ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ A.C. 23 και ΛΕΦΣΚΙ

Το καλοκαίρι του 1929 η ΕΠΟ αποφάσισε λόγω ενστάσεων και χρονικής καθυστέρησης τη ματαίωση των τελικών του Πρωταθλήματος.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στον Άρη δεν άρεσε καθόλου η είδηση της ματαίωσης αυτής. Ήταν ο περσινός πρωταθλητής και ήθελε να αποδείξει ότι μπορούσε και πάλι να πρωταγωνιστήσει.

⁠📸⁠Οι ομάδες του Άρεως και της βουλγαρικής Α.C. 23 της Σόφιας, παρατεταγμένες στο γήπεδο της Λέφσκι πριν από τον μεταξύ τους φιλικό αγώνα στις 27.7.1929.
Ο πρόεδρος του Άρεως Ιωάννης Αγγέλου ανταλλάσσει δώρα με τον αντίστοιχο πρόεδρο της βουλγαρικής ομάδας.

Για να μπορέσει να καλύψει το αγωνιστικό κενό ο σύλλογός μας αποδέχτηκε την πρόσκληση των ομάδων Λέφσκι και Α.C. 23 της Σόφιας για φιλικούς αγώνες στα τέλη Ιουλίου στη γειτονική χώρα.

Η ομάδα αναχώρησε οδικώς για τη Σόφια τα ξημερώματα της 25ης Ιουλίου.Στην αποστολή συμμετείχαν οι εξής παίκτες:Κατράντζος,Κουμπλής,Οικονόμου,Κατσαούνης,Οπλοποιός,Γκικόπουλος Νικ. και Κων. Βικελίδης,Δανελιάν,Παίων,Βογδάνου,Αγγελάκης,Λεονταρίδης,Καλτέκης,Κίτσος και Χατζηαντωνίου.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρόεδρος Ιωάννης Αγγέλου.Συνοδοί ήταν ο  γεν. αρχηγός Ηλίας Οπλοποιός, ο έφορος  Γρηγόρης Βλαχόπουλος και πέντε φίλαθλοι.

Η ομάδα μας έτυχε θερμής υποδοχής στη Σόφια αλλά ενθουσιώδεις υπήρξαν και οι εκδηλώσεις των ανθρώπων  των περιοχών από όπου πέρασε η αποστολή.

Στο πρώτο παιχνίδι ο Άρης αντιμετώπισε την Α.C. 23 στο γήπεδο της Λέφσκι,που διέθετε φυσικό χόρτο,κάτι ολότελα ασυνήθιστο για τους παίκτες μας.Το διεθνές φιλικό παιχνίδι έγινε παρουσία πέντε θεατών και επισήμων εκπροσώπων του βουλγαρικού κράτους.

Ο ΑΡΗΣ ξεκίνησε εξαιρετικά και προηγήθηκε με 0-2, χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Αγγελάκης και ο Λεονταρίδης.

Η αντίδραση των Βούλγαρων ήταν άμεση, πριν τελειώσει το πρώτο μέρος είχαν ισοφαρίσει τον αγώνα.

Στο δεύτερο μέρος και παρά την υπεροχή της ομάδας μας που έχασε πολλές ευκαιρίες,η Α.C. 23 θα σκοράρει και θα πάρει τη φιλική νίκη με σκορ 3-2.

 Την επόμενη μέρα,Κυριακή 28 Ιουλίου ο ΑΡΗΣ έδωσε το δεύτερο φιλικό με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Βουλγαρίας Λέφσκι.

Το ματς  που ήταν απογευματινό με ώρα έναρξης 5.30, παρακολούθησαν πάνω από 10.000 θεατές.

Η σύνθεση του Άρεως ήταν η εξής:Κατράντζος,Οικονόμου,Γκικόπουλος,Κατσαούνης,Νικ. Βικελίδης,Δανελιάν,Βογδάνου,Αγγελάκης,Λεονταρίδης,Καλτέκης,Κίτσος.

Ο Άρης θα είναι καταιγιστικός στο πρώτο μέρος. Από την αρχή του αγώνα πήρε την πρωτοβουλία και προηγήθηκε με γκολ του Καλτέκη. Στα μισά του πρώτου μέρους ο Λεονταρίδης θα διπλασιάσει τα τέρματα της ελληνικής ομάδας.

Στο 40΄και πάλι ο Λεονταρίδης,με κεφαλιά, μετά από κόρνερ του Βογδάνου θα κάνει το 0-3.

Στο 43΄ οι Βούλγαροι θα μειώσουν σε 1-3.

Στο β΄μέρος η Λέφσκι θα μειώσει και άλλο το σκορ σε 2-3.

Στο 70΄ο Κίτσος με προσωπική ενέργεια θα σκοράρει και θα σφραγίσει τη νίκη της ομάδας μας.Τελικό αποτέλεσμα Λέφσκι-ΑΡΗΣ 2-4.

Κορυφαίος παίκτης του Άρεως ήταν ο Λεονταρίδης.Εντύπωση προκάλεσε το ασφυκτικό και σκληρό μαρκάρισμα των Βούλγαρων πάνω στον Αγγελάκη.Διακρίθηκαν επίσης οι Γκικόπουλος και Καλτέκης.

Παραλειπόμενα…

  • Το γήπεδο της Λέφσκι,της μεγαλύτερης βουλγαρικής ομάδας διέθετε φυσικό χόρτο.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι παίκτες μας πρώτη φορά θα πατούσαν σε γήπεδο με χόρτο.
  • Το βράδυ στο δημοτικό καζίνο οι Βούλγαροι παρέθεσαν επίσημο δείπνο προς τιμήν της ελληνικής αποστολής.
  • Στο τραπέζι παρακάθισαν οι παίκτες,οι συνοδοί και οι παράγοντες  των τριών ομάδων, επίσημοι εκπρόσωποι,και μέλη τους βουλγαρικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.
  • Το επόμενο πρωί η ομάδα μας αναχώρησε οδικώς για να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη.
  • Στο δρόμο της επιστροφής συνέβη ένα απρόοπτο.Συγκεκριμένα και ενώ η αποστολή ήταν καθ’ οδόν επί βουλγαρικού ακόμα εδάφους,ένα αυτοκίνητο ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάποιοι ποδοσφαιριστές.
  • Τα άσχημα νέα «ταξίδεψαν» γρήγορα και μεταφέρθηκαν διογκωμένα στη Θεσσαλονίκη.
  • Όταν η αποστολή αφίχθη στην πόλη μας διαπιστώθηκε ότι οι τραυματισμοί των παικτών ήταν επιπόλαιοι και μόνον ο Αγγελάκης χρειάστηκε νοσηλεία δύο ημερών.
  • Οι Λεονταρίδης,Οπλοποιός,Κατράντζος,που επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο δεν έπαθαν τίποτα το σοβαρό.
  • Η Λέφσκι,ένα χρόνο πριν,στις 23-9-1928 είχε παίξει με την ομάδα μας στη Θεσσαλονίκη.Ο Άρης είχε νικήσει με 5-3.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ