ΑΡΗΣ -ΜΙΚΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ 3-3

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Γήπεδο Άρεως,Χαριλάου Θεσσαλονίκης

25.9.1955

Ο μεγάλος φιλικός αγώνας ανάμεσα στον Άρη και τη Μικτή Βουδαπέστης αναμενόταν με μεγάλη ανυπομονησία από το φίλαθλο κόσμο όλης της Μακεδονίας. Οι εφημερίδες από καιρό είχαν προαναγγείλει το σπουδαίο ποδοσφαιρικό γεγονός. Επρόκειτο για ένα διεθνές φιλικό ιδιαίτερης σημασίας,,αν αναλογιστούμε το υψηλό επίπεδο του ουγγρικού ποδοσφαίρου.

Γράφει ο Αθανάσιος Χατζηαθανασίου

Οι Ούγγροι εκπροσωπούσαν μια χώρα με υψηλό αθλητικό επίπεδο και η εθνική τους ομάδα την εποχή εκείνη είχε σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.   

Για τον Άρη ήταν μια γενική δοκιμή ενόψει της ενάρξεως της νέας αγωνιστικής χρονιάς.Φυσικό και επόμενο λοιπόν ήταν εκείνο το καλοκαιρινό ακόμα απόγευμα της 25ης του Σεπτέμβρης το γήπεδο του Άρεως να γνωρίσει μεγάλες πιένες για το σπουδαίο αυτόν αγώνα.

Πάνω από  15.000 φίλοι του Άρεως πλημμύρισαν κάθε χώρο του γηπέδου από νωρίς το μεσημέρι αναμένοντας τον μεγάλο αγώνα.

Πριν  το ματς έλαβε χώρα το εθιμοτυπικό της ανταλλαγής δώρων ανάμεσα στις δύο ομάδες και της προσφωνήσεως και του καλωσορίσματος της ουγγρικής ομάδας από εκπρόσωπο της διοικήσεως του συλλόγου μας.

Η σέντρα του αγώνα.

Ο αγώνας ήταν θεαματικός  και συναρπαστικός με έξι συνολικά γκολ.

Από το πρώτο λεπτό οι παίκτες και των δύο ομάδων έπαιξαν ελεύθερα και με πολλή διάθεση ικανοποιώντας τους θεατές στην κερκίδα.

Ο ΑΡΗΣ δεν επηρεάστηκε από τη φήμη που συνόδευε τους Ούγγρους ποδοσφαιριστές.Το αντίθετο,η ομάδα μας απέδωσε θαυμάσια και έδειξε ότι είναι έτοιμη για να βγάλει εις πέρας τις φετινές αγωνιστικές της υποχρεώσεις.Και η συνολική απόδοση αλλά και το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είναι και νίκη για τον Άρη, ικανοποίησαν απόλυτα όλους που ήταν στο γήπεδο.

Η αμυντική μας γραμμή,αν και είχε να αντιπαλέψει με κυνηγούς κλάσεως,κράτησε τις θέσεις της κα ανταπεξήλθε με επιτυχία.Σπουδαίος ήταν ο τερματοφύλακας Γκαντίνας που υπερασπίστηκε με ηρωισμό την εστία του. Κορυφαίος αμυντικός ήταν ο Νανάκος,ενώ στο κέντρο κυριάρχησαν οι αεικίνητοι Ποζάνης και Στεργιώτης.Στην επίθεση η ομάδα μας τα πήγε περίφημα με τους ταχύτατους και επικίνδυνους κυνηγούς της που ήταν άκρως αποτελεσματικοί.Λιακόπουλος και Παπαευαγγέλου μαζί με τον Μουφίτ που έρχόταν από πίσω,αναστάτωσαν πολλές φορές την ουγγρική άμυνα.

Η Μικτή Βουδαπέστης,με γνωστούς παίκτες του φημισμένου ουγγρικού ποδοσφαίρου, διακρίθηκε για το τεχνικό της ποδόσφαιρο και τις εντυπωσιακές ατομικές προσπάθειες.Βεβαίως ως σύνολο δεν είχε την κατάλληλη ομοιογένεια και συνοχή.Καλύτεροι παίκτες της ήταν οι Σάντορ,Κόβατς Ι και Κόβατς ΙΙ,Λάντος και Κότατς.

 Οι δύο ομάδες προ του διαιτητού κυρίου Γκικόπουλου παρατάχθηκαν με τις κάτωθι συνθέσεις:

AΡΗΣ

Γκαντίνας,Νανάκος,Παναγούλιας,Γρηγοριάδης,Ποζάνης,Στεργιώτης,Παπουτόπουλος,Λιακόπουλος,Κοτζαμπασίδης, Μουφίτ Καλλιοντζής,Παπαγγέλου.

Μικτή Βουδαπέστης

Κάμαρας,Κόβατς Ι,Λάντος,Κόβατς ΙΙ,Μπορτζέι,Νταγκάνι,Σάντορ,Σούσα,Μπαμπολτσάι,Κότατς,Σίμτσακ.

Από την πρώτη στιγμή οι παίκτες μας ανέλαβαν την πρωτοβουλία στον αγώνα ενθουσιάζοντας τους φιλάθλους μας που τους έβλεπαν να αγωνίζονται δυναμικά  και να αποδίδουν ωραίο ποδόσφαιρο.

Η πρώτη φάση έγινε για τους Ούγγρους,με τον Κότατς, ο οποίος  μετά από μια ωραία προσποίηση σούταρε προς την εστία μας, με τον Γκαντίνα να κάνει την πρώτη του θαυμάσια επέμβαση.

Λιγά λεπτά αργότερα οι Ούγγροι θα φτάσουν κοντά στην επιτυχία και πάλι με τον Κότατς,που πέρασε τον Παναγούλια,αλλά ανακόπηκε από την  ωραία προσπάθεια του Γκαντίνα.

Στο 13ο η ομάδα μας θα προηγηθεί.Συγκεκριμένα ήταν μια γρήγορη κάθοδος του Λιακόπουλου που μεταβίβασε στον Μουφίτ που με θαυμάσιο σουτ,μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς έκανε το 1-0.

Οι Ούγγροι πεισμώνουν από το γκολ και αρχίζουν τώρα να σφυροκοπούν την εστία μας.Δυστυχώς γι΄ αυτούς, τα σουτ που εξαπολύουν είναι άστοχα ή εξουδετερώνονται από τον τερματοφύλακά μας.

Το χρονόμετρο σημαδεύει το 20ό όταν ο Στεργιώτης δίνει προωθητική μπαλιά στον Λιακόπουλο που βρίσκει κατόπιν τον Μουφίτ.Ο τελευταίος εξαπολύει ένα ισχυρό σουτ,το οποίο συλλαμβάνει ο Ούγγρος τερματοφύλακας.Στην επαναφορά όμως,δεν θα προσέξει και θα εξέλθει με την μπάλα της επανορθωτικής γραμμής.Την παράβαση θα καταλογίσει ο διαιτητής.Οι Ούγγροι θα σχηματίσουν τείχος,ο Λιακόπουλος δίνει την εντύπωση ότι θα σουτάρει αλλά περνά πάνω από την μπάλα.Ξάφνου από πίσω παίρνει φόρα ο Παναγούλιας που με έναν «κεραυνό» στέλνει την μπάλα να κτυπήσει στην δεξιά δοκό και κατόπιν να μπει στα δίχτυα.Όλο το γήπεδο παραληρεί για αυτό το το φοβερό τέρμα του Άρεως.

Οι Ούγγροι αντεπιτίθενται για να μειώσουν,όμως ο Άρης είναι και πάλι αυτός που θα σκοράρει τρίτη φορά.Ο Παπαγγέλου κατέρχεται ταχύτατα,δίνει στον Μουφιτ,που μεταβιβάζει στον Λιακόπουλο, ο οποίος με σουτ θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα.Το γκολ είναι κανονικό,ωστόσο οι Ούγγροι διαμαρτύρονται ότι ο σκόρερ ήταν οφσάιντ.Τελικώς ο διαιτητής θα ακυρώσει το τέρμα.

Το ημίχρονο θα τελειώσει με την ομάδα μας να προγηγείται με 2-0.

Στην επανάληψη ο αγώνας θα γίνει  ιδιαίτερα συναρπαστικός.Οι Ούγγροι στο ξεκίνημα θα πάρουν τον έλεγχο του αγώνα,ο Άρης θα αρκεστεί σε επικίνδυνες αντεπιθέσεις.

Στο  55ο λεπτό θα γίνει τα το 2-1 από μια φάση όμως που ξεκίνησε με την μπάλα να βγαίνει από τη γραμμή του άουτ,χωρίς ο επόπτης και ο διαιτητής να υποδείξουν το πλάγιο.Έτσι θα επωφεληθεί ο Σίμτσακ,θα δώσει στον Σάντορ,που την κατάλληλη στιγμή θα τροφοδοτήσει τον Κότατς που θα σκοράρει για λογαριασμό των Ούγγρων.

Παίκτες και φίλαθλοι του Άρεως θα διαμαρτυρηθούν στον διαιτητής αλλά εις μάτην…

Πεισμωμένοι οι παίκτες μας θα βγουν στην αντεπίθεση και θα απειλήσουν με τον Κοτζαμπασίδη, το ισχυρό σουτ του οποίου θα αποκρούσει ο Ίλκου που είχε πάρει τη θέση του Κάμαρας.

Το κόρνερ θα περάσει ανεκμετάλλευτο,οι Ούγγροι θα βγουν γρήγορα στον αιφνιδιασμό και θα ισοφαρίσουν με το τέρμα που θα πετύχει ο Κότατς.

Οι Ούγγροι,με αναπτερωμένο το ηθικό από την ισοφάριση,θα πιέσουν κι άλλο και με τον Σάντορ θα έχουν νέα ευκαιρία στο 70ό,το δυνατό σουτ του Ούγγρου άσσου θα εξουδετερώσει με εκτίναξη ο Γκαντίνας.

Στο 75ο θα γίνει το 2-3.Ήταν μια άτυχη στιγμή του τερματοφύλακα Γκαντίνα.Η μπάλα μετά από ένα σουτ του Κόβατς ΙΙ θα ξεφύγει από τα χέρια του και αργά-αργά θα κυλήσει στα δίχτυα.

Μετά το γκολ αυτό ο τερματοφύλακας μας αντικαταστάθηκε από τον Ζειμπέκη.Η κίνηση αυτή της αλλαγής του τερματοφύλακα ήταν βιαστική και χωρίς λόγο,καθώς μέχρι το σημείο αυτό ο Γκαντίνας ήταν αλάνθαστος.

Το παιχνίδι βαδίζει προς το τέλος του.Ο Άρης,παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα,δέχτηκε τρία  τέρματα που τον έφεραν πίσω στο σκορ. Ωστόσο το ματς δεν είχε ακόμα τελειώσει…

Στο 82ο ο Γρηγοριάδης,ως από μηχανής Θεός,θα δώσει τη λύση,ισοφαρίζοντας για την ομάδα μας που θα ήταν άδικο να χάσει σε αυτό το ματς. Ο Παπουτσόπουλος εκτέλεσε υπέροχα ένα κόρνερ,ο τερματοφύλακας έκανε άστοχη έξοδο και ο Γρηγοριάδης με κεφαλιά έγραψε το τελικό 3-3.

Το παιχνίδι έληξε με τις δύο ομάδες ισόπαλες και ευχαριστημένες με το θέαμα που προσέφεραν στους θεατές.Ακολούθησαν  οι χαιρετισμοί των παικτών μεταξύ τους,αλλά και προς τους φιλάθλους που τους χειροκρότησαν ζωηρώς.

Την άλλη μέρα τα «Αθλητικά Νέα» έγραψαν: “Ένας πραγματικός θρίαμβος του Μακεδονικού ποδοσφαίρου.Η «κίτρινη Θύελλα πέτυχε ισοπαλία 3-3 με τους άσσους της Ουγγαρίας.Πανηγυρική και εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα στο γήπεδο,πολύς ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε το μεγάλο παιχνίδι...”

               

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ