Ο νέος ΑΡΗΣ του Μπράνκο Στάνκοβιτς

  Το καλοκαίρι του 1973 στο Άρη ήρθε ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Μπράνκο Στάνκοβις που είχε προηγούμενη θητεία στην ΑΕΚ με την οποία είχε πάρει το πρωτάθλημα.

Η φήμη που τον συνόδευε ήταν ότι επρόκειτο για ένα σκληρό και άτεγκτο προπονητή που απαιτούσε εργατικότητα,πειθαρχία και επαγγελματισμό.Στο ερασιτεχνικό ελληνικό ποδόσφαιρο της δεκαετίας του ΄70 τα παραπάνω ακούγονταν αρκετά περίεργα στα αυτιά των περισσοτέρων.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Από την ομάδα θα αποχωρήσουν σταδιακά και μετά από αρκετές συζητήσεις σπουδαία ονόματα που άφησαν ισχυρό το στίγμα τους στην ιστορία του συλλόγου, όπως ο Γιώργος Κωνσταντινίδης,ο Μανώλης Κεραμιδά και ο Βαγγέλης Συρόπουλος,αν και ήταν παρόντες  στην προετοιμασία, και ο Σοφοκλής Σεμερτζής. Στον Άρη ήρθαν ο ο Γιάννης Βένος, που θα αποδειχτεί ένας πολύτιμος παίκτης, σοβαρός και με μεγάλη διάθεση προσφοράς και ο έμπειρος Νίκος Κασάπης από τον Ηρακλή.

Η προετοιμασία της ομάδας θα γινόταν σε δύο φάσεις. Το βασικό στάδιο θα ήταν στο Πισοδέρι και κατόπιν θα συνεχίζονταν οι προπονήσεις στη Θεσσαλονίκη με τη διεξαγωγή των απαραίτητων φιλικών αγώνων.

Η αποστολή της ομάδας αναχώρησε για το Πισοδέρι την Τετάρτη 1 Αυγούστου.Στην αποστολή συμμετείχαν οι εξής ποδοσφαιριστές:Αλέκος Αλεξιάδης, Γιάννης Βένος, Κλήμης Γούναρης, Κώστας Δράμπης, Νίκος Κασάπης, Σπύρος Καπερνέκας, Μίλτος Κουμαριάς, Ιωσήφ Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπαλάφας, Χρήστος Ναλμπάντης, Θόδωρος Πάλλας, Κώστας Παπαϊωάννου, Θανάσης Παπάζογλου, Στέλιος Παπαφλωράτος, Δημήτρης Σταυρίδης, Άγγελος Σπυρίδων, Βαγγέλης Συρόπουλος,Μανώλης Κεραμιδάς,Κώσταςν Μπαλλής,Νίκος Χρηστίδης, Γιώργος Χατζάρας, Γιώργος Φοιρός

Το Πισoδέρι ήταν προσωπική επιλογή του αυστηρού και λιτού Στάνκοβιτς.Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα καταφύγιο σε  μια ιδανική τοποθεσία με υψόμετρο 1.600μ. και ήταν μια λύση οικονομικότερη από αυτήν του εξωτερικού.

To χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας στο Πισοδέρι ήταν ένα πραγματικό ησυχαστήριο,έξω από τον κόσμο. Διέθετε ελάχιστες ανέσεις και αυτό ήταν εν γνώσει του Στάνκοβιτς που ήθελε οι παίκτες να ασκηθούν σε ένα λιτό τρόπο ζωής,να είναι απομονωμένοι και απερίσπαστοι για να προετοιμαστούν όσο τον δυνατόν καλύτερα. Ο ίδιος πίστευε ότι η παραμονή τους εκεί, εκτός όλων των άλλων θα τους έδινε την ευκαιρία να συσφίξουν παραπάνω τις σχέσεις τους,να γίνουν μια πραγματική ομάδα με την κυριολεκτική σημασία της λέξεως.

Το πρόγραμμα των προπονήσεων ήταν ιδιαίτερα επίπονο και κουραστικό.Περιλάμβανε τρεις προπονήσεις την ημέρα.Συγκεκριμένα η πρώτη προπόνηση ήταν 7-8 το πρωί,η δεύτερη στις 11-12 και η Τρίτη στις 4-5.Οι παίκτες «κατάπιναν» άπειρα χιλιόμετρα στο βουνό.Σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος έκαναν ασκήσεις,ενώ  κυριολεκτικά είχαν ξεχάσει την μπάλα…

Ο προπονητής απαιτούσε σκληρή δουλειά, πειθαρχία και επαγγελματική συνείδηση,στοιχεία που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος αθλητής για να μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό.

Οι παίκτες, παρά την ένταση των προπονήσεων και τον απόκοσμο χαρακτήρα της περιοχής, έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό για να ανταποκριθούν και να βγάλουν την προετοιμασία.

Η ομάδα μετά από παραμονή δυο περίπου εβδομάδων στο Πισοδέρι επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για την διεξαγωγή των φιλικών παιχνιδιών.

Μικρά-μικρά από την προετοιμασία

  • Οι ανέσεις που είχε το «ορμητήριο» του Άρεως στο Πισωδέρι ήταν μόνο οι στοιχειώδεις.Ουσιαστικά θύμιζε στρατώνα,υπήρχε μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα,ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για την προετοιμασία ζεστού νερού χρειαζόταν το άναμμα ξύλων.
  • «Όσοι επιβιώσουν από το Πισοδέρι θα είναι οι ήρωες που θα παίξουν φέτος στον Άρη»,σχολίαζε ένας παίκτης,θέλοντας να τονίσει τη δυσκολία της προετοιμασίας»
  • Καταπληκτικό! Υπάρχει και ένας που ενδόμυχα έλεγε:«Aυτή μάλιστα, είναι προπόνηση με όλη τη σημασία της λέξεως!»Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Θόδωρο Πάλλα που έχει βρεθεί κοντά στο στοιχείο του.
  • «Μαρτυρική ζωή,ζεις και τρέφεσαι μέσα στο βουνό,δεν πειράζει όμως θα μας κάνει καλό»,λέει ο Χρήστος Ναλμπάντης             
  • «Δεν αφήσαμε απάτητη καμία κορυφή»,σχολίαζε γελώντας ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.
  • Και ο Συρόπουλος ποτέ δεν το βάζει κάτω και φωνάζει: «Κουράγιο παλικάρια!».
  • «Θέλουμε τρέξιμο να έρθουμε στα κιλά μας,και μετά τα λέμε…»,συμπληρώνει ο Αλέκος Αλεξιάδης.
  • Πρωτόγνωρη είναι η εμπειρία αυτού του είδους της προπόνησης για τον νεαρό Μπαλλή, που χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης του προπονητή.
  • Ο Στάνκοβιτς είναι γνωστός για τις συνήθειες και τις απαιτήσεις του.Αγαπημένο του σλόγκαν είναι τα τρία ΟΧΙ στα ποτά,στα ξενύχτια και στις γυναίκες…

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ