O Σέρβος,ουγγρικής καταγωγής, Μπέλα Πάλφι υπήρξε ένας σημαντικός για την ομάδα μας προπονητής στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄60. Έμεινε στο πάγκο του Άρεως για περισσότερα από τρία χρόνια, «έχτισε»  ομάδα και ανέδειξε παίκτες που έκαναν μεγάλη καριέρα. Το επάγγελμά του ήταν δάσκαλος.

Ο Μπέλα Πάλφι (1923-1995) γεννήθηκε στην  Βοϊβοντίνα και  έπαιξε σε μεγάλες γιουγκοσλαβικές ομάδες, ενώ ήταν και  διεθνής, μέλος της Εθνικής Ομάδας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1950. Μετά τη λήξη της  καριέρας του  εργάσθηκε σαν προπονητής.

Στην Ελλάδα ήρθε για λογαριασμό του Άρη, αντικαθιστώντας τον Ιταλό προπονητή  Ετόρε Τρεβιζάν και ανέλαβε την ομάδα στα μέσα περίπου της σεζόν 1962-63, την 12η αγωνιστική, μετά την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ με το βαρύ σκορ 0-3.

Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την ομάδα μας, που είχε καθοδική πορεία από τα προηγούμενα χρόνια.Τελικά την  χρονιά αυτήν, με τον Πάλφι προπονητή, ο Άρης θα κατορθώσει να παραμείνει στην κατηγορία με τη συμμετοχή του σε αγώνες διαβαθμίσεως (μπαράζ).

Τη  χρονιά αυτή αγωνίζονται στον Άρη αρκετοί νέοι παίκτες, που με τις οδηγίες και την καθοδήγηση του άξιου τεχνικού θα  ωριμάσουν και θα αποτελέσουν  τη ραχοκοκαλιά του μεγάλου Άρη του ’70. Αναφερόμαστε στον Νίκο Χρηστίδη,Αλέκο Αλεξιάδη,Γιώργο Κωνσταντινίδη,Βασίλη Ψηφίδη κ.ά.

Οι παράγοντες του Άρεως θα εμπιστευτούν τις τύχες του συλλόγου και την επόμενη χρονιά (1963-64) στον Πάλφι.Η σοβαρή δουλειά του Σερβοούγγρου προπονητή θα αποδώσει καρπούς.Ο Άρης,κάνοντας ουσιαστικά επανεκκίνηση στην ιστορία του, θα τερματίσει 6ος  και θα εξασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του τη συμμετοχή του στον Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων. Θα κληρωθεί με την Ρόμα (0-0 στη Θεσσαλονίκη και 3-0 στη Ρώμη).

Ο Πάλφι θα συνεχίσει το έργο του και την επόμενη χρονιά(1964-65), μπολιάζοντας στην ομάδα νέους παίκτες, τους οποίους είχε την συνήθεια να δοκιμάζει σε καινούριες θέσεις, προσπαθώντας να πάρει από τον καθένα τα μέγιστα για την ομάδα. Με τον Πάλφι προπονητή έγιναν ορισμένες σημαντικές προσθήκες σπουδαίων παικτών όπως του Κεραμιδά, του Συρόπουλου και του Δεμίρη.

Οι μαρτυρίες παικτών που συνεργάστηκαν μαζί του αναδεικνύουν την εικόνα ενός, πάνω από όλα, σοβαρού και σωστού ανθρώπου, ευγενή, λιγομίλητου, αλλά και καλού προπονητή, με άριστη συμπεριφορά προς τους παίκτες.

Σαν προπονητής ο Πάλφι, με εικόνες και παραστάσεις από προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, έφερε αρκετές καινοτομίες.Το αγαπημένο του σύστημα ήταν το 4-3-3,έδωσε αριθμούς στις θέσεις των παικτών, έδινε ιδιαίτερη σημασία στις προπονήσεις, όπου ζήτησε να χρησιμοποιούνται και μικρές εστίες για την καλύτερη εκπαίδευση στο σκοράρισμα.Επίσης ξεκίνησε να μαθαίνει ελληνικά για να συνεννοείται με τους παίκτες.

Τη σεζόν 1964-65 η ομάδα θα τερματίσει 7η, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά θα παίξει στο Κύπελλο διεθνών Εκθέσεων αντιμετωπίζοντας την Κολωνία. Με τον Πάλφι στον πάγκο, ο Άρης θα κάνει την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη, επικρατώντας της Κολωνίας στη Θεσσαλονίκη με 2-1, ενώ στη ρεβάνς θα χάσει με 2-0 και θα αποκλειστεί.

Ο Πάλφι θα παραμείνει για τρίτη συνεχή χρονιά (1965-66) στο σύλλογό μας. Ο Άρης,με σταθερά ανοδική πορεία, θα τερματίσει 4ος , αλλά τελικά λόγω ισοβαθμίας με τον Πανιώνιο θα καταταγεί 5ος., εξασφαλίζοντας για τρίτη συνεχή χρονιά τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Πάλφι, μετά από τριάμισι γόνιμα χρόνια στον πάγκο της ομάδας μας, θα αποχωρήσει, αφήνοντας ένα πλούσιο έργο.

Είναι δεδομένο ότι ο Μπέλα Πάλφι έβαλε τις βάσεις για το μεγάλο ΑΡΗ της περιόδου 1963-1974.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ