Ο φιλικός αγώνας και η υπέροχη εκδρομή στην Καβάλα και στη Θάσο

«Οι Άσσοι του Άρεως» παρουσιάζουν μια εκδρομή του συλλόγου και έναν φιλικό αγώνα στην Καβάλα τον Δεκαπενταύγουστο του 1931.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Διαβάστε το παρακάτω αφιέρωμα,που σε κάποια σημεία του ομοιάζει με λογοτεχνικό αφήγημα και δείτε την εικόνα ενός συλλόγου και μιας εποχής που δεν υπάρχει σήμερα

Την προπολεμική εποχή ήταν διαδεδομένη η συνήθεια, οι ομάδες της επαρχίας,που δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δυνατά πρωταθλήματα, να καλούν μεγάλες ομάδες  για σειρά φιλικών αγώνων. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύονταν οι δεσμοί ανάμεσα στα σωματεία και κυρίως αναπτυσσόταν το άθλημα στην επαρχία.

Ο ΑΡΗΣ, ο μεγαλύτερος σύλλογος στη Μακεδονία, περιόδευσε αρκετές φορές για τέτοιου είδους αγώνες,συνδυάζοντάς τους με εκδρομές και ξεναγήσεις στις περιοχές αυτές.

Από μια τέτοια εκδρομή του συλλόγου μας στην Καβάλα και στη Θάσο, θα σας παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα,βασισμένο πάντα στα γραφόμενα του τύπου της εποχής.

Ξεκίνημα

Η αποστολή του Άρεως,αποτελούμενη από την ποδοσφαιρική ομάδα, αναχώρησε από την Θεσσαλονίκη ατμοπλοϊκώς την Παρασκευή 14 Αυγούστου,παραμονή της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η επιστροφή είχε οριστεί για την Τρίτη 18 Αυγούστου.

Ουσιαστικά επρόκειτο για μια μεγάλη εκδρομή που διοργάνωνε ο σύλλογός μας,στην οποία συμμετείχαν πολλοί φίλαθλοι που θα συνδύαζαν την παρακολούθηση των αγώνων με την αναψυχή και τη διασκέδαση στην όμορφη πόλη της Καβάλα και στο καταπράσινη «νεράιδα» του Αιγαίου, την Θάσο. Οι τιμές των εισιτηρίων μετά επιστροφής ήταν:A΄θέσης 230 δρχ., Β΄θέση 160 δρχ. και Γ΄θέση 111 δρχ.

Το πλοίο που θα μετέφερε την αποστολή ήταν το «Ζέφυρος», με ώρα αναχωρήσεως την 6.00 απογευματινή.Τελικώς, με καθυστέρηση δύο ωρών, οι εκδρομείς απέπλευσαν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 8.00.

Εκτός από την αποστολή της ομάδας που ήταν 16 ποδοσφαιριστές και τον προπονητή κ. Ντε Βαλέρ, ταξίδεψαν ο πρόεδρος κ.Ηλιάδης, οι σύμβουλοι του συλλόγου κ.κ. Λοράνδος,Καζαντζής,Κωνσταντινίδης, ο πρώην πρόεδρος κύριος Αγγέλου,συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και την αδερφή του,δημοσιογράφοι  και πλήθος φίλων της ομάδας,συνολικά 100 άτομα.

Ο «Ζέφυρος» ήταν ταχύ και καλοτάξιδο σκάφος και αφού πέρασε το Καραμπουρνάκι, την Αρετσού,την Περαία και την Μηχανιώνα,ξεχύθηκε στο Αιγαίο. Και ο πλοίαρχος ο κ.Λεωνίδας Πολέμης και το προσωπικό,έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να γίνει το ταξίδι ευχάριστο για τους ταξιδιώτες.

Φυσούσε ένα ευνοϊκό αεράκι και η νύχτα που έπεφτε δρόσιζε τους εκδρομείς.Το κατάστρωμα αντηχούσε από φωνές, γέλια και τραγούδια, ενώ στο σαλόνι του πλοίου ορισμένοι επιδίδονταν στην αγαπημένη τους συνήθεια,στο χαρτοπαίγνιο.Σχετικά αργά οι ποδοσφαιριστές μας αποσύρθηκαν, μετά τις συστάσεις του προπονητή τους, στις καμπίνες τους για να κοιμηθούν.

Το ατμόπλοιο «Ζέφυρος» έφθασε στο λιμάνι της Καβάλας το επόμενο πρωινό.Η υποδοχή που οργανώθηκε για το Άρη ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.Λέμβοι και βενζινάκατοι εξήλθαν για να προϋπαντήσουν το πλοίο,ενώ πλήθος κόσμου ανέμενε στην παραλία για να χειροκροτήσει τους Θεσσαλονικείς παίκτες και φιλάθλους.

Μετά την αποβίβαση, οι παίκτες κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο «Μακεδονία» για να ξεκουραστούν.

Το απόγευμα μετέβησαν στο γήπεδο για μια ελαφριά προπόνηση, ενώ κατόπιν έκαναν βόλτα στην πόλη της Καβάλας.Παντού οι φίλαθλοι που τους αναγνώριζαν, φώναζαν συνθήματα υπέρ της ομάδας μας,ενώ από πολλά μαγαζιά ακούγονταν  οι ύμνοι του Άρεως και των Φιλίππων Καβάλας.

Κυριακή 16 Αυγούστου 1931

Ολόκληρη η Καβάλα  είναι «επί ποδός» για το σπουδαίο φιλικό αγώνα Φίλιπποι-Άρης. Οι Καβαλιώτες παράγοντες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον αγώνα με μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Άρης, για να αποκτήσουν εμπειρίες οι παίκτες τους και να ανεβεί το επίπεδο των ποδοσφαιριστών τους.

Οι  φίλαθλοι της πόλης,παρά τη ζέστη, άρχισαν να συγκεντρώνονται κατά ομάδες και να συρρέουν,από τις πρώτες απογευματινές ώρες ακόμα, προς το γήπεδο.Στις 5 η ώρα, το μεγάλο γήπεδο «Κιουτσούκ  Ορμάν» ήταν κατάμεστο, ενώ  κόσμος είχε πάρει θέση και στις γύρω περιοχές από όπου μπορούσε να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα.

Πρώτα εισήλθαν στον γήπεδο οι δημοτικές και στρατιωτικές αρχές. Ο κόσμος όλος ξέσπασε σε έντονες επευφημίες,μόλις έκανε την επίσημη εμφάνισή του ο Άρης, πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας το 1928.Αναλόγως χαιρετίστηκε και η είσοδος των «Φιλίππων»,πρωταθλητών  Ανατολικής Μακεδονίας.

Στο γήπεδο παραβρίσκονταν για να δουν το ματς παράγοντες και παίκτες της Ασπίδας Ξάνθης,αλλά και πολλοί φίλαθλοι από διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στις 5 και τέταρτο,εξέρχεται ο διαιτητής του αγώνα κ Φερλέμης,ενώ την ίδια στιγμή ακούγεται πρώτα ο ύμνος του Άρεως και κατόπιν  ο ύμνος των Φιλίππων.

Ακολουθεί το εθιμοτυπικό των προσφωνήσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους των διοικήσεων  των δύο ομάδων.Ο πρόεδρος των Φιλίππων κ. Πουλόπουλος καλωσορίζει την ομάδα του Άρεως, παραδίδοντας λάβαρο και φωτογραφία της ομάδας.Από τη μεριά του Άρεως ο κ. Καζαντζής ανταποδίδει και αυτός με λάβαρο και φωτογραφία.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΡΗΣ

Κουμπλής,Οικονόμου,Οπλοποιός,Κατσαούνης,Σιώτης,Βικελίδης Κ.,Βογδάνου,Αγγελάκης,Κίτσος,Καλογιάννης,Αργυριάδης.

Φίλιπποι

Θεοδωρίδης,Παπαγεωργίου,Καραβάς,Αθανασιάδης,Γερμανίδης,Ιατρού,Τζίφας,Βασιάδης,Παρτάλης,Καλένζης,Δημητριάδης.

Άνετη φιλική νίκη του Άρεως με 1-7

Ο αγώνας ήταν θεαματικός με πολλά τέρματα και κατέδειξε την τεχνική ανωτερότητα των Θεσσαλονικιών άσσων. Ωστόσο και οι παίκτες των Φιλίππων προσπάθησαν και αυτοί να κοντράρουν τον Άρη πετυχαίνοντας το τέρμα της τιμής.

Μόλις στο 6΄ ο Αγγελάκης,μετά από σουτ του Βογδάνου και απόκρουση του τερματοφύλακα,  θα ανοίξει τον «χορό» των τερμάτων.Στο 14΄,μετά από ωραίο συνδυασμό Αγγελάκη, Κίτσου και Καλογιάννη,ο τελευταίος θα κάνει το 0-2.

Δύο φορές ο Κουμπλής θα σώσει την εστία του,για να φτάσουμε στο 32΄όταν ο Άγγελάκης  ξανά θα κάνει το 0-3.

Με την έναρξη του β΄μέρους, οι Φίλιπποι  θα κερδίσουν πέναλτι.Θα εκτελέσει ο Καλένζης,αλλά η μπάλα θα χτυπήσει στο δοκάρι.Στο μεταξύ ο Κατράντζος έχει αντικαταστήσει τον Κουμπλή.

Στο 55΄ο Αγγελάκης θα σημειώσει το τρίτο προσωπικό του γκολ και θα γράψει το  0-4.

Στο 60΄οι Φίλιπποι θα πετύχουν το μοναδικό τους τέρμα με τον Παρτάλη.

Από το σημείο αυτό και μετά οι παίκτες της τοπικής ομάδος έδειξαν σημάδια κόπωσης και η υπεροχή του Άρεως ήταν καθολική.Στο 71΄ ο Άρης θα κερδίσει πέναλτι που θα εκτελέσει εύστοχα ο Βογδάνου,γράφοντας το 1-5. Θα ακολουθήσουν, μέσα σε τρία λεπτά δύο γκολ του Κίτσου,ανεβάζοντας το δείκτη του σκόρ σε 1-7.

Μετά το τέλος,άπαντες χειροκρότησαν νικητές και ηττημένους,ενώ οι παίκτες των δύο ομάδων εγκατέλειψαν αγκαλιασμένοι τον αγωνιστικό χώρο.

H ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

Την επομένη ημέρα,στις 17 Αυγούστου όλοι οι συμμετέχοντες στην αποστολή του Άρεως,παίκτες και φίλαθλοι μετέβησαν στο πανέμορφο νησί της Θάσου,για μια μονοήμερη εκδρομή.

Στον Λιμένα Θάσου έφτασαν στις 10 το πρωί,τους επιφυλάχθηκε και εκεί θερμότατη υποδοχή.Στο λιμάνι και σε μαγαζιά είχαν βάλει λάβαρα και κιτρινόμαυρες κορδέλες, ενώ κάτοικοι καλωσόριζαν τους Θεσσαλονικείς επισκέπτες.

Οι εντυπώσεις όλων από το νησί ήταν εξαιρετικές. Πράγματι η Θάσος με τις φυσικές της ομορφιές, το τέλειο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, το υπέροχο κλίμα,αποτελεί τον καλύτερο τόπο για διακοπές και ξεκούραση.

Το κέφι, τα τραγούδια,τα πειράγματα, το φαγοπότι,οι βόλτες και τα μπάνια, συνθέτουν το σκηνικό μιας υπέροχης εκδρομής την οποία απόλαυσαν οι πάντες.Ο Λιμένας και οι γύρω περιοχές «ζωντάνεψαν» και «αναστατώθηκαν» από την παρουσία των Θεσσαλονικέων.

 Το απόγευμα στα γραφεία της κοινότητας οργανώθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής του Άρεως,παρουσία του βουλευτή Καβάλας κ. Θεολογίτη. Στην εκδήλωση οι τοπικοί φορείς του νησιού ζήτησαν από τους εκδρομείς να γίνουν προπαγανδιστές της ομορφιάς της Θάσου σε όλη τη Θεσσαλονίκη,ως ένα ιδανικό τόπο διακοπών.

Από την πλευρά του Άρεως μίλησαν ο πρόεδρος του Άρεως κ. Ηλιάδης και ο κ. Σφήκας, δημοτικός σύβουλος Θεσσαλονίκης.Ακολούθησε η ανταλλαγή των δώρων ανάμεσα στους παριστάμενους.

Το βράδυ έγινε επίσημη δεξίωση και χορός σε παραλιακό μαγαζί του Λιμένα.Ένας χορός που θα μείνει αξέχαστος στους ντόπιους και στους εκδρομείς, καθώς επικράτησε μεγάλο κέφι,μπρίο,επίδειξη χορευτικών ικανοτήτων και μπόλικη… αρειανή τρέλα.

Αργά τη νύχτα η αποστολή αναχώρησε με το «Άγιος Γεώργιος» από τον Λιμένα για την Καβάλα, με άπαντες γοητευμένους από την μαγευτική Θάσο.

Ήταν τόσο έντονη η ανάμνηση της ωραιότητας της νήσου,που ενέπνευσε τον αισθαντικό Ν.Κίτσο να γράψει,πάνω στο καράβι που ξεμάκραινε από το νησί, έναν ύμνο αφιερωμένο στη Θάσο, που τραγουδήθηκε μάλιστα πάνω στο ρυθμό ενός τραγουδιού της εποχής…

“Θέλω να πάω στη Θάσο,για να απολαύσω μια ζωή τρελή… Αυτήν την όμορφη Θάσο,δε θέλω ποτέ να την ξεχάσω… πόχει κάτι κορίτσια, που είναι όλο καπρίτσια…”

Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη

Βαρύ για όλους το ξύπνημα στην Καβάλα την Τρίτη το πρωί. Όλοι ετοιμάζονται σιγά σιγά για την αναχώρηση που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα.Κάποιες τελευταίες συναντήσεις και αποχαιρετισμοί με φίλους και τα τελευταία ψώνια από την αγορά της πόλης.

Το μεσημέρι η διοίκηση των «Φιλίππων» παράθεσε γεύμα στην αποστολή και αμέσως μετά όλοι επιβιβάζονται στο «Γεώργιος Τόγιας» για την επιστροφή των εκδρομέων στη βάση τους. Το λιμάνι είναι και πάλι γεμάτο από κόσμο που αποχαιρετά την αποστολή. Η Καβάλα αποχαιρετά τον Άρη και όλοι δίνουν το λόγο τους για μια νέα συνάντηση στο μέλλον.

 Το ταξίδι της επιστροφής ωστόσο, ήταν επεισοδιακό. Πέρα από την κατήφεια της επιστροφής που  είχε όλους κυριεύσει, το «Γεώργιος Τόγιας», «κουνούσε» επικίνδυνα, λόγω και της φουσκοθαλασσιάς. Αποτέλεσμα ήταν οι περισσότεροι να ζαλιστούν και να τους πιάσει ναυτία. Όταν προσέγγισαν το Άγιο Όρος, κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση.

Η επιστροφή ολοκληρώθηκε την Τρίτη το πρωί 18 Αυγούστου.

Ήταν μια τέλεια εκδρομή που συνδύασε τον αγώνα και την διάδοση της φήμης του μεγάλου Άρη, με την διασκέδαση και την ψυχαγωγία των ανθρώπων και φίλων του συλλόγου μας.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ