4-1 ο Άρης συνέτριψε την ΑΕΚ και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδος

23-6-1946 (γήπεδο Συντριβανίου)

Άρης –ΑΕΚ 4-1

Στον τελευταίο για την ομάδα μας αγώνα, με αντίπαλο την ΑΕΚ, θα κρίνονταν όλα. Ο Άρης, έχοντας στο πλευρό του 13.000 φιλάθλους του, θα πετύχει μεγάλη νίκη με 4-1 και θα εξασφαλίσει σχεδόν τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος.

Ο Άρης νίκησε την πρωταθλήτρια Αθηνών ΑΕΚ, που θεωρούνταν φαβορί για τον τίτλο. Η ομάδα μας προηγήθηκε στο πρώτο  ημίχρονο με 2-0, χάρη σε γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη στο  5΄ και του Μιχ. Κολωνιάρη στο  20΄. Στο β΄ μέρος ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε, με άλλα δύο γκολ του Βικελίδη στο 50΄και του Λιακόπουλου στο 60΄. Η Ένωση μείωσε με τον Ξένο στο 81΄.

Ο Άρης με τη νίκη αυτή ουσιαστικά εξασφάλισε την πρώτη θέση, την οποία θα έχανε μόνο αν η ΑΕΚ στον τελευταίο αγώνα νικούσε τον Ολυμπιακό με σκορ πάνω από 3-0, πράγμα που δεν έγινε.

Διαβάζουμε από εφημερίδα της εποχής: «Ο Άρης έκλεισε προχθές τον κύκλο των συναντήσεών του  διά το πρωτάθλημα της Ελλάδος με έναν αληθή θρίαμβο: ενίκησε την ΑΕΚ με το ευρύ σκορ 4-1. Ανεξαρτήτως της αποφάσεως στην οποία θα καταλήξει  η ΕΠΟ ως προς την ανάδειξιν του πρωταθλητού Ελλάδος, εν είναι βέβαιον και αληθές, ότι ο Άρης μας είναι σήμερον η πλέον υπολόγισιμη ομάς του τόπου μας. Οι  φίλαθλοι της Θεσσαλονίκης, ευγνώμονες διά τους ωραίους αγώνες της μακεδονικής  ομάδος, οι οποίοι τιμούν αθλητικώς την πόλιν μας απευθύνουν εις ένα έκαστον παίκτην το θερμότερον εύγε». 

     Η αθηναϊκή εφημερίδα  ‘’ Αθλητική Ηχώ’’ την επόμενη μέρα έγραφε: «Οι κίτρινοι δαίμονες αγωνίστηκαν απαράμιλλη μαχητικότητα και σθένος και εξουδετέρωσαν την ανώτερη τεχνική της ΑΕΚ».

Κορυφαίοι του Άρεως ήταν οι Κολωνιάρης, Βικελίδης και Σιώτης.

Οι συνθέσεις

ΑΡΗΣ : Βελλιάδης, Αμπραχαμιάν, Τσώνας,Σιώτης, Τ. Νικολαΐδης, Τακατζόγλου,  Καυταντζής, Αγ. Βασιλειάδης,Λιακόπουλος, Κλ. Βικελίδης, Κολωνιάρης.

    ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Παπαδόπουλος, Σπυρίδης, Τζανετής, Μάγειρας,Νησιώτης, Ξένος, Μαρόπουλος, Νικολόης, Αδαμίδης.

Η πολύ μικρή αβεβαιότητα για την κατάκτηση του τίτλου από την ομάδα μας οφειλόταν στο γεγονός ότι υπολειπόταν το παιχνίδι Ολυμπιακού –ΑΕΚ, που έγινε την επόμενη Κυριακή και έληξε ισόπαλο 1-1. Ο Άρης ήταν πρωταθλητής Ελλάδος για τρίτη φορά στην Ιστορία του.

Κάτι επίσης σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ είχαν κάνει ένσταση για κακή συμμετοχή του παίκτη του Άρη Σιώτη, καθώς πίστευαν πως ήταν εκτός κανονισμών, λόγω της συμμετοχής του παίκτη με φανέλα άλλης ομάδας σε αγώνες της ίδιας περιόδου. Ωστόσο η ΕΠΟ αποφάσισε τελικά ορθά, δικαιώνοντας τον Άρη που έτσι κατέκτησε τον τρίτο τίτλο του πρωταθλητή της χώρας.

Βαθμολογία σε 4 αγώνες με σύστημα βαθμών 3-2-1

  1. ΑΡΗΣ  9
  2. ΑΕΚ     8
  3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ   7                                                  

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ για το τρίτο πρωτάθλημα του Άρεως και την ένσταση για τον ποδοσφαιριστή Σιώτη στην παρακάτω διεύθυνση…

https://oiassoitouareos.gr/aris-protathlitis-ellados-1946/

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ