ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΡΗΣ 0-2

Πρωτάθλημα Μακεδονίας

16.3.1930,γήπεδο Ηρακλή

Νίκη που δίνει το πρωτάθλημα στον  ΑΡΗ

 Ο Άρης επικράτησε του Ηρακλή και ουσιαστικά δύναται να θεωρηθεί για τρίτη συνεχή φορά πρωταθλήτρια ομάδα Μακεδονίας και Θράκης.

φωτο:Κώστας Βικελίδης και Νίκος Κατράντζος,πρωταγωνιστές του μεγάλου ΑΡΗ.

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα και η καλαθοσφαιρική ομάδα του Άρεως νίκησε την αντίστοιχη ομάδα του ΠΑΟΚ και ανακηρύχθηκε και πάλι πρωταθλήτρια του υπό της ΧΑΝΘ πρωταθλήματος.

Τους δύο παραπάνω θριάμβους οι φίλαθλοι του συλλόγου γιόρτασαν πανηγυρικά.Μετά το πέρας των αγώνων οι φίλοι του Άρεως,πεζοί αλλά και εποχούμενοι, διήλθαν των κεντρικών οδών της πόλεως μας,με ζητωκραυγές  και θερμές εκδηλώσεις,ενώ δεν παρέλειψαν να περάσουν μπροστά από τα γραφεία των εφημερίδων.

Ο πρώτος αγώνας Αρεως-Ηρακλή είχε λήξει ισόπαλος 1-1.Λόγω όμως της αντικανονικής συμμετοχής του Ούγγρου ποδοσφαιριστή Τάντσε κατακυρώθηκε υπέρ του Άρεως.

Την δεδομένη στιγμή του αγώνα,τις δυο ομάδες χώριζαν δύο βαθμοί,με τον Άρη να προηγείται.Αν ο Ηρακλής νικούσε θα έφτανε στη βαθμολογία τον Άρη και θα είχε ελπίδες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον των φιλάθλων και των δύο ομάδων ήταν στο κατακόρυφο.

Διαιτητής είχε αναζητηθεί από το εξωτερικό.Μόλις λοιπόν ανακοινώθηκε ότι ο Γιουγκοσλάβος διαιτητής Γιόβαν Ρούζιτς αφίχθη σιδηροδρομικώς και  οριστικοποιήθηκε η διεξαγωγή του αγώνα, ο φίλαθλος κόσμος έσπευσε από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες στο γήπεδο του Ηρακλή για την κατάληψη μιας καλής θέσεως.

Την 3η απογευματινή το γήπεδο και τα πέριξ αυτού υψώματα υπεπληρώθησαν από φιλάθλους, οι οποίοι υπερέβαιναν τις 10.000.

Ακριβώς στις 3.25 μ.μ. κατέρχεται υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των φιλάθλων ο υψηλόσωμος Γιουγκοσλάβος διαιτητής.Μόλις έφτασε στο κέντρο του γηπέδου,μέσω ενός διαπεραστικού σφυρίγματος καλεί τους παίκτες των δύο ομάδων,ενώ βεβαίως η αγωνία των φιλάθλων των δύο ομάδων αρχίζει.

Πρώτη υπό τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές εμφανίζεται η ομάδα του Άρεως.Με τις ίδιες εκδηλώσεις των θεατών εμφανίζεται και ο Ηρακλής.Παρατάσσονται και οι δύο ομάδες στο κέντρο με τις κάτωθι συνθέσεις:

AΡΗΣ:Κατράντζος, Οπλοποιός, Οικονόμου, Κατσαούνης, Κ.Βικελίδης, Γκικόπουλος, Βογδάνου, Αγγελάκης, Λεονταρίδης, Καλτέκης, Αργυριάδης

Hρακλής:Zωγραφάκης,Πρωτοψάλτης,Μάνος,Γριζαγορίδης,Βαλσαμάκης,Λιόντας,Ναμίας,Μπατζόγλου, Βόγος,Ασκεπίδης,Κούφας.

Η απουσία του δημοφιλούς Νικηφόρου Βικελίδη προς στιγμήν αποθαρρύνει τους Αρειανούς και δίνει ελπίδες προς στιγμήν στους Ηρακλειδείς.

Η πλειοψηφία όμως των φίλων του Άρεως έχει εμπιστοσύνη στην ομάδα και με σιγουριά για τη νίκη περιμένει την έκβαση της τιτανομαχίας που αρχίζει σε λίγο.

Γίνεται η εκλογή του τέρματος και ο Άρης για πρώτη φορά στο γήπεδο του Ηρακλή δεν έχει αντίθετο τον ήλιο.

Στις 3.30 μ.μ. ακριβώς δίνεται το σύνθημα της έναρξης του αγώνα και οι παίκτες του Ηρακλή,αν και έχουν το εναρκτήριο λάκτισμα, αμέσως παραχωρούν την πρωτοβουλία στους συναδέλφους τους.

 Ο ΑΡΗΣ μονοπωλεί σχεδόν τις επιθέσεις και δεν αργεί να παραβιάσει την εστία του Ηρακλή.

Στο 17΄ο Αγγελάκης πασάρει στον Καλτέκη και αυτός στον Αργυριάδη, ο οποίος πετυχαίνει το πρώτο γκολ, μέσα σε ζητωκραυγές από τους Αρειανούς.

Η ομάδα του Άρεως θα συνεχίσει να υπερέχει,να επιτίθεται,να κερδίζει κόρνερ.

Στο 24′ ο Αγγελάκης έλαβε πάσα από τον Λεονταρίδη και αφού πέρασε δύο αμυντικούς του Ηρακλή με σουτ από το ύψος της περιοχής έκανε το 0-2.

Στη συνέχεια του αγώνος ο Ηρακλής θα ισορροπήσει κάπως,κάνοντας επιθέσεις που δε θα έχουν ευνοϊκή κατάληξη.

Στο β΄μέρος,παρά τις προσπάθειες και των δύο ομάδων,δεν θα επιτευχθεί κάποιο τέρμα.

Ο Άρης κράτησε σχετική υπεροχή,εν αντιθέσει με το πρώτο μέρο, όπου είχε πλήρη υπεροχή.Με την ποιοτική του όμως επίθεση,σε κάθε του κάθοδο ήταν επικίνδυνος.

Οι κυνηγοί του Ηρακλή έκαναν μερικά σουτ που όμως ουδόλως ανησύχησαν τον Κατράντζο.Παρά την ήττα, ο Ηρακλής είναι άξιος συγχαρητηρίων για την παρουσία του.

Ο Άρης τελικά ήταν επάξια νικητής του αγώνα.

Στο 91΄λεπτό…

  • Μετά το αποτέλεσμα αυτό ο Άρης σε   7 αγώνες είχε 7 νίκες,14 βαθμοί,τέρματα 26-5.
  • Δεύτερος ήταν ο ΠΑΟΚ με 8 αγώνες,νίκες 6,βαθμοί 12, 23-10 τέρματα.
  • Τρίτος ο Ηρακής με 8 αγώνες,νίκες 6,βαθμοί 12, τέρματα 16-9.
  • Θέμα συζήτησης και θαυμασμού σε  όλη την πόλη ήταν η νίκη του Άρεως. Ο θαυμασμός μάλιστα έγινε μεγαλύτερος όταν μαθεύτηκε ότι ο Κώστας Βικελίδης και ο Λεονταρίδης αγωνίστηκαν αγωνίστηκαν αν και ήταν ασθενείς.
  • “Ο Άρης νίκησε δίκαια”,αυτό δήλωσε μετά το ματς και ο διαιτητής ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο Άρης διαθέτει ποιοτικούς παίκτες και ότι θα μπορούσε να είχε νικήσει με διαφορά περισσότερων τερμάτων.
  • Ένα δυσάρεστο γεγονός έγινε κατά την προσέλευση των παικτών του Άρεως στο γήπεδο.Ο Κατράντζος δέχθηκε στο μέτωπο πέτρα,η οποία ρίχθηκε από φίλαθλο.
  • Παρά το χτύπημα ο πορτιέρο του Άρεως υπερασπίστηκε με σθένος την εστία του Άρεως.

Σημείωση: Υπολείπονταν ακόμα τρεις αγώνες για τον Άρη που με αντίστοιχες νίκες έφτασε στην κατάκτησε τον τίτλο.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ