ΑΡΗΣ-ΑΕΚ 2-0

18.3.1973

Γήπεδο Άρεως,Χαριλάου Θεσσαλονίκης

Ο ΑΡΗΣ κέρδισε την ΑΕΚ αλλά και τον Καπερνέκα

Ξανά χαμόγελα στο Χαριλάου για τη νίκη αλλά και την εμφάνιση του Άρεως που προσπαθεί να  βρει τις ισορροπίες του καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος.

ΓΡΑΦΕΙ ✍️Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

?Εντυπωσιακό στιγμιότυπο με φόντο το καινούριο (τότε) σκέπαστρο του Χαριλάου

Φορτσάροντας ιδιαίτερα στην επανάληψη, οι παίκτες του Άρεως  υπέταξαν τη μέτρια ΑΕΚ. Μορφή του αγώνα ήταν ο Σπύρος Καπερνέκας, που έστω και καθυστερημένα κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του και έδειξε τις δυνατότητες που έχει στη θέση του σέντερ φορ.

Αρνητικός πρωταγωνιστής για μια ακόμη φορά ήταν ο διαιτητής, που συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τη μήνη των φιλάθλων.Δύο περιπτώσεις πέναλτι υπέρ του Άρεως αγνοήθηκαν από τον κύριο Δουμουσιάρη, δόθηκαν πολλά ανύπαρκτα φάουλ υπέρ της ΑΕΚ ενώ έγινε και μια ακύρωση ενός κανονικού  γκολ του Κωνσταντινίδη.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ μέτριο, με τις δύο ομάδες να δείχνουν τις αδυναμίες τους, αλλά και να είναι επηρεασμένες από το βρεγμένο τερέν που έκρυβε πολλές παγίδες.

Λάθη στην άμυνα, δυσκολία στην παραγωγή φάσεων, πολλά φάουλ ήταν το σκηνικό του πρώτου μέρους. Η Ένωση είχε μια ελαφρά υπεροχή, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα απειλητική για την εστία του Γκαντίνα. Στο γκολ πλησιάσε μόνο μια φορά στο 18΄όταν η κεφαλιά του Νικολαΐδη βρήκε στο δοκάρι και απομακρύνθηκε κατόπιν η μπάλα από τους αμυντικούς.

Και ήρθε η επανάληψη όπου οι φίλαθλοι είδαν άλλο παιχνίδι. Η είσοδος του Δράμπη και η παρουσία του Καπερνέκα ήταν οι καταλύτες στην απόδοση του  Άρεως.Μια ανάταση πραγματική για την ομάδα μας, μια εντυπωσιακή αλλαγή που γρήγορα απέφερε το πρώτο γκολ

Στο 55΄με ένα υπέροχο πλασέ ο Καπερνέκας έβαλε  μπροστά τον Άρη.Στα πρώτα εικοσιπέντε λεπτά του β΄μέρους σαν καλοκουρδισμένη μηχανή ο Άρης κυριάρχησε στο γήπεδο χάνοντας και άλλες ευκαιρίες.

Η αντίδραση της ΑΕΚ ήταν ασθενική,στην πορεία επιστράτευσαν οι παίκτες της και το σκληρό παιχνίδι για να αντιπαρέλθουν την ανωτερότητα των γηπεδούχων.Στο 65΄θα χάσουν τη ευκαιρία να ισοφαρίσουν,όταν ο Δανδέλης αστόχησε από καλή θέση.

Ο Άρης επιτιθέμενος και πάλι,καθώς βαδίζαμε προς το τέλος του αγώνα,θα βάλει άλλα δύό γκολ,εκ των οποίων θα μετρήσει μόνο το ένα.Στο 75΄ο Κωνσταντινίδης ανετράπη μέσα στην περιοχή από τον  Τανίδη.Ο διαιτητής μετέτρεψε το πέναλτι σε …φάουλ.Την εκτέλεση ανέλαβε ο Καπερνέκας,που σαν άλλος Δίας κεραυνοβόλησε τον Ερρέα και έκανε μέσα σε πανδαιμόνιο το 2-0.

Στο 87΄και ενώ το παιχνίδι ευτυχώς είχε κριθεί,ο Κωνσταντινίδης, παρά το μαρκάρισμα που δέχεται (περίπτωση πέναλτι),θα σκοράρει με τρόπο ιδιαίτερα θεαματικό.Ο διαιτητής,κατά τρόπο ακατανόητο θα ακυρώσει το γκολ υποδεικνύοντας επιθετικό φάουλ!

Ο Άρης των δύο διαφορετικών ημιχρόνων

Στο πρώτο μέρος με πολλά λάθη προβλημάτισε,στην επανάληψη ενθουσίασε.

Μορφή του αγώνα ήταν ο Καπερνέκας που ως φορ έκανε ένα μεγάλο παιχνίδι ενθουσιάζοντας τους πάντες.Η παρουσία του τεχνίτη Δράμπη που μπήκε αλλαγή στη θέση του τραυματία Κόκκορη ήταν άκρως σημαντική.

Σταθερός ήταν ο Γκαντίνας,κορυφαίος οπισθοφύλακας στο ματς υπήρξε ο Ναλμπάντης,ο Πάλλας είχε κάποια θέματα με τον δυνατό Ψιμόγιαννο,όμως ανέβηκε πολύ στην επανάληψη.Ανίκητος στις μονομαχίες ήταν ο Σεμερτζής,είχε όμως προβλήματα στο κατέβασμα της μπάλας,με καλές και κακές στιγμές ήταν ο Φοιρός. Καλός στα αμυντικά του μόνο καθήκοντα ο Γούναρης,ο Χατζάρας περιόρισε πολύ τον Λαβαρίδη,θετική η προσφορά του Παπαϊωάννου,εκπληκτικός στην επανάληψη ήταν ο Κωνσταντινίδης.

Για την ΑΕΚ που έπαιξε με ελλείψεις το ματς στο Χαριλάου ήταν μια δοκιμασία.Στο πρώτο μέρος,χάρη στην παρουσία έμπειρων μέσων,προσπάθησε να επιβληθεί μέσα στο γήπεδο.Στην επανάληψη κατέρρευσε μπροστά στην ορμή του Άρεως.

Καλύτερη αποδοση είχαν οι Ψιμόγιαννός,Καραφέσκος και Λαβαρίδης.

Κακή διαιτησία που ευτυχώς δεν κόστισε στον Άρη από τον διαιτητή κ. Δουμουσιάρη.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΑΡΗΣ: Γκαντίνας, Πάλλας, Ναλμπάντης, Φοιρός, Σεμερτζής, Γούναρης, Χατζάρας, Παπαϊωάννου, Κωνσταντινίδης, Καπερνέκας, Κόκκορης (46΄Δράμπης).

ΑΕΚ: Ερρέα, Θεοδωρίδης, Λέλης, Τανίδης, Ραβούσης, Λαβαρίδης, Νικολάου, (67’Πομώνης), Καραφέσκος, Νικολαΐδης, Δανδέλης, Ψιμόγιαννος

ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΙΔΑΝ…?

Μακ  Γκίνες(ΑΡΗΣ): Είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και την εμφάνιση του β΄μέρους.Στο πρώτο μέρος υπήρχε νευρικότητα και αβεβαιότητα από τη μεριά των παικτών.Μόλις σκοράραμε, οΙ παίκτες απέκτησαν αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τη νίκη. Αυτή τη φορά δε μας δυσκόλεψε το βρεγμένο γήπεδο.Είμαι ευχαριστημένος ιδιαίτερα από τον Καπερνέκα.

Μπίγκαμ(ΑΕΚ):Ως τη στιγμή που σκόραρε ο Άρης,δεν είχε κάνει τίποτα ιδιαίτερο.Στις φάσεις που είχαμε εμείς, δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε.Όταν δεχθήκαμε το γκολ,προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε,αφήσαμε όμως ακάλυπτους χώρους και δεχθήκαμε και το δεύτερο.Σωστά ακυρώθηκε το τρίτο γκολ του Άρη γιατί ήταν φάουλ.

 Στο 91΄λεπτό…

  • Μικρή προσέλευση για ένα ντέρμπι.Αιτία ήταν το κρύο και το ψιλόβροχο που από το πρωί έπεφτε στη Θεσσαλονίκη.
  • Κόπηκαν 8.021 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 321.470 δρχ.
  • Σε κακή κατάσταση ήταν ο αγωνιστικός χώρος από τη βροχή.Πολλοί παίκτες μετατρέπονταν σε αθλητές του πατινάζ από τη γλίστρα,με  «πρωταθλητές» τους Σεμερτζή και Ψιμόγιαννο.
  • Παρέα παρακολούθησαν το ματς ο στρατηγός Γκράτζιος και ο ταξίαρχος Παπανικολάου,περιχαρείς και οι δύο για την εμφάνιση και τη νίκη του Άρεως.
  • Ο στρατηγός μάλιστα επισκέφθηκε τα αποδυτήρια του Άρεως,συνεχάρη τους παίκτες και ιδιαίτερα τον Κωνσταντινίδη στο οποίο είπε:”Γιώργο,πολύ ωραίο το τέρμα που έβαλες,έπρεπε να μετρήσει”.
  • Παραλίγο στο ζέσταμα να έχουμε σοβαρό τραυματισμό του Πάλλα που γιόρταζε κιόλας.Σε μια φάση συγκρούστηκε με τον Γούναρη,ευτυχώς όμως ο Θόδωρος είναι γερό σκαρί και συνέχισε κανονικά την προθέρμανσή του.
  • Το πρόσωπο του αγώνα,ο Σπύρος Καπερνέκας,είπε για το πρώτο γκολ που έβαλε :”Μόλις ο Κλήμης (Γούναρης) πήρε την μπάλα στα πόδια του, κατάλαβα πως θα την πετάξει στον κενό χώρο. Εγώ πετάχτηκα, την πρόλαβα και είδα τον Ερρέα να βγαίνει. Χωρίς να περιμένω σήκωσα το δεξί μου πόδι και την έστειλα στα δίχτυα, στην αριστερή γωνία του.”
  • Eνώ   για το δεύτερο γκολ είπε: “Ήμουν σίγουρος πως θα κατέληγε γκολ, μου το βεβαίωσε και ο Παπαϊωάννου με τον οποίο συνεννοήθηκα και πέρασε πάνω από την μπαλα αφήνοντάς την σε εμένα. Εγώ σούταρα δυνατά, συρτά, μέσα από το τείχος και το γκολ ήταν γεγονός. Ευχαριστώ τους φιλάθλους για τη συμπαράσταση”.
  • Στο 91΄ήρθε η επιβράβευση των νικητών για τη νίκη και το καλό τους παιχνίδι.Οι ποδοσφαιριστές του Άρεως χαιρέτισαν την κερκίδα και οι φίλαθλοι τους αντάμειψαν με ένα δυνατό χειροκρότημα.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ