Το καλοκαίρι του 1982 ο Άρης αναζητούσε ένα δυνατό όνομα στη θέση του τερματοφύλακα μετά την αποχώρηση του Παπαφλωράτου, που μαζί με τον Γιώργο Παντζιαρά θα αποτελούσε ένα καλό δίδυμο.

Αρχικά οι άνθρωποι της ΠΑΕ στράφηκαν προς τον Γιουγκοσλάβο Πέταρ Μπορότα,τον σπουδαίο Γιουγκοσλάβο πορτιέρο, μέλος της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας στα τέλη του ΄70, τερματοφύλακα της Παρτιζάν (1976-79) και της Τσέλσι (1979-1982). Οι συζητήσεις μαζί του,παρά τις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις που είχε,είχαν προχωρήσει και επρόκειτο να υπογράψει για συμβόλαιο ενός χρόνου έναντι 2 εκ. δρχ.

Παράλληλα όμως προέκυψε και ένα άλλο σπουδαίο όνομα,ο Ούγγρος Σάντορ Γκουιντάρ.Για τον Μαγιάρο πορτιέρο πληροφορίες είχε δώσει ο σύμβουλος της διοίκησης κ.Χασιώτης, που μαζί με τον Αρειανό κ. Φατσιάδη είχε κάνει μια προεργασία για την επικείμενη μεταγραφή.

Για τον Γκουιντάρ είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια ο «Ούγγρος» του Άρεως,ο Κώστας Μόκαλης που τον γνώριζε ασφαλώς πολύ καλά.

Ο Γκουιντάρ ήταν σε καλή ηλικία,31 ετών,βασικός στη Χόνβεντ,διεθνής με την εθνική ομάδα.Ήταν μέλος της ουγγρικής ομάδας που έπαιξε στο μουντιάλ της Αργεντινής(1978).

Για αρκετές ημέρες υπήρχε μια διχογνωμία ως προς την τελική επιλογή.Παρά και την θετική εισήγηση του Μακ Γκίνες για τον Μπόροτα,τελικά επιλέχθηκε ο Γκουιντάρ που η μεταγραφή του ήταν οικονομικότερη.Ο Μαγιάρος υπέγραψε για τρία χρόνια και θα έπαιρνε συνολικά 4,5 εκ. δρχ.

Την νύχτα της 9ης Ιουλίου του 1982 με πτήση κατευθείαν από τη Βουδαπέστη ο Γκουιντάρ έφθασε στη Θεσσαλονίκη.Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν άνθρωποι του Άρεως, ο κ. Χασιώτης που είχε εργαστεί για τη μεταγραφή του,ο κ. Μαραβέλιας αλλά και ο πρώην σύμβουλος κ. Δασυγένης.

Με μια κίτρινη ανθοδέσμη στα χέρια ο Σάντορ Γκουιντάρ έκανε τις πρώτες του δηλώσεις για τη νέα του ομάδα, για την εθνική Ουγγαρίας αλλά και για το Μουντιάλ που έπαιξε.

Δυο μέρες μετά ο Γκουιντάρ υπέγραφε το συμβόλαιό του και ήταν πλέον επίσημα παίκτης του Άρεως.

Την ίδια περίοδο ο Άρης είχε δείξει ενδιαφέρον να εντάξει στο δυναμικό του το πιο μεγάλο όνομα της Ουγγαρίας,τον Τίμπορ Νίλαζι.Παρά τις προσπάθειες που έγιναν,τελικά κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ακολούθησε η προετοιμασία της ομάδας.Ο νέος και φιλόδοξος ΑΡΗΣ του Αντώνη Γεωργιάδη θα χτιζόταν στο προπονητικό κέντρο της Φλώρινας.

Ο Γκουιντάρ από τη πρώτη στιγμή εγκλιματίστηκε απόλυτα στην ομάδα αλλά και εντυπωσίασε όλους με τα προσόντα και το χαρακτήρα του.Άνθρωπος της δουλειάς και της προπόνησης,χαμηλών τόνων,με φυσικά προσόντα και καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, ο Γκουιντάρ ήταν το νέο πρόσωπο που συγκέντρωνε πάνω του όλα τα βλέμματα.

Ο ίδιος ο προπονητής Αντώνης Γεωργιάδης,αναφερόμενος στον παίκτη μίλησε για τις πρώτες του εντυπώσεις:”Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τον παίκτη.Είναι υγιέστατος,αθλητικός,εκτελεί όλες τις ασκήσεις με άνεση.Τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν είναι ότι έχει μακριά χέρια για να αποκρούει αλλά και να πετάει τη μπάλα μακριά.Ακόμη παίζει πολύ καλά με τα πόδια έξω από την εστία.Πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει πολύ.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 1982-83

Στη χρονιά που θα ξεκινήσει θα γίνει ο βασικός τερματοφύλακας της  ομάδος τη σεζόν 1982-83, παίζοντας σχεδόν όλα τα ματς.

Ο Άρης θα τερματίσει πέμπτος,μένοντας αήττητος σχεδόν σε όλα τα ντέρμπι και χάνοντας βαθμούς στα «μικρά» παιχνίδια.Η άμυνά του με τον Γκουιντάρ κάτω από τα δοκάρια θα δεχτεί μόνο 23 γκολ, θα είναι  η δεύτερη καλύτερη,μετά από αυτή του πρωταθλητή Ολυμπιακού.

Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η προετοιμασία της καινούριας χρονιάς θα γινόταν και πάλι στη Φλώρινα.Προπονητής ήταν για δεύτερη χρονιά ο Αντώνης Γεωργιάδης και ο Γκουιντάρ ετοιμαζόταν για μια ακόμη εξαιρετική χρονιά.

Και ενώ η προετοιμασία κυλούσε καλά, συνέβη το κακό που έμελλε να βάλει τέλος στην καριέρα του μεγάλου αυτού ποδοσφαιριστή.Συγκεκριμένα στο οικογενειακό διπλό, ο Σάντορ βρέθηκε αντιμέτωπος σε τετ α τετ με τον Μπάμπη Δουλγεράκη.

Ο Δουλγεράκης προσπάθησε να αποφύγει τον γκολκίπερ που έπεσε στα πόδια του, αλλά τον χτύπησε κατά λάθος στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Ο Ούγγρος έπεσε αιμόφυρτος και προς στιγμήν οι άνθρωποι του Άρη φοβήθηκαν για τα χειρότερα γιατί το τραύμα ήταν μεγάλο και ο παίκτης αναίσθητος. Από το νοσοκομείο της Φλώρινας αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη, ώστε να διαπιστωθεί αν είχε υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο. Τελικά μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιακή κλινική της Αγίας Σοφίας όπου η αξονική έδειξε πως δεν είχε βλάβη στον εγκέφαλο, αλλά ένα πολύ σοβαρό κάταγμα στο οστό στο μέτωπο.

Μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ όπου την επόμενη μέρα του έγινε εγχείρηση από ομάδα νευροχειρουργών. Τελικά όλα τελείωσαν καλά για την υγεία του παίκτη, αλλά αναγκάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι τα τέλη του μήνα.

Δυστυχώς η σοβαρότητα του τραύματος δεν θα επέτρεπε στον παίκτη να συνεχίσει την σπουδαία του καριέρα, καθώς υπήρχε ο φόβος για την ίδια του τη ζωή αν κάτι παρόμοιο του συνέβαινε ή χτυπούσε στο ίδιο σημείο. Έτσι ο παίκτης στα τέλη του φθινοπώρου έλαβε από την ομάδα την άδεια να επιστρέψει στη χώρα του, λύνοντας το συμβόλαιο του. Λίγο αργότερα ο Σάντορ έπαιξε για μια σεζόν σε μια ερασιτεχνική ομάδα της Αυστρίας και σύντομα κρέμασε τα γάντια του.

Ο Γκουιντάρ, παρά το βραχύ διάστημα που έπαιξε στον Άρη, ξεχώρισε και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα απο τον κόσμο. Συγκαταλέγεται στους  κορυφαίους γκολκίπερ της ιστορίας του Άρεως

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ