Η απίστευτη ιστορία με τα χαμένα δελτία που καταδίκασε και έσπρωξε κι άλλον τον Άρη στη Β΄Εθνική.


Η υπόθεση των περίφημων δελτίων στον αγώνα με τον Αθηναϊκό,στην αποφράδα χρονιά του 1997 καταδεικνύει την ανικανότητα και τον επικίνδυνο “ερασιτεχνισμό” των διοικούντων που ουσιαστικά ώθησαν την ομάδα στον ντροπιαστικό υποβιβασμό στη Β΄ Εθνική.

Γράφει ο Αθανάσιος Χατζηαθανασίου

Η υπόθεση


Μια μαύρη και ντροπιαστική ημέρα για τον Άρη εκτυλίχθηκε στο Βύρωνα καθώς η ομάδα επρόκειτο να αγωνιστεί με αντίπαλο τον Αθηναϊκό.
Η εγκληματική αμέλεια των διοικούντων που ξέχασαν τα δελτία των αθλητών, έβαλε σε μεγάλες περιπέτειες τον σύλλογο που ήδη περνούσε μια πολύ δύσκολη χρονιά.


Ο αγώνας φυσικά δεν έγινε ποτέ και η τιμωρία ήταν σχεδόν βέβαιη.


Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 2.30 περίπου όταν οι υπεύθυνοι της αποστολής Νίκος Κολιός και Θόδωρος Ζελελίδης αντιλήφθηκαν ότι έλειπαν τα δελτία των ποδοσφαιριστών που θα έπρεπε να προσκομίσουν στον διαιτητή κ. Μπίκα για να συντάξει το φύλλο αγώνος.


Τότε θυμήθηκαν ότι τα είχαν ξεχάσει στο λεωφορείο,το οποίο όμως,αφού άφησε την αποστολή,έφυγε για την Ελευσίνα.Ο οδηγός καταγόταν από εκεί και πήγε σπίτι του για να γευματίσει και να επιστρέψει μετά.


Αμέσως άρχισε ένας αγώνας δρόμου για να έρθουν τα δελτία.Ο Θόδωρος Ζελελίδης επιβιβάστηκε σε περιπολικό της αστυνομίας προκειμένου να βρει τον οδηγό (είχε φύγει χωρίς να πάρει άδεια υποστήριξαν οι άνθρωποι του Άρη).


Η ώρα όμως περνούσε.Το δεκάλεπτο που είναι υποχρεωμένος ο διαιτητής να αναμένει παρήλθε κι αυτό.


Ο κ. Μπίκας με τον παρατηρητή κ. Φιλιππόπουλο περίμεναν για δεκαπέντε λεπτά.Αμέσως μετά,ως όφειλαν,άρχισαν να συντάσσουν το φύλλο αγώνα σε βάρος του Άρεως.


Τελικώς ο Θόδωρος Ζελελίδης έφτασε με τα δελτία στις 15.23 αλλά ήταν πλέον αργά.


Ο διαιτητής είχε κλειδωθεί στα αποδυτήρια και είχε ήδη κλείσει το φύλλο αγώνα.Ακόμα όμως και αν ο διαιτητής δεχόταν τα δελτία,ο Αθηναϊκός είχε δικαίωμα ένστασης που φυσιολογικά θα κέρδιζε.


Στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής έγραψε ότι έλλειπαν τα δελτία των παικτών του Άρεως. Ο εκπρόσωπος του Άρη κ. Κολιός του δήλωσε ότι τα δελτία χάθηκαν ή εκλάπησαν.Τελικά τα δελτία εμφανίστηκαν μετά τις 15.25.


Ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π) είναι σαφής και προβλέπει μηδενισμό του Άρεως,κατακύρωση του αγώνος υπέρ του Αθηναϊκού και το χειρότερο αφαίρεση τριών βαθμών από την ομάδα μας.


Η ένσταση του Άρεως


Η διοίκηση της ομάδας υπέβαλε ένσταση,υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας έπρεπε να γίνει,αφού τα δελτία ήταν στο γραφείο του διαιτητή μετά τις 15.15.Ο Άρης,εμμέσως πλην σαφώς,υποστήριξε ότι ο διαιτητής επηρεάστηκε από τον πρόεδρο του Αθηναϊκού κ. Καλογιάννη που πίεσε να μη γίνει το ματς για να το πάρει στα “χαρτιά”.

Ο εκπρόσωπος του Άρεως Θόδωρος Ζελελίδης δήλωσε ότι :”Tα δελτία δεν ήταν στο γήπεδο λόγω της δικής μας αμέλειας.Το παιχνίδι μπορούσε να γίνει,αφού τα δελτία ήρθαν στις 15.20.Ο κ. Μπίκας δεν έδειξε διάθεση να κάνει το παιχνίδι”.


Ουδείς άλλος πλην του Ζελελίδη και του Κολιού ήταν στο γήπεδο από τη διοίκηση.


Στο γήπεδο βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος του Άρεως κ. Τσαρούχας ο οποίος μόλις αντιλήφθηκε το πρόβλημα,πήγε στα αποδυτήρια και προσπάθησε να πείσει τον διαιτητή να γίνει το ματς.


Το απίστευτο περιστατικό που εξέθεσε τον Άρη κατέδειξε την εικόνα διάλυσης του συλλόγου και προμηνούσε τα δυσάρεστα γεγονότα που δύσκολα θα απέφευγε ο ιστορικός σύλλογος.

Και οι δύο πρωταγωνιστές από πλευράς,ο μάνατζερ Ζελελίδης και ο έφορος Κολιός,λίγο αργότερα παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους.

Η αλήθεια είναι ότι ο Θόδωρος Ζελελίδης, στους δέκα μήνες που ήταν στην ομάδα,δεν ήταν επιφορτισμένος με το θέμα των δελτίων, με την ευθύνη να βαραίνει τον έφορο και τον φροντιστή της ομάδας.


Η ομάδα και ο προπονητής


Απογοητευμένοι ήταν ο προπονητής και οι παίκτες από την εξέλιξη των γεγονότων.Ο Ρότσα ένιωθε έκπληκτος από αυτά που έβλεπε και άκουγε,ενώ και οι παίκτες ήταν επηρεασμένοι, καθώς δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν τους τρεις βαθμούς.


Διοικητικές εξελίξεις


Όλα αυτά έγιναν, ενώ επρόκειτο να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών από τον κ. Γράντα στον κ. Σαμολαδά.


Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε στα βιβλία της ΠΑΕ “άνοιγμα” της τάξεως των 180 εκ. δρχ. γεγονός που έκανε αδύνατη την μεταβίβαση και την αλλαγή σελίδας στη διοίκηση της ομάδας.


Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι η λύση που προτείνεται από τους περισσότερους είναι να γίνει μια οικουμενική διοίκηση που θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στο κρίσιμο σημείο που είναι η ομάδα.

Η απόρριψη της ένστασης

Η ένσταση,παρά την μάχη που έδωσε ο Άρης,τελικά απορρίφθηκε.

Το χειρότερο ήταν ότι αφαιρέθηκαν τρεις υπερπολύτιμοι βαθμοί που είχαν κατακτηθεί με ιδρώτα μέσα στο γήπεδο.

Από τους 18 βαθμούς ο Άρης έπεσε στους 15 και στην προτελευταία θέση,ένα βήμα πριν τον υποβιβασμό που θα ολοκληρωνόταν σε λίγους μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ