Μετά τις επιτυχημένες του παρουσίες στα τουρνουά της Ιταλίας (Βιαρέτζιο, Μεσσήνη, Παλέρμο) τα προηγούμενα χρόνια, ο Άρης έκανε αποδεκτή την πρόσκληση από τη Βελγική ομοσπονδία για να συμμετάσχει στο τουρνουά της Λιέγης τον Μάιο του 1959.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΕΖΥΡΗΣ, ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑRIS.RE.

φωτο: Οι παίκτες μας σε παράταξη στο κέντρο της βελγικής πόλης με τις φόρμες τους.


Οι κίτρινοι ξεκίνησαν το μεγάλο τους οδικό ταξίδι με πρώτη διανυκτέρευση στο Γκρατς. Η αποστολή έκανε τη δεύτερη της διανυκτέρευση στην Βελγική πόλη Εσθνέ και 54 ώρες μετά την αναχώρηση της από τη Θεσσαλονίκη έφτασε στη Λιέγη. Την αποστολή ακολούθησαν και 15 φίλοι της ομάδας. Στο τουρνουά εκτός του Άρη συμμετείχαν η πρωταθλήτρια Γερμανίας ομάδα του Ανόβερου, η πρωταθλήτρια Ελβετίας Γενεύη και η οικοδέσποινα ομάδα της Αμβέρσας. 

Στον πρώτο του αγώνα στις 16 Μαΐου ο Άρης επικράτησε με 78-65 του Ανόβερου ενώ την επομένη επικράτησε της Γενεύης με 63-50. Την 3η μέρα ο Άρης και η 2 σερί φορές νικήτρια του θεσμού Αμβέρσα συγκρούστηκαν με το νικητή να ανακηρύσσεται πρωταθλητής του τουρνουά. Η διαιτησία υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους οικοδεσπότες, χαρακτηριστικό το γεγονός οτι ο Άρης τελείωσε το παιχνίδι με 4 παίκτες του να έχουν αποβληθεί (Γούσιος, Μακρής, Πετράκης, Μπουσβάρος). Οι κίτρινοι όμως πραγματοποιώντας συγκινητική εμφάνιση κατόρθωσαν να ισοφαρίσουν την συνεχώς προπορευόμενη στο σκορ Αμβέρσα και στα τελευταία 10 λεπτά πέτυχαν θριαμβευτική νίκη με 61-45.

Η ομάδα μας επιστρέφοντας έκανε μια στάση στην Αυστρία, στο Γκρατς όπου σπούδαζε ο Γιώργος Μπουσβάρος. Στο φιλικό που έγινε με την τοπική ομάδα ο Άρης βγήκε και πάλι νικητής με 65-50! Ο ευρωπαϊκός θρίαμβος ολοκληρώθηκε.


Τα νέα της μεγάλης διεθνής επιτυχίας του Άρη έκαναν γρήγορα το γύρο της μπασκετικής Ευρώπης σε μία εποχή που τουρνουά όπως αυτό της Λιέγης είχαν μεγάλη αξία αφού τότε το κύπελλο πρωταθλητριών έκανε τα πρώτα του βήματα.

Οι παίκτες μας σε παράταξη στο κέντρο της βελγικής πόλης με τις φόρμες τους

Η υποδοχή των θριαμβευτών της Λιέγης στην Ελλάδα υπήρξε πρωτοφανής για αθλητικό γεγονός. Στις 24 Μαΐου χιλιάδες φίλοι της ομάδας υποδέχθηκαν την αποστολή στους Εύζωνες και τη συνόδευσαν με αυτοκινητοπομπή μέχρι τη Θεσσαλονίκη, στο Πολύκαστρο μάλιστα οι κάτοικοι σταμάτησαν την πομπή ώστε να τιμήσουν την ομάδα. Στην είσοδο της Θεσσαλονίκης μοτοσικλετιστές της Τροχαίας υποδέχθηκαν την ομάδα και τη συνόδευσαν μέχρι τη πλατεία Αριστοτέλους όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου. Εκεί την ομάδα υποδέχτηκε η Ορχήστρα του Δήμου καθώς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παπαηλιάκης και ο πρόεδρος του ΑΣ Άρη Γρηγόρης Χατζηαντωνίου.


Το ρόστερ της ομάδας που με προπονητή τον Ανέστη Πεταλίδη ταξίδεψε στη Λιέγη : Στέργιος Γούσιος, Στέργιος Μπουσβάρος, Πέτρος Πετράκης, Νίκος Μακρής, Μανώλης Παπαδάκης, Αντώνης Φλόκας, Χρήστος Λόλας, Δημήτρης Φουρουτζόπουλος, Κώστας Διονυσόπουλος, Αντώνης Κωνσταντάρας, Μανώλης Χατζηγιαννάκης, Παντελής Δέδες

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ