3 Δεκεμβρίου 1987

Γράφει ο Σταμάτης Βεζύρης,ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από τη σελίδα ΑRIS RE.


Χρονολογικά η νίκη του Άρη μέσα στο Ισραήλ επί της Μακάμπι το 1983 υπήρξε η πρώτη μεγάλη εκτός έδρας που όμως ήταν άνευ ουσίας καθώς δεν έφερε την πρόκριση για το Αυτοκράτορα. Η νίκη όμως μέσα στο Παλαού Μπλαουγκράνα στις 3 Δεκεμβρίου 1987 όχι μόνο συγκλόνισε την Ευρώπη αλλά έβαλε και τις βάσεις για την πρόκριση λίγους μήνες αργότερα στο Final-4 της Γάνδης.

Οι παίκτες του Ιωαννίδη μπήκαν με πολύ τρακ στην αναμέτρηση και οι γηπεδούχοι με μεγάλο όπλο τους τον Νόρις έκαναν μεγάλη ζημιά στην άμυνα του Άρη. Οι Καταλανοί προηγήθηκαν με 16-6 στο 5 ο λεπτό όμως στη συνέχεια ο Άρης κατάφερε με τον συγκλονιστικό Νίκο Γκάλη να φύγει στον αιφνιδιασμό και με 2 δικά του καλάθια και 1 του Ουϊλτζερ ισορρόπησε το παιχνίδι.

Η σύνθετη άμυνα των κιτρίνων στη συνέχεια αχρήστευσε τον Σαν Επιφάνιο που μαζί με τον Νόρις αντικαταστάθηκαν από τον Ρενέσες. Η κίνηση αυτή αποδείχτηκε λανθασμένη καθώς η Μπαρτσελόνα αποδυναμώθηκε κάτω από τα καλάθια και στο 14ο λεπτό έχασε το προβάδισμα μετά από τρίποντο του Γιαννάκη. Ο γκάνγκστερ έκανε οτι ήθελε την άμυνα των γηπεδούχων ενώ με τη λήξη του ημιχρόνου και με το σκορ στο 38-39 δεν μέτρησε για κλάσματα του δευτερολέπτου απίθανο καλάθι από το κέντρο του γηπέδου.

Ο Αυτοκράτορας μπήκε φουριόζος στην επανάληψη και με τον Γκάλη να κάνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του προηγήθηκε με 9 πόντους (45-54) στο 25’.

Και ενώ φαινόταν οτι οι κίτρινοι θα έφταναν σε μία μεγάλη σε έκταση νίκη ένα δίποντο του Σιμπίλιο που αμφισβήτησε η κερκίδα για τρίποντο στάθηκε η αφορμή οι γηπεδούχοι να ξεσπάσουν στους διαιτητές που με τη σειρά τους άρχισαν να μεροληπτούν υπέρ των γηπεδούχων.

Σύντομα οι διαιτητές έδωσαν ανύπαρκτα βήματα στον Γιαννάκη ενώ σε πεντακάθαρη φάση που ο Φιλίππου τραυματίστηκε δεν έδωσαν ούτε φάουλ. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει για λίγο το παιχνίδι κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Καταλανοί και με τον ενθουσιώδη Σιμπίλιο μείωσαν σε 57-67 στο 28΄ενώ λίγο αργότερα πέρασαν και μπροστά με 66-63.

Οι Γκάλης και Σούμποτιτς κράτησαν την ομάδα τους στο παιχνίδι όμως με 2 απανωτά καλάθια του Χιμένεθ η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με 78-73 στο 34 ο λεπτό. Στο σημείο εκείνο οι Γκάλης,Γιαννάκης,Ουϊλτζερ έφτασαν τα 4 φάουλ ενώ ο Φιλίππου είχε ήδη αποβληθεί.

Εδώ όμως ενώ όλα φαίνοταν να τελειώνουν μίλησε ο χαρακτήρας των κιτρίνων που ξεκίνησαν τη μεγάλη ανατροπή. Στο τελευταίο λεπτό με το σκορ στο 86-81 ο Γιαννάκης με τρίποντο μείωσε σε 86-84, οι κίτρινοι έβγαλαν στη συνέχεια την άμυνα και με νέο τρίποντο του Σούμποτιτς πέρασαν μπροστά. Οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να σκοράρουν σε ακόμα μία επίθεση και ο Γκάλης στα 18’’ πριν τη λήξη έγραψε το 86-89.

Στην επίθεση που ακολούθησε ο Σιμπίλιο κέρδισε φάουλ πάνω σε σουτ 3 πόντων όμως ευστόχησε στις 2 από τις 3 βολές. Και εκεί που όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει ο απίθανος Ζιχ έδωσε ανύπαρκτο φάουλ στον Σούμποτιτς στην επαναφορά 2’’ πριν τη λήξη δίνοντας τη μπάλα στους γηπεδούχους. Οι Καταλανοί με τη σειρά τους δεν κατάφεραν κάτι στην επαναφορά και η κόρνα της λήξης βρήκε σύσσωμο τον πάγκο του Άρη να πανηγυρίζει
στο κέντρο του γηπέδου την ιστορική νίκη με 88-89.

Κανένας παίκτης του Αυτοκράτορα δεν υστέρησε και όσοι δεν τράβηξαν επιθετικά διακρίθηκαν στην αντιμετώπιση των αντιπάλων τους. Ο δε Γκάλης σε μία εκπληκτική βραδιά έφτασε τους 45 πόντους. Χαρακτηριστική έχει μείνει η περιγραφή του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου στην φάση του καταλογισμού του φάουλ στον Σούμποτιτς που μη μπορώντας να πιστέψει την απόφαση του Ζιχ αναφώνησε ‘’είναι κλοπή’’.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ : Χιμένεθ 14, Σιμπίλιο 18, Σολοθάμπαλ 7, Νόρις 24, Σαν Επιφάνιο 13, Μακ Ντάουελ 12, Μαρτίνεζ

ΑΡΗΣ : Γιαννάκης 8, Γκάλης 45, Σούμποτιτς 7, Ρωμανίδης 9, Φιλίππου 9, Ουϊλτζερ 11, Λυπηρίδης, Δοξάκης

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ