Το πρώτο νυχτερινό τουρνουά έγινε την περίοδο της δικτατορίας, το 1939
Παραμονές του μεγάλου πολέμου,η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από την επιβολή της δικτατορίας, διοργανώνει ένα μικρό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα
ΙΟΥΛΙΟΣ 1939
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Το ποδοσφαιρικό αυτό τουρνουά, το οποίο ονομάστηκε «Κύπελλο Βραδυνής»,επειδή η εφημερίδα ανέλαβε την κάλυψή του, ήταν το πρώτο νυχτερινό τουρνουά που έγινε στην Ελλάδα
Οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν το σύνολο «των μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου δηλαδή ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Απόλλων από την Αθήνα, ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός από τον Πειραιά και ο Άρης από τη Θεσσαλονίκη.
Έδρα του τουρνουά ήταν το πιο πλήρες γήπεδο της εποχής, το γήπεδο του Παναθηναϊκού,
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τουρνουά ήταν η νυχτερινή του διοργάνωση, που έγινε εφικτή μετά την εγκατάσταση πυλώνων με προβολείς, για πρώτη φορά σε ελληνικό γήπεδο. Άλλωστε το προχωρημένο του καλοκαιριού δεν θα επέτρεπε λόγω της ζέστης να διεξαχθούν οι αγώνες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το πρώτο παιχνίδι με προβολείς στην Ελλάδα έγινε στις 24 Ιουλίου, με αντιμέτωπες τις ομάδες του Απόλλωνα και του Εθνικού και νικήτρια την Ελαφρά Ταξιαρχία με 3-0. Πριν τον αγώνα έγινε η τελετή έναρξης του τουρνουά, με μουσική, αθλητικές επιδείξεις και κωμικά σκετς, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας των Αθηνών.
Η σειρά του Άρη ήρθε την επόμενη μέρα, στις 25 Ιουλίου 1939, σε ένα θερμό βράδυ. Αντίπαλος ο ισχυρός Παναθηναϊκός, πρωταθλητής Αθηνών. Το παιχνίδι παρακολούθησαν πάνω από 10.000 θεατές, με υψηλούς προσκεκλημένους τον διάδοχο Παύλο αλλά και τον ίδιο τον Ιωάννη Μεταξά.
Η ομάδα μας στην κανονική διάρκεια του αγώνα ήρθε ισόπαλη 0-0. Ακολούθησε η παράταση, όπου με δύο γκολ του μεγάλου Κλεάνθη Βικελίδη, στο 2΄και στο 7΄, ο Άρης απέκλεισε τον ΠΑΟ και προχώρησε στην επόμενη φάση του τουρνουά.
Διαβάζουμε από την αθλητική εφημερίδα «Αθλητισμός» της επόμενης ημέρας:
«Ο αγών υπήρξε δραματικότατος και συγκλονιστικός.Ο Άρης έδωσε το παν για τη νίκη που του άξιζε. Ηγωνίσθη με αφάνταστη μαχητικότητα,πείσμα και αυτοθυσία.Και όταν εις το πρώτο ημίχρονο της παρατάσεως εξόρμησε μαινόμενος ο Βικελίδης, παρασύρων τους πάντες και τα πάντα,ρίγη συγκινήσεως διέδραμον τας εξέδρας. Ο ηρωικός και άφθαστος Βικελίδης εξεπόρθησε δις τον αντίπαλον τέρμα, κάτω από ατμόσφαιρα δονούμενην από ενθουσιασμόν».
Οι συνθέσεις
ΑΡΗΣ: Γκότσης, Αμπραχαμιάν, Νικολαϊδης, Σταυράκμπεης, Σιώτης, Χατζηνικολάου, Χριστοδουλίδης, Κλεάνθης Βικελίδης, Τακατζόγλου, Μάγρας, Κολωνιάρης.
Παναθηναϊκός: Σεϊμανίδης, Σύρκος, Κρητικός, Στρουμπούλης, Καμπέρος, Ραφαλέτος, Μηγιάκης, Μιχαλάκης, Σβολόπουλος, Ρεμούνδος, Σούτσος.
Δύο μέρες μετά,εμφανώς κουρασμένος από την υπερπροσπάθεια, ο Άρης ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 4-2.
Το τρόπαιο τελικά κατέκτησε η ΑΕΚ,μετά από ένα επεισοδιακό τελικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.