Ο Νικηφόρος Βικελίδης ήταν ο δεύτερος αδερφός της μεγάλης αρειανής οικογένειας των Βικελίδη, που συνέδεσε αναπόσπαστα το όνομά της με την ιστορία του Άρεως.

Γεννήθηκε το 1913,κατά την εποχή των βαλκανικών πολέμων,το όνομά του το οφείλει στη νικηφόρα προέλαση του στρατού που οδήγησε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης.

Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και εντάχθηκε στην παιδική ομάδα του Άρεως.Γρήγορα,από την ηλικία των δεκαπέντε ετών, έπαιξε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου.

Ήταν σπουδαίο ποδοσφαιρικό ταλέντο και μόλις 16 ετών κλήθηκε στην εθνική ομάδα.Στις 30 Ιουνίου αγωνίστηκε με την γαλανόλευκη στη Σόφια εναντίον της Βουλγαρίας(1-1),έχοντας πολύ καλή απόδοση.Συνολικά έπαιξε 14 φορές στην εθνική ομάδα,αριθμός ρεκόρ για ποδοσφαιριστή κατά την προπολεμική εποχή.

Με τον Άρη κέρδισε το πρωτάθλημα του 1932, ενώ υπήρξε βασικό και αναντικατάστατο μέλος της τρομερής ομάδας του Άρη, από το 1929 μέχρι το 1938, αγωνιζόμενος σε 192 αγώνες (3 γκολ). Ο χώρος του ήταν στο αριστερό μέρος των χαφ και διακρινόταν περισσότερο στα ανασταλτικά του καθήκοντα.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έγινε δικηγόρος και συμβολαιογράφος.

Ο Νικηφόρος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους προπολεμικούς παίκτες που δόξασαν τα χρώματα του Άρεως.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ