΄Δράμπης),Κούης,Παπέττας(46΄Σεμερτζίδης),Βάγνερ,Ζελίδης.

Ρουλ: Tα φιλικά παιχνίδι γίνονται για να δούμε τη κατάσταση της ομάδα μας.Αντίπαλός μας ήταν μια έτοιμη και καλή ομάδα όπως είναι η Λέφσκι. Δεν μου άρεσαν τα αρκετά αμυντικά λάθη που μας κόστισαν πολύ.Πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας λειτουργία.

Το αγώνα παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Άρεως Απόστολος Γεωργιάδης και τα μέρη της διοίκησης Ασβεστάς,Γούναρης και Δανιηλίδης.

Στο τρίτο και τελευταίο φιλικό του Άρεως επί βουλγαρικού εδάφους ο Άρης αντιμετώπισε την Σπόρτιφ Κρεμικόφσκι (γ΄εθνική).Το παιχνίδι διεκόπη στο 26΄ λόγω καταρρακτώδους βροχής.Τη στιγμή της διακοπής η ομάδα μας προηγείτο με 1-0 με γκολ του Βάγκνερ.

Αμέσως μετά το ματς αυτό ο Άρης επέστρεψε στην πόλη μας.

Το β΄στάδιο της προετοιμασίας

Η δεύτερη φάση της προετοιμασίας συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη  όπου, πέρα από τη φυσική κατάσταση,οι παίκτες έπρεπε να εξασκηθούν στην τακτική, στα αγωνιστικά συστήματα, να κάνουν προσομοίωση σε πραγματικές συνθήκες αγώνα, να αποκτήσουν ομοιογένεια και συνοχή σαν σύνολο.

Ο Ρουλ θέλησε ο Άρης να παίξει το 4-4-2, και υπό προϋποθέσεις να παίξει και το 4-3-3 ή το 4-5-1.

Το καινούριο και διαφορετικό που έφερνε ο Ρουλ ήταν ότι ήθελε οι δύο προωθημένοι να βγαίνουν στα άκρα,ανοίγοντας χώρο στην «καρδιά» της επίθεσης στους ικανότατους σκόρερ Κούη και Μπαλή.

Στην πράξη όμως κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο να το εμπεδώσουν οι παίκτες. Η ομάδα φαινόταν πως καλύτερα μπορούσε να παίξει το πολύ πιο γνωστό 4-3-3 παρά το 4-4-2.

Τρίτη φάση προετοιμασίας

 Και σε αυτήν την φάση οι παίκτες έπρεπε να ασκηθούν στο ομαδικό παιχνίδι, να βρει ο κάθε παίκτης το ρόλο του μέσα στο γήπεδο και να γίνει το απαραίτητο «δέσιμο» της ομάδας.

Κάθε παίκτης θα έπρεπε να εκτελεί τις τακτικές του ενέργειες γρήγορα και σωστά  και κάτω υπό την πίεση αντιπάλου.

Ακολούθησαν τα φιλικά παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη με ΠΑΟΚ,Ηρακλή,Επανωμή  κ.ά.

Μέσα από αυτά τα ματς οι παίκτες έπρεπε να προσαρμοστούν στις αγωνιστικές συνθήκες,να εφαρμόσουν όσα έμαθαν για την τακτική,να αποκτήσουν μια δυνατή και υψηλή αγωνιστική ψυχολογία που στόχο είχε την προσπάθεια για τη νίκη.

Η πρεμιέρα ορίστηκε για την 11η Σεπτεμβρίου 1977 στο Αιγάλεω. Ο νέος ΑΡΗΣ θα έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση…

Σημείωση: Θα ακολουθήσει σύντομα η πλήρης παρουσίαση της αγωνιστικής χρονιάς 1977-78.

 

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ