Κάλιαρι  –ΑΡΗΣ 3-0

1.10.69

Κάλιαρι Σαρδηνίας,Ιταλία

Β΄ γύρος Κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων

Πρωτοφανή επεισόδια-Μαινόμενος όχλος εισέβαλε στο γήπεδο και ενώ ο Άρης έχανε  με 3-0

 Τα θλιβερά επεισόδια που κάλυψαν το τελευταίο τέταρτο του αγώνα επισκίασαν τελείως την ουσία του αγώνα και το αποτέλεσμά του. Οι παίκτες του Άρεως κακοποιήθηκαν από τους μαινόμενους Ιταλούς,οι συνθήκες και οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν δραματικές και όλα αυτά ενώ στον πρώτο αγώνα οι Ιταλοί έτυχαν της καλύτερης φιλοξενίας που θα μπορούσε να τους προσφερθεί από τον Άρη.

Γράφει✍️ ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Όλα ξεκίνησαν στο 74΄,όταν ο οπισθοφύλακας της Κάλιαρι Τομαζίνι ανέτρεψε τον Σακελλαρίδη.Ο Σακελλαρίδης και οι παίκτες μας διαμαρτυρήθηκαν, ο διαιτητής τους απάντησε κατά σκαιό τρόπο.Εν ριπή οφθαλμού όλοι οι παίκτες της Κάλιαρι επιτέθηκαν κατά των παικτών μας και το γήπεδο μετεβλήθη σε πυγμαχική αρένα. Ομάδες αγριεμένων φιλάθλων εισέβαλαν και άρχισαν να δέρνουν τους Έλληνες.Στο γήπεδο όρμησαν και αστυνομικοί,που γρήγορα και αυτοί άρχισαν τις πυγμαχικές επιδείξεις.

Οι παίκτες μας κινδύνεψαν σοβαρά,με πολύ κόπο συγκεντρώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπευθύνων της αποστολής και οδηγήθηκαν έντρομοι στα αποδυτήρια.Εκεί διαπιστώθηκε ότι τρεις παίκτες μας,οι Συρόπουλος,Ψηφίδης και Σπυρίδων έλειπαν.Άνθρωπος του Άρη που μίλησε με την Αστυνομία ενημερώθηκε ότι συνελήφθηκαν και κρατούνται από τους Ιταλούς καραμπινιέροι.

Όλα αυτά συνέβαιναν, την στιγμή που τα αποδυτήρια πολιορκούταν και τα επεισόδια συνεχίζονταν παρά τις προσπάθειες να αποκατασταθεί η τάξη.

Μετά από 70 λεπτά ο διαιτητής του αγώνα επισκέφθηκε τα αποδυτήρια του Άρεως για να δει την κατάσταση της ομάδας μας.Την ίδια στιγμή αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις ποδοσφαιριστές μας που έφεραν φανερά ίχνη ξυλοδαρμού.

Ο διαιτητής,παρά τα όσα έγιναν μπροστά του,ζήτηση από τους υπεύθυνους της ομάδας μας να βγει ο Άρης στο γήπεδο για να συνεχιστεί ο αγώνας.

Ο αρχηγός της αποστολής και πρόεδρος του Άρεως Νίκος Καμπάνης ζήτησε από τον διαιτητής να διακόψει όπως όφειλε,τον αγώνα λόγω επεισοδίων εις βάρος της ιταλικής ομάδας.Μάλιστα δεν άφησε τον πρόεδρο να υποβάλει ένσταση λέγοντας ότι ο Άρης δεν έχει αυτό το δικαίωμα.

Με φορτικότητα ο διαιτητής ζητούσε να βγει ο Άρης στο γήπεδο.Ο Νίκος Καμπάνης απευθύνθηκε στον επικεφαλής της Αστυνομίας και τον κάλεσε να εγγυηθεί την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών του Άρεως και όλης της αποστολής.

Εκείνος δεν έδωσε καμιά εγγύηση με αποτέλεσμα ο Νίκος Καμπάνης να αποφασίσει την αποχώρηση της ομάδας.

 Παίκτες και συνοδοί με τη συνοδεία αστυνομικών μπήκαν σε δύο αστυνομικά αυτοκίνητα και διέφυγαν από το γήπεδο,εν μέσω προπηλακισμών και λιθοβολισμών.

Για την ιστορία το σκορ άνοιξε για την Κάλιαρι στο 10΄ο Ντομενγκίνι που εκμεταλλεύτηκε λάθος των αμυντικών μας.Στο 14΄ ο Ρίβα έκανε το 2-0.

Το τρίτο τέρμα σημειώθηκε με πέναλτι που καταλόγισε ο Ελβετός διαιτητής σε ανατροπή από τον Σπυρίδωνα.Η ανατροπή έγινε εμφανώς έξω από την περιοχή,επρόκειτο για μια ακατανόητη απόφαση που έφερε σύγχυση και εκνευρισμό στους παίκτες του Άρεως.Το …πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο Γκόρι.

Στο 36΄απεβλήθη ο Πετκάκης και ο Άρης συνέχισε να αγωνίζεται με δέκα παίκτες.

Η σύνθεση του Άρεως

Χρηστίδης,Σπυρίδων,Πάλλας,Ψηφίδης,Ραπτόπουλος,Κεραμιδάς,Κωνσταντινίδης,Σακελλαρίδης,Αλεξιάδης,Συρόπουλος,Πετκάκης.

Στο 91 λεπτό…

  • Όλα όσα έζησε η αποστολή του Άρεως στη Σαρδηνία συνιστούν μια ντροπή για το ποδόσφαιρο.
  • Πάλλας και Γούναρης θα υποστούν νευρικό κλονισμό ενώ ο Αλεξιάδης θα δεχτεί γροθιά στο πρόσωπο από ποδοσφαιριστή της Κάλιαρι.
  • Ο ηγέτης του Άρεως θα πάρει την ομάδα και θα κατευθυνθούν όλοι στα αποδυτήρια.
  • Με έναν μαρκαδόρο θα γράψει έξω από την πόρτα “ΑΡΗΣ-ΕΛΛΑΣ”
  • Γούναρης, Σπυρίδων και Συρόπουλος θα συλληφθούν σαν κακοποιοί από την Αστυνομία.
  • Η αποστολή θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη με εμφανείς τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις από όσα έγιναν στο ιταλικό νησί.
  • Την ομάδα υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο παράγοντες και φίλαθλοι που προσπαθήσουν να τονώσουν το ηθικό της ομάδας ενόψει της συνέχειας των αγωνιστικών υποχρεώσεων.
  • Ο  Νίκος Καμπάνης την αμέσως επόμενη μέρα  θα στείλει επιστολή διαμαρτυρίας σε UEFA και FIFA εξηγώντας τα γεγονότα και ζητώντας να τιμωρηθούν οι Ιταλοί.
  • Η υπόθεση θα εκδικαστεί αλλά δυστυχώς ο Άρης δε θα δικαιωθεί ποτέ αλλά θα μηδενιστεί για την αποχώρησή του από το γήπεδο.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ