Του Γιώργου Βαλαβάνη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ https://www.sport24.gr/

Στον… πηγαιμό για την Σαραγόσα και το εντυπωσιακό νεότευκτο τότε, «Πρενθίπε Φελίπε», ο «αυτοκράτορας» Αρης, είχε την τελευταία ευκαιρία και ελπίδα του για να έπαιζε στον τελικό του φάιναλ φορ και να διεκδικούσε τον τίτλο, αλλά και η τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή του, δεν είχε καλύτερη κατάληξη από τις απόπειρες της  Γάνδης το ’88 και του Μονάχου το ΄89.

Ο Γιώργος Βαλαβάνης ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων για το Euroleague Greece και γράφει για το φάιναλ-φορ του 1990 που έγινε στη Σαραγόσα.

Κι αν το ελληνικό μπάσκετ περίμενε από τον Αρη, τουλάχιστον την πρώτη συμμετοχή του σε τελικό και τα βλέμματα των φιλάθλων είχαν «καρφωθεί» στις τηλεοπτικές οθόνες, ουδείς δεν θα μπορούσε να υποκλιθεί και να χειροκροτήσει την αποθέωση του ολοκληρωτικού μπάσκετ που έπαιξε η Γιουγκοπλάστικα Σπλίτ και απόλυτα δίκαια κατέκτησε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Ο Αρης του ’90, ήταν η καλύτερη ομάδα από τις δυο προηγούμενες που είχε παρουσιάσει στα δυο πρώτα φάιναλ φορ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, οι φιλοδοξίες του είχαν κορυφωθεί, λόγω κυρίως της εμπειρίας που είχε αποκτήσει, παρά τους αποκλεισμούς του στους ημιτελικούς του ’88 και του ’90 και η «χημεία» των «κίτρινων», με την συνύρπαξη των ιδίων παικτών είχε δημιουργήσει τις μεγαλύτερες δυνατές προσδοκίες.

Η τέταρτη θέση του Αρη, πέραν της απογοήτευσης που προκάλεσε στους πιστούς φιλάθλους που είχαν «πλημμυρίσει» την πρωτεύουσα της Αραγωνίας, σήμανε το οριστικό «κλείσιμο» του ένδοξου κύκλου της ομάδας που ήταν δυνάστης του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά έμελλε να μην κατακτήσει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο Αρης παρέμεινε πρωταθλητής εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά η τρίτη συνεχόμενη αποτυχία στην Σαραγόσα, είχε σημάνει και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την διάλυση της ομάδας του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Βράνκοβιτς, του Τζόουνς, του Μισούνοφ, του Φιλίππου, του Ρωμανίδη, του Φιλίππου, του Λυπηρίδη, του Δοξάκη, του Κατσούλη, του Σούμποτιτς που δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και φυσικά του προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο Αρης ήταν πληρέστατος σε όλες τις θέσεις, στο δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη είχε προστεθεί και το «μωρό του ελαφιού», Μάικλ Τζόουνς με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα από το «1», το «2» και το «3» να ξεπερνά τους 50 πόντους, ενώ και στις θέσεις των ψηλών, υπήρχε ευχάριστος «συνωστισμός» παικτών, προεξέχοντος του Στόϊκο.

Ο «αυτοκράτορας», όμως, δεν έδειχνε και αποδείχτηκε ότι δεν ήταν υγιής στην ψυχολογία του, παρά την πολύ καλή πορεία που είχε κάνει σ’ όλη την διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι παίκτες και ο Ιωαννίδης διέψευσαν όλες τις θετικές προδιαγραφές που είχαν δημιουργήσει και η κατάρρευση τους στον ημιτελικό, κόντρα στην Μπαρτσελόνα (24π, ο Σαν Επιφάνιο, 21π. ο Φεράν Μαρτίνεθ) με την βαριά ήττα (104-83), επιβεβαίωσε την περιέουσα ατμόσφαιρα της ομάδας που αποδοκιμάστηκε, μετά την ήττα και στον μικρό τελικό από την Λιμόζ (103-91) και είχε προκαλέσει την θυμωμένη και εν βρασμώ αντίδραση του Νίκου Γκάλη με την φράση «μέχρι εδώ ήταν ο Αρης για εμένα. Απόψε τελείωσα».

Οι εκδρομείς του Αρη έδειξαν αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθεια της λατρεμένης ομάδας τους και πριν από τον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα, πήγαν στο ξενοδοχείο «Melia», κάθισαν στον δρόμο και τραγουδούσαν συνθήματα για μία ώρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να συμβούν επεισόδια με τους Ισπανούς αστυνομικούς. Μειοψηφία αυτών των οπαδών, όμως,  έψαχναν και εξιλαστήρια θύματα για να ξεσπάσουν την δικαιολογημένη απογοήτευση τους και παράγοντες της ομάδας που είτε κάθονταν στον πάγκο, είτε όχι, βρήκαν την εύκολη κατεύθυνση προς τους απεσταλμένους δημοσιογράφους, ώστε να στρέψουν την αγανάκτηση του κόσμου, με αφορμή τα άρθρα κριτικής που είχαν γραφτεί για την αποτυχία του Αρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τον μικρό τελικό του Αρη με την Λιμόζ, περισσότεροι από 200 οπαδοί του Αρη, έφυγαν από τις θέσεις τους και κατευθύνθηκαν προς τα δημοσιογραφικά θεωρεία για να επιτεθούν, κυρίως, στον μακαρίτη Φίλιππο Συρίγο και σ’ άλλους συναδέλφους, αλλά η έγκαιρη επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας, απεσώβησε σκηνές ντροπής από την εξαγωγή ελληνικής βίας.

Οι οπαδοί του Αρη είχαν στην «μπούκα» και έναν ταξιδιωτικό πράκτορα, ονόματι Κωνσταντινίδη και είχαν συνθέσει και υβριστικό σύνθημα, επειδή δεν είχε προγραμματίσει την διαμονή τους και κάποιοι τον είχαν «επικηρύξει» στην Θεσσαλονίκη!Στον αγωνιστικό απολογισμό του φάιναλ φορ του ’90 που είχε διεξαχθεί στην διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών και στους δρόμους, βλέπαμε λιτανείες με τα πρόσωπα των ιερέων να φοράνε και…κουκούλες (!), ο Αρης απέτυχε γιατί είχε επίθεση που έφτανε για…πλάκα τους 100 πόντους, αλλά η άμυνα του, δεχόταν 110… Ομάδα «made in NBA» που έπαιζε μόνο πολύ θεαματικά.

Το ρεκόρ του Γκάλη με τους 43 πόντους στον μικρό τελικό, παραμένει ακατάριπτο μέχρι σήμερα, αλλά η μορφή εκείνου του φάιναλ φορ ήταν ο Τόνι Κούκοτς που απέκτησε και το παρατσούκλι «ρόζ πάνθηρας», λόγω των πλαστικών κινήσεων του και της … απανταχού παρουσίας του σε άμυνα και επίθεση. Στην πρωταθλήτρια του ’89, είχε προστεθεί και ο Ζόραν Σάβιτς και τα «μωρά» του Σπλίτ, υπό την καθοδήγηση του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, έγιναν…άνδρες στην Σαραγόσα και «αστέρες» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έναν χρόνο αργότερα στο Παρίσι, με το επίσης ακατάριπτο ρεκόρ των τριών συνεχόμενων κατακτήσεων.

Μου έχει αποτυπωθεί στην μνήμη, η διαιτησία εκείνου του τελικού και οι αντοχές της Γιουγκοπλάστικα στην φθορά των φάουλ, γιατί ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, τα «σφυρίγματα» ήταν 90-10 για την Μπαρτσελόνα, λόγω και της έδρας. Το… ξύλο επιτρεπόταν και στις δυο ρακέτες, αλλά οι διαιτητές χρέωναν με φάουλ μόνο τους παίκτες της Γιουγκοπλάστικα σε πανομοιότυπες φάσεις. Ο Αίτο Ρενέσες έμεινε χωρίς τον τίτλο και δεν κατάφερε ποτέ να αγγίξει το αστραφτερό τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης…

Ημιτελικοί

Μπαρτσελόνα-Άρης: 104-83

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Σαν Επιφάνιο 24, Φ. Μαρτίνεθ 21, Γουντ 14, Χιμένεθ 13, Νόρις 12, Σολοθάμπαλ 6, Κρέσπο 6, Κόστα 6, Κλ. Μαρτίνεθ 2, Λιόπις.

Άρης (Ιωαννίδης): Λυπηρίδης 2, Γιαννάκης 15, Γκάλης 26, Τζόουνς 21, Ρωμανίδης 6, Φιλίππου, Κατσούλης, Βράνκοβιτς 13

Γιουγκοπλάστικα-Λιμόζ: 101-83

Γιουγκοπλάστικα (Μάλκοβιτς): Σρετένοβιτς 7, Περάσοβιτς 24, Παβίτσεβιτς, Κούκοτς 16, Σόμπιν 4, Τάμπακ 4, Ιβάνοβιτς 20, Σάβιτς 16, Ράτζα 10

Λιμόζ (Γκομέζ): Ζιλιάν 6, Ντακουρί 4, Μπρουκς 19, Οστρόφσκι 21, Ντανσί 3, Κόλλινς 18, Ντεμορί 12, Βεστρίς

Μικρός τελικός

Λιμόζ-Άρης: 103-91

Λιμόζ (Γκομέζ): Βερόβ, Ζιλιάν 5, Ντακουρί 9, Μπρουκς 26, Οστρόφσκι 26, Ντανσί 5, Κόλλινς 26, Ντεμορί 6, Βεστρίς, Σετιέ

Άρης (Ιωαννίδης): Λυπηρίδης 5, Γιαννάκης, Γκάλης 43, Τσιρακίδης, Τζόουνς 29, Ρωμανίδης 11, Φιλίππου, Κατσούλης 1, Δοξάκης 2

 Γιουγκοπλάστικα-Μπαρτσελόνα: 72-67

Γιουγκοπλάστικα (Μάλκοβιτς): Σρετένοβιτς 5, Ιβάνοβιτς 12, Περάσοβιτς 12, Σόμπιν 7, Ράτζα 12, Κούκοτς 20, Σάβιτς 4, Τάμπακ, Παβίτσεβιτς.

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Σολοθάμπαλ 5, Σαν Επιφάνιο 10, Χιμένεθ 8, Γουντ 12, Νόρις 18, Κόστα 3, Κρέσπο 5, Φ. Μαρτίνεθ 6.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


oiassoitouareos.gr © 2025. Created by Web-mate.