Για τον ΑΡΗ πολύ λίγα ονόματα είναι ΤΟΣΟ ΒΑΡΙΑ. ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ. Στην αρχή του ποδσφαιρικού και αθλητικού ”χρόνου” σχεδόν όλης της της Ελλάδας,μια οικογένεια της Θεσσαλονίκης τάσεται ολόκληρη κάτω από την σημαία του μόλις πριν λίγα χρόνια ιδρυθέντα ΑΡΗ.

Πέντε αδέρφια από την δεκαμελή οικογένεια των Βικελιδαίων αφιερώνουν τα νειάτα και τα όνειρά τους στον σύλλογο της καρδιάς τους σε διάφορα αθλήματα. Ένας από αυτούς θα προσφέρει και την ζωή του ολόκληρη. Σήμερα το ιστορικό Γήπεδο του Άρη φέρει το όνομα του….

Συνεχίζουμε τα αφιερώματα που ξεκινήσαμε στο volvinews και πάμε να γνωρίσουμε τον Κλεάνθη Βικελίδη.

Ένα όνομα ΣΥΜΒΟΛΟ του Άρη Θεσ/νίκης.

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ https://www.volvinews.gr/

Ο Κλεάνθης Βικελίδης γεννήθηκε το 1916 στην Θεσσαλονίκη, μόλις τέσσερα χρόνια μετά από την απελευθέρωση της από τους Τούρκους και έγινε γνωστός ως ποδοσφαιριστής του Άρη. Τα χρόνια δύσκολα. Στην οικογένεια του , τα στόματα πολλά και το ψωμί λίγο…

Είχε άλλα 8 αδέλφια από τα οποία τα 5 ήταν επίσης αθλητές του Άρη. Τα αδέρφια του ο Κώστας και ο Νικηφόρος ήταν συμπαίκτες του στον Άρη και στην εθνική ομάδα. Έπαιξε με τον Άρη για πρώτη φορά τη σεζόν 1931/32, αμούστακο παιδί και σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1949.

Στην πολύ επιτυχημένη καριέρα του με τον Άρη, κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος του 1932 και του 1946, τα πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης 193419381946 και 1949, το πρωτάθλημα Βορείου Ομίλου 1935 ενώ συμμετείχε με τον Άρη και στον τελικό του Κυπέλλου του 1940.

Οι Βικελίδηδες άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στην ιστορία του συλλόγου, ειδικά στα πρώτα δύσκολα χρόνια….

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 24/06/1928

Τη σεζόν 1927-’28 διεξήχθη το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα και η ιστορία έγραψε: ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης, πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας. Ο τίτλος του πρωταθλητή κρίθηκε στην αναμέτρηση με τον Εθνικό. Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης κέρδισε 3-1 τον Εθνικό Πειραιά και κατέκτησε πανηγυρικά το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας.

Δύο γκολ πέτυχε ο Διονύσης Καλτέκης και ένα ο Κώστας Βικελίδης. Η σύνθεση του ΑΡΗ: Κατράντζος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κατσαούνης, Κώστας Βικελίδης, Γκικόπουλος, Κολωνιάρης, Μινασιάν, Λεονταρίδης, Καλτέκης, Ιωαννίδης. Προπονητής ήταν ο Κέσλερ και πρόεδρος ο Λευτέρης Ηλιάδης.

vik3

 ΟΙ ΒΙΚΕΛΙΔΑΙΟΙ ΚΛΕΑΝΘΗΣ & ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 11/07/1932        

 Τέσσερα χρόνια αργότερα ο ΑΡΗΣ κατέκτησε το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αυτήν τη φορά με τη συμμετοχή και των τριών ομάδων του –τότε- ΠΟΚ. Δηλαδή, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

Με τον πρωταθλητή ΑΡΗ αγωνίστηκαν οι παρακάτω: Κουμπλής, Κλεάνθης Βικελίδης, Οικονόμου, Γκικόπουλος, Κατσαούνης, Νικηφόρος Βικελίδης, Βογδάνου, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλτέκης, Αργυριάδης, Ακριτίδης, Κατράντζος, Δανελιάν, Καλογιάννης και Υετίων. Προπονητής ήταν ο Ντε Βαλέρ και πρόεδρος ο Πέτρος Λούβαρης.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΑΝΘΗ ΒΙΚΕΛΙΔΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Λίγα χρόνια αργότερα η καριέρα του Κλεάνθη απογειώνεται… Λατρεύεται από τον κόσμο και παίρνει την ομάδα στις πλάτες του. Ο μικρότερος αδερφός είχε την μεγαλύτερη προσφορά στον Άρη.

Μια προσφορά που κράτησε ζωντανό τον Άρη σε πολύ δύσκολα χρόνια για την Χώρα, μέσα σε πραξικοπήματα, σε πολέμους, στην κατοχή, στον ακόμα χειρότερο εμφύλιο πολέμο, σε φτώχειες και πείνα ενός ολόκληρου Έθνους.

Όμως αυτός και κάποιοι φίλοι κρατούσαν μέσα σε όλα αυτά ζωντανό τον ”Θεό” ΑΡΗ. Το γήπεδο και ο Άρης ήταν η Παρηγοριά και η Ελπίδα τους….

Εκτός από τις συμμετοχές του με τον Άρη Χρίστηκε 7 φορές διεθνής με την εθνική Ελλάδας ανδρών και σκόραρε 4 φορές.

Πρώτη του συμμετοχή στις 17 Μαΐου του 1936 στο Βουκουρέστι, όπου η Εθνική Ελλάδος ηττήθηκε με 5-2 από την αντίστοιχη της Ρουμανίας για το Βαλκανικό Κύπελλο, ενώ η τελευταία φορά που φόρεσε τη γαλανόλευκη φανέλα ήταν στις 23 Απριλίου του 1948 στο εντός έδρας φιλικό με την Τουρκία ως αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος, όπου και σκόραρε το μοναδικό της τέρμα (1-3).

Η προσφορά του δεν περιορίζεται μέσα στα γήπεδα όμως…

vik5

  Όταν σταμάτησε την καριέρα του ως παίκτης έγινε προπονητής και κάθισε στον πάγκο του Άρη (1953-54, 1958-59, 1961-62), του ΠΑΟΚ (1956-57) και του Απόλλωνα Καλαμαριάς (1960-61). Ο Κλεάνθης Βικελίδης απεβίωσε στις 4 Νοεμβρίου 1988. Aπό το 2004 το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Άρη (ως τότε ήταν γνωστό ως “Γήπεδο Χαριλάου”) φέρει το όνομά του.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 4/11/1951 ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

όταν η πορεία ενός ανθρώπου συναντά την ιστορία ενός ολόκληρου λαού και ενός γηπέδου…

Λίγο μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και σε εποχές εμφύλιου σπαραγμού στις 23 Ιανουαρίου 1946 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βασιλικό διάταγμα περί «αναγκαστικής απαλλοτρίωσης γηπέδων για την ίδρυση γυμναστηρίου υπέρ του Αθλητικού Συλλόγου ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης».

Ο Επαμεινώντας Χαρίλαος, επιχειρηματίας και εργολάβος, τη δεκαετία του 1920 είχε αγοράσει την έκταση στη σημερινή περιοχή του Χαριλάου. Η απαλλοτρίωση της έκτασης για την ανέγερση του νέου γηπέδου είχε πραγματοποιηθεί με δαπάνες του ίδιου του συλλόγου. Μετά από προσπάθειες του Αστέριου Γιουβανάκη, ο οποίος κατέβαλλε ένα σημαντικό ποσό και του τότε υπουργού Βορείου Ελλάδας, Ιωάννη Μόδη, οι τίτλοι ιδιοκτησίας του γηπέδου πέρασαν στον ΑΡΗ.

Ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι μέσα σε εκείνα τα χρόνια της αντάρας σκέφτηκαν τον σύλλογο…

Στη συνέχεια ο Σύλλογος εξασφάλισε και δάνειο από την τράπεζα, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν το 1948 και ολοκληρώθηκαν το 1951, με την κατασκευή της σημερινής θύρας 2 επί της οδού Παπαναστασίου. Τα πρωτοποριακά –για την εποχή- σχέδια του νέου γηπέδου της ομάδας ήταν του αρχιτέκτονα και παλιού κολυμβητή του Συλλόγου, Κώστα Φιλίππου.

Στις 4 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου Χαριλάου.

vik7

… για να γίνει έτσι όπως είναι σήμερα το ”ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ” κάποιοι άνθρωποι έδωσαν την ψυχή τους ολόκληρη

Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του μέσα στο ”χαριλάου” ο ΑΡΗΣ κέρδισε 3-2 τον Θερμαϊκό για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Στις κερκίδες υπολογίζεται ότι βρέθηκαν περισσότεροι από 14.000 θεατές. Ο Κλεάνθης Βικελίδης δεν ήταν στις κερκίδες. Δίπλα στους παίκτες του Άρεως, αυτός που φορούσε λίγο καιρό πριν την κορδέλα του Αρχηγού τους, κουβαλούσε μπάλες και νερό. Πάντα εργάτης και πάντα ακούραστος, ταπεινός και χωρίς να ντραπεί να κάνει οτιδήποτε που θα βοηθήσει την μεγάλη αγάπη της ζωής του.

Ακολουθεί η μεγάλη προπονητική του καριέρα…

vik6

.. σε πολλούς φίλους μου Αρειανούς λέω συχνά ”σας χρωστάει ένα τίτλο ο Θεός” και το πιστεύω απόλυτα.. τους τον Χρωστάει από το Βράδυ της 28ης Ιουνίου 1970 όταν πήραν και τον τελευταίο τους… 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 το γήπεδο Χαριλάου άρχιζε να αλλάζει μορφή. Ο Άρης είναι άλλωστε και κυπελούχος Ελλάδος.

Ο Κλεάνθης Βικελίδης ήταν μέσα στο Καυτατζόγλειο και πανηγύρισε το γκολ του Κεραμιδά. Δεν θα μπορούσε άλωστε να είναι πουθενά αλλού.

Το βράδυ της 28ης Ιουνίου 1970 ξαναέγινε ο έφηβος του΄32 και έκλαψε σαν μωρό όπως όλη η μεγάλη Αρειανή οικογένεια… 

Στο γήπεδο τα έργα συνεχίζονται. Επί προεδρίας του κ. Νικόλαου Καμπάνη (ενός ακόμα τεράστιου ανθρώπου για τον Άρη) κατασκευάστηκε το πρώτο σκέπαστρο, οι κερκίδες 1,5,6 και επισήμων, ενώ το 1969 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά χλοοτάπητας. Το 1977 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή της θύρας 3…

Όμως ο Κυρ-Κλεάνθης άρχισε να λείπει ολοένα και περισσότερο από τις κερκίδες του.

aris1

… άφησαν την σφραγίδα τους σε όλη την ΕΥΡΩΠΗ… είχα την τύχη να δω μέσα στον Βόλο αυτή την ομάδα αλλά και την ατυχία σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου να δω να την κλέβουν αδίστακτα… και όχι μόνο στο Μπαράζ!

Πρόλαβε ευτυχώς να δει όμως τον ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΗ της περιόδου ΄77-΄82 και αν δεν αδικούσαν κατάφορα την ομάδα αυτή θα προλάβαινε να δει και άλλους τίτλους…

ΖΕΙ όμως έστω και στα τελευταία του χρόνια τις μεγαλες στιγμές του Γκάλη και των τίτλων του Μπάσκετ. Και αυτή ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ, η οικογένεια του εξάλου στήριξε όλα τα αθλήματα του συλλόγου από τα πρώτα του βήματα.

Ο Άρης είναι μέσα στο αίμα του και του δίνει ζωή… οι μέρες που του απομένουν γεμίζουν χαρά…

Το 1988 έφυγε παντοτινά συντροφιά με την σημαία του Άρη, που τον βλέπει πια από κάπου ψηλά…

Το γήπεδο Χαριλάου πήρε την τωρινή του μορφή μέσα στο 2004 και από τότε, το «Κλεάνθης Βικελίδης»  φέρει πλέον το όνομα της ιστορίας της απίστευτης προσφοράς του ανθρώπου αυτού και είναι ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο, το οποίο παρέχει όλες τις ανέσεις.

Κάθε φορά που κάποιος περνά τις θύρες του για να μπεί μέσα η ιστορία του ονόματος που φέρει… βαραίνει τις πλάτες του…

*******************************

Η αναγνώριση για τον Κλεάνθη Βικελίδη, από τον ”αντίπαλο” Λεωνίδα Ανδριανόπουλο με τα ίδια του τα λόγια στην βιογραφία του και στο κεφάλαιο: “Ο φίλος μου ο Βικελίδης”

“Οταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον Αρη, ο προπονητής των Θεσσαλονικέων έβαζε τον Κλεάνθη Βικελίδη δεξιό χαφ για να με αντιμετωπίζει, ενώ η κανονική του θέση ήταν αριστερό χαφ. Μάχη γιγάντων. Σε έναν αγώνα ο φίλος μου ο Βικελίδης, μου έριξε δύο γερές κλοτσιές, τσατίστηκα και πιαστήκαμε στα χέρια, αλλά μας χώρισε ο αδελφός μου ο Γιώργος και μας συμφιλίωσε.
Μετά τον αγώνα θα μαζευόμαστε όλοι οι διεθνείς γιατί θα φεύγαμε για τη Ρουμανία. Πράγματι το βράδυ φύγαμε όλοι μονιασμένοι και εγώ κάθισα δίπλα στον φίλο μου Βικελίδη, έχοντας ξεχάσει και οι δύο το επεισόδιο.
Ο Βικελίδης ο Κλεάνθης υπήρξε μεγάλος ποδοσφαιριστής, όπως και ο Μίμης Δομάζος του Παναθηναϊκού, ανεπανάληπτος σε πάθος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και ο Σιδέρης ήταν σπουδαίος κυνηγός, πολύ υπολογίσιμος και με στόφα νικητή. Οι νεότεροι έχουν περισσότερες δυνάμεις από εμάς, γιατί απλώς έχουν περισσότερες προπονήσεις.”

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


oiassoitouareos.gr © 2024. Created by Web-mate.