AΡΗΣ –ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-2

7-6-1931

Γήπεδο Άρεως, Θεσσαλονίκη

Πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορίας 1930-31

Το ντέρμπι Άρη-Παναθηναϊκού είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον καθώς θα έκρινε τη δεύτερη θέση στον τελικό πίνακα κατάταξης. Παρά τη ζέστη, ο κόσμος ήταν πολύς από νωρίς στο γήπεδο, με παλμό, φωνές, και πολύ πάθος για τα καναρίνια του Άρεως και τις σχετικές αποδοκιμασίες για το τριφύλλι και τον διαιτητή.

? Ο μέγιστος άσσος του Άρεως Νίκος Αγγελάκης

Ο αγώνος είχε όλα τα στοιχεία του ντέρμπι: δύναμη, πάθος, μαρκαρίσματα που ορισμένες φορές ξέφευγαν από τα αθλητικά πλαίσια, αναγκάζοντας τον διαιτητή να κάνει συστάσεις στους ποδοσφαιριστές. Είχε όμως και ποιοτικά στοιχεία, με ωραίες φάσεις και υψηλή τεχνική από τους άσσους των δύο ομάδων.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι επρόκειτο για ένα ισορροπημένο παιχνίδι.Την νίκη διεκδίκησαν και οι δύο αντίπαλοι, έχοντας την υπεροχή στο μεν πρώτο μέρος ο Παναθηναϊκός, στο δε δεύτερο ημίχρονο, ο Άρης.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ επιθετικός στο πρώτο μέρος.Διαθέτει μια πολύ καλή επιθετική τριάδα, ανεξάρτητα από το αν δεν έπαιξε ο Μεσσάρης. Οι παίκτες του έκαναν ωραίους συνδυασμούς και συνεργασίες που κατέληγαν σε φάσεις που αρέσουν σε κάθε θεατή.

Ο Άρης έκανε καλή εμφάνιση, έχοντας ως κορυφαίο στην επίθεσή του τον Αγγελάκη. Δεν πήρε ωστόσο πολλές βοήθειες από τους  υπόλοιπους, καθώς ο Καλτέκης ήταν σε μέτρια κατάσταση, ο Βογδάνου δεν βοήθησε, ενώ ο Κίτσος σε κάποιες φάσεις ήταν παραπάνω από ότι έπρεπε ατομικιστής.Προσπάθησε πολύ ο Αργυριάδης που είχε οργανωτικό ρόλο στο παιχνίδι του Άρεως.

Στο β΄μέρος η ομάδα μας ήταν εμφανώς καλύτερη, έκανε επιθέσεις που κατέληγαν σε πολλά σουτ και κερδισμένα κόρνερ. Τόσο όμως ο Σουρμελής του Παναθηναϊκού, αλλά και ο Κατράντζος του Άρεως, δηλαδή οι δυο τερματοφύλακες, έκαναν εξαιρετική εμφάνιση.Καλή και η αμυντική γραμμή του Άρεως με επικεφαλής τους αδερφούς Βικελίδη

Τα γκολ

Προηγήθη ο Παναθηναϊκός με τον Πιεράκο ΙΙ στο 9΄ με σουτ στη δεξιά γωνία του Κατράντζου. Ισοφάρισε για τον Άρη στο 23΄ ο Αγγελάκης με ασύλληπτο σουτ,μετά από ωραίο συνδυασμό Κίτσου και Βογδάνου. Στο 42΄ο Μπαλτάσης με προβολή έκανε το 1-2. Το τελικό 2-2 έγινε από τον Κίτσο που εκμεταλλεύτηκε την απόκρουση του τερματοφύλακα και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Μετά από αυτό το γκολ σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του Αγγελάκη και του Ντελεάνου, στο οποίο ενεπλάκη σχεδόν το σύνολο των παικτών.

Καλός και αρκετά ελαστικός προς τους παίκτες ο διαιτητής κ. Βεντουρέλλης.

Οι συνθέσεις

ΑΡΗΣ: Κατράντζος,Οικονόμου, Βικελίδης Ι,Κατσαούνης,Δανελιάν, Αργυριάδης,Βογδάνου,Βικελίδης ΙΙ, Κίτσος, Αγγελάκης, Καλτέκης.

Παναθηναϊκός: Σουρμελής, Πιερράκος Ι, Ντελεάνου, Αντωνόπουλος,Αντωνόπουλος, Υποφάντης,Ανδρίτσος, Μηγιάλης,Τασλίνας,Συμεωνίδης, Μπαλτάσης,Πιερράκος ΙΙ.

Στο 91΄ λεπτό…

  • Ο κόσμος ήταν πολύς στο γήπεδο,παρά την υψηλή θερμοκρασία.Μεταξύ των θεατών ήταν και φίλοι του Παναθηναϊκού που ήρθαν σιδηροδρομικώς από την Αθήνα.
  • Υπήρχαν επίσης και αρκετοί θαυμαστές του Άρεως από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας που βρήκαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη και να δουν το καμάρι της Μακεδονίας.
  • Διαιτητής του αγώνος ήταν ο κ. Βεντουρέλλης ο οποίος έκανε μια σχετικά καλή διαιτησία.Το μεγάλο λάθος του είναι ότι σφύριξε τη λήξη του ημιχρόνου τη στιγμή που ο Αγγελάκης ήταν έτοιμος σχεδόν να σκοράρει.Η απόφαση του αυτή προκάλεσε τη δικαιολογημένη μήνη των φίλων του Άρεως.
  • Στο στρίψιμο της δεκάρας για την επιλογή τέρματος,ευνοήθηκε ο Άρης,περιέργως όμως ο αρχηγός του διάλεξε την εστία που είχε αντίθετο τον ήλιο…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορία 1930-31 η ομάδα μας, έχοντας ισοβαθμήσει με τον Παναθηναϊκό στη δεύτερη θέση, τελικώς κατετάγη στην τρίτη θέση λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων της αθηναϊκής ομάδας.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ