Η μεταγραφή του σπουδαίου διεθνούς άσσου ΟΥΛΦ ΕΡΙΚΣΟΝ
αφιέρωμα– Α΄ μέρος
Στις 16 Ιουλίου 1983 οι αθλητικές σελίδες των εφημερίδων,μοναδική πηγή ενημέρωσης των φιλάθλων τότε,έχουν ψηλά στη θεματολογία τους την είδηση της μεταγραφής ενός Σουηδού ποδοσφαιριστή στην ομάδα μας.
Γράφει ο Αθανάσιος Χατζηαθανασίου
Πρόκειται για τον 25χρονο εν ενεργεία διεθνή επιθετικό Ουλφ Έρικσον,βασικό στέλεχος της δημοφιλούς Χάμαρμπι,πολύ γνωστού ποδοσφαιριστή στη Σουηδία αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.
Η μεταγραφή θα κλείσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή,στις 15 Ιουλίου που ολοκληρώνονταν τότε οι μεταγραφές.Πρωταγωνιστές της σπουδαίας αυτής κίνησης ήταν ο Ν. Τσαρούχας και ο Γ. Μπουντοβίνος, οι παράγοντες που ταξίδεψαν στην Σουηδία και έκαναν τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους ανθρώπους της σουηδικής ομάδας.Στη μεταγραφή ρόλο έπαιξε ο ομογενής προπονητής που διαμένει στη Σουηδία Ζαχαρίας Ζαγαρίτης.
Το κόστος της μεταγραφής είναι 17 εκ. δρχ.,ποσό ιδιαίτερα μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής.Στη συγκέντρωση των χρημάτων συνέβαλαν αποφασιστικά έξι Αρειανοί επιχειρηματίες που πλαισίωσαν τις μέρες εκείνες τη διοίκηση Ιωαννίδη.
Η μεταγραφή προκάλεσε αίσθηση στη Σουηδία αλλά και στις τάξεις των οπαδών της ομάδας Χάμαρμπι που αντέδρασαν.Μάλιστα αρνητικός στην πραγματοποίηση της μεταγραφής ήταν και ο προπονητής της Χάμαρμπι.
Τρεις μέρες αργότερα,στις 18 Ιουλίου ο ξανθομάλλης άσσος προσγειώνεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.Στο αεροδρόμιο της Μίκρας ο Έρικσον,ως τυπικός Σκανδιναβός,τα έχει χαμένα από την υποδοχή από του συνδεσμίτες του Άρεως.Με τις κίτρινες ανθοδέσμες ανά χείρας και το κασκόλ στον λαιμό,φωτογραφίζεται,λέει τις πρώτες τυπικές κουβέντες και κατευθείαν με τον έφορο Μπουντοβίνο μεταβαίνει σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής,όπου τον περιμένει ο πρόεδρος Λάκης Ιωαννίδης για την πρώτη γνωριμία με τη διοίκηση της ομάδας.
Ο Ουλφ,όπως είναι το μικρό του και το οποίο σημαίνει λύκος,(ο ίδιος προτιμά τον Ελφέ),χαμογελαστός και εμφανώς έκπληκτος για την υποδοχή και τα φώτα της δημοσιότητας,δεν είχε ακόμα συνειδητοποιήσει πώς άφησε την πατρίδα του,την οικογένειά του και την Χάμαρμπι που ήταν το αστέρι της.Ο ίδιος εξεπλάγη με την ταχύτητα με την οποία έγινε η μεταγραφή του.
«Όλα έγιναν μέσα σε 55 λεπτά, ενώ το ενδιαφέρον του Άρη το έμαθα τρεις μέρες νωρίτερα», ήταν οι πρώτες του κουβέντες. Ο Έρικσον που σπουδάζει δάσκαλος,σημειώνει: «Το ποδόσφαιρο στη Σουηδία είναι χόμπι, αθλητισμός, στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι επάγγελμα, χρήμα, το οποίο φυσικά χρειάζονται όλοι».
“Θα χρειαστώ λίγο χρόνο για να προσαρμοστώ,γιατί η αλλαγή είναι μεγάλη,με δουλειά όμως και συνεργασία θα τα καταφέρω”,ήταν η διαπίστωση αλλά και η υπόσχεση που έδωσε.
Οι πρώτες του εντυπώσεις από την πόλη σχετίζονταν με την ζέστη, την πολυκοσμία και τον θόρυβο αλλά από την άλλη αυτά που του άρεσαν ήταν ο ήλιος και η θάλασσα.Εντύπωση του έκανε το καλό φαγητό, «Αν και λύκος,υπόσχομαι να μην τρώω πολύ,για να μην έχω πρόβλημα»,σχολιάζει αστειευόμενος.
Ο Έρικσον αναχώρησε μετά από τρεις μέρες,για να επανέλθει στις 25 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη,όταν και θα άρχιζε η προετοιμασία για τη νέα χρονιά.Μαζί του θα ερχόταν και η σύντροφός του,κάτι που ικανοποίησε τους ανθρώπους του Άρη για την αποφυγή ερωτικών περιπετειών…
Σαν ποδοσφαιριστής ο Έρικσον διαθέτει σπουδαία προσόντα. Είναι ταχύς, αθλητικός με καλή τεχνική και αντοχή, σκοράρει συχνά, στοιχεία που τον έκαναν γνωστό και στην Ευρώπη με τις καλές του εμφανίσεις με την εθνική Σουηδίας.Μάλιστα η ιταλική εφημερίδα “La Gazzetta dello Sport”,μετά το παιχνίδι των εθνικών ομάδων Σουηδίας-Ιταλίας 2-0 για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος,τον είχε χαρακτηρίσει ως τον παίκτη με την καλύτερη πάσα και τεχνική.
Από το ερασιτεχνικό αλλά οργανωμένο και με κανόνες σουηδικό ποδόσφαιρο ο Έρικσον θα βρεθεί στο επαγγελματικό, αλλά προβληματικό ελληνικό πρωτάθλημα.Οι προσδοκίες όλων στον Άρη θα είναι υψηλές για τον Σκανδιναβό που η κοψιά και η καταγωγή του φέρνουν αμέσως στο μυαλό το σπουδαίο Δανό Όλε Σκόμποε που το όνομά του έγινε σύνθημα στα χείλη των Αρειανών.Μοιραία θα γίνουν αργότερα και συγκρίσεις ανάμεσα στους δυο παίκτες.
τέλος πρώτου μέρους,συνεχίζεται…