Το γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Πάλλας

Σε ένα ιδιαίτερα ποιοτικό παιχνίδι, πράγμα σπάνιο για ντέρμπι, παρουσία 25.000 και πλέον θεατών, ο Άρης επικράτησε με 1-0 απέναντι στον συμπολίτη του ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι ήταν σημαντικό βαθμολογικά,  με τον Αρη να κατακτά σχεδόν οριστικά την τρίτη θέση και τον ΠΑΟΚ να τον ακολουθεί στην τέταρτη.

ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 1-0

Γήπεδο Χαριλάου Θεσσαλονίκης

5 Μαΐου 1974

Ο ΑΡΗΣ ήταν ρωμαλέος, έπαιξε οργανωμένα, είχε σταθερή απόδοση και με τη σωστή τακτική  που  εφάρμοσε ο Στάνκοβιτς,  κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού των φιλοξενούμενων.

Ο  ΠΑΟΚ  έκανε και αυτός ένα καλό παιχνίδι, ιδιαίτερα στην επανάληψη, ωστόσο η αμυντική γραμμή του Άρη με ηγέτη τον τερματοφύλακα Παπαφλωράτο, απάντησε με σιγουριά και αποτελεσματικότητα σε κάθε προσπάθεια των αντίπαλων επιθετικών.

Το μοναδικό γκολ του αγώνα πέτυχε ο Πάλλας στο 10′, μετά από φάουλ του Καπερνέκα που απέκρουσε ασταθώς ο Στέφας. Η μπάλα πέρασε παράλληλα από τη γραμμή του τέρματος, ο Φουντουκίδης δεν κατόρθωσε να τη διώξει και ο επερχόμενος Πάλλας την προώθησε στα δίχτυα

φωτο ? : To γκολ του Άρεως από τον Θόδωρο Πάλλα.

Ο ΑΡΗΣ

Ο Άρης πήρε  την νίκη βαθμολογικής σημασίας αλλά και γοήτρου γιατί εμφανίστηκε σοβαρός, οργανωμένος, πειθαρχημένος και κατάλληλα προετοιμασμένος από τον προπονητή του. 

Μετά το 1-0 οι παίκτες του Άρη έχασαν ακόμη τρεις κλασικές ευκαιρίες με τους Αλεξιάδη στο 18′, τον Καπερνέκα στο 33′ και τον Παπαϊωάννου στο 37′.

Οι παίκτες εφάρμοσαν τις εντολές του προπονητή, ανέπτυξαν στο χορτάρι τις αναμφισβήτητες ικανότητες που έχουν ως σύνολο και όταν ακόμη ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή, κράτησαν το υπέρ τους προβάδισμα.

Σε ατομικό επίπεδο οι ποδοσφαιριστές του Άρεως πήγαν πολύ καλά. Ειδικά η αμυντική γραμμή είχε μόνο διακριθέντες. Ο  τερματοφύλακας Παπαφλωράτος εντυπωσίασε με την εμφάνισή του,  Κάσαπης και Γούναρης μάρκαραν αποτελεσματικά τους Σαράφη και Κούδα αντίστοιχα,  άψογοι οι πλάγιοι μπακ Ναλμπάντης και ο σκόρερ Πάλλας, ενώ ο Φοιρός συγκλόνισε με το παιχνίδι που έκανε.

Σπουδαίος σε οργανωτικό ρόλο ο Κουμαριάς,ενώ μπροστά πολλές προσπάθειες έκανε ο Παπαιωάννου, επικίνδυνος ήταν ο Κασάπης, μαχητικός,αν και καλά μαρκαρισμένος, ο Αλεξιάδης.

Ο ΠΑΟΚ

Ο Δικέφαλος ήταν ο χαμένος στο ντέρμπι. Κατά διαστήματα, ειδικά στην επανάληψη είχε την πρωτοβουλία, δεν κατέστη όμως δυνατό να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα του Άρεως. Παράλληλα ήταν ευάλωτος ορισμένες φορές στις επικίνδυνες αντεπιθέσεις των Αρειανών.

Γενικά από τον ΠΑΟΚ έλειψε ο παίκτης που θα «έμπαινε στη φωτιά» και θα  έπαιρνε την ομάδα στην πλάτη του. Βεβαίως και η τύχη του γύρισε την πλάτη στη φάση του 39ου λεπτού, όταν το δυνατό σουτ του Ασλανίδη βρήκε στο δοκάρι του Παπαφλωράτου.  Ένας Παπαφλωράτος που ήταν πολύ αποτελεσματικός και σε άλλες φάσεις που έκαναν οι Παοκτσήδες, όπως για παράδειγμα στο 89΄, όταν με εντυπωσιακή εκτίναξη εξουδετέρωσε βολίδα του Τερζανίδη.

Ο Στέφας φέρει ευθύνη για το γκολ, με μεταπτώσεις στην απόδοσή τους οι Τσιλιγγιρίδης  και Ιωσηφίδης, σε κακή μέρα ο Φουντουκίδης, καλύτερος μπακ ο Πέλιος. Στο κέντρο κορυφαίος ήταν ο Τερζανίδης, με πολλές προσπάθειες αλλά χωρίς αποτέλεσμα ο Κούδας, μέτριος ο Αποστολίδης.

Ο Σαράφης μόχθησε πολύ, αλλά ήταν πολύ καλά μπλοκαρισμένος, δραστήριος πολύ ο Ασλανίδης, θετικός ο Κερμανίδης που αντικαταστάθηκε από τον Παναγή.

Μέτριος ο διαιτητής κ. Κρεούζης, σε ένα ήσυχο σχετικά ντέρμπι.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΡΗΣ: Παπαφλωράτος, Πάλλας, Καπερνέκας, Ναλμπάντης, Φοιρός, Σπυρίδων, Κασάπης, Κουμαριάς, Αλεξιάδης, Γούναρης, Παπαιωάννου.

ΠΑΟΚ: Στέφας, Τσιλιγγιρίδης, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Κερμανίδης, Φουντουκίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ