ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ,Οκτώβριος 1930
Ο ΑΓΩΝΑΣ με τη Γαλατασαράι και η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Μετά τον αγώνα και το ισόπαλο αποτέλεσμα(2-2) με την Φενέρ, οι παίκτες του Άρεως ήταν καλεσμένοι σε πολλές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν με ενθουσιασμό ελληνικοί και τουρκικοί φορείς.Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή,οι παίκτες διασκέδαζαν και ξεφάντωναν χωρίς να λογαριάζουν ότι έχουν και δεύτερο αγώνα.
Γράφει ο Αθανάσιος Χατζηαθανασίου
Δύο ημέρες αργότερα,στις 26-10-1930, ο Άρης θα αντιμετωπίσει την Γαλατασαράι σε ένα «βαρύ» από τη βροχή γήπεδο.Οι παίκτες μας θα παρουσιαστούν αγνώριστοι και θα χάσουν με το συντριπτικό 5-1.
Αρκετοί φίλαθλοι,λιγότεροι όμως από ότι στο ματς με τη Φενέρ,πήραν θέση στο στάδιο «Τακσίμ»,προκειμένου να παρακολουθήσουν το ματς Γαλατάσαραϊ-Άρης κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό της Πόλης.
Ο αγωνιστικός χώρος βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και προς στιγμήν τέθηκε θέμα αναβολής,τελικά, ο καιρός βελτιώθηκε κάπως και ο αγώνας έγινε κανονικά.
Οι Τούρκοι θα προηγηθούν πολύ γρήγορα στο 5’ με τον Σεφίκ.
Ο Λατίφ Γιαλινλί διπλασιάζει τα γκολ του με κεφαλιά, έπειτα από μπαλιά εκ δεξιών.
Ο Άρης θα αντιδράσει με βολέ του Αργυριάδη, έπειτα από κόρνερ του Βογδάνου.
Ο διαιτητής Χαμντί Εμίν Μπέης ευνοεί σκανδαλωδώς τους γηπεδούχους (οφσάιντ τα γκολ της Γαλατάσαραϊ, ανύπαρκτα οφσάιντ κατά του Άρη, ανοχή σκληρού παιχνιδιού των Τούρκων)
Η Γαλατά θα βάλει άλλα τρία γκολ (Νετσντέτ Τζιτζί 2, Ριφάτ Αλπέρ οι σκόρερ).
Να σημειωθεί ότι ακυρώθηκε γκολ το Καλτέκη.
Στο τέταρτο γκολ και πέμπτο γκολ φέρουν ευθύνη ο νεαρός πορτιέρο Κουμπλής αλλά και οι αμυντικοί.Κάτι που πρέπει να ειπωθεί ότι δεν συμμετείχε καθόλου στον αγώνα ο Κατράντζος.
Το παιχνίδι αυτό έχει αρκετά παραλειπόμενα και παρασκήνιο.Οι Τούρκοι,μετά την πρώτη ισοπαλία με τη Φενέρ,επιδίωξαν πάση θυσία τη νίκη απέναντι σε μια ελληνική ομάδα. Σχετικά με τον διαιτητή υπήρξε πρόταση να είναι Άγγλος ή Αμερικανός,ωστόσο οι οικοδεσπότες του αγώνα ήταν ανένδοτοι και επέμεναν να διαιτητεύσει Τούρκος,με τα γνωστά βέβαια αποτελέσματα.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της “Μακεδονίας” κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Τούρκος στρατηγός Φεβζί Πασάς είπε κάποια στιγμή στον υπασπιστή του: «Δε γίνεται τόση αδικία στους φιλοξενούμενους, είναι αμαρτία».Σημείωσε ακόμα ότι σε κάθε γκολ των γηπεδούχων, ο διαιτητής έδειχνε στον Νίκο Αγγελάκη με το αντίστοιχο δάχτυλο τη σχετική αύξηση στο σκορ.Διακόσιοι Τούρκοι πρόσκοποι είχαν κάτσει πίσω από την εστία του Άρεως και φώναζαν και παρενοχλούσαν τον τερματοφύλακα της ελληνικής ομάδας.
Το τελικό 5-1 σκορπίζει φρενίτιδα ενθουσιασμού στις τάξεις των Τούρκων φιλάθλων, οι οποίοι σηκώνουν στους ώμους τους παίκτες και πανηγυρίζουν για αρκετές ώρες στην περιοχή του Πέραν.
Η σύνθεση της Γαλατά Σεράι ήταν: Αβνή, Βαχή, Μπουρχάν, Μιτάτ, Μουσαμέρ, Ρεμπή, Λατίφ, Νετζέντ, Κεμάλ, Φαρουκή, Κιουτζούκ, Τζελάλ.
Η σύνθεση του Άρη ήταν: Κουμπλής, Γκικόπουλος, Οικονόμου, Κατσαούνης, Κώσ. Βικελίδης, Νικ. Βικελίδης, Βογδάνου, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλτέκης και Αργυριάδης.
Το ίδιο βράδυ η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία παρέθεσε δεξίωση στην ελληνική αποστολή στο ξενοδοχείο «Tokatlıyan», παρουσία παικτών της Φενέρμπαχτσε, της Γαλατάσαραϊ και άλλων ομάδων.
Ο πρόεδρος Γιάννης Αγγέλου, αφού άκουσε τους οικοδεσπότες να εκδηλώνουν φιλελληνικά αισθήματα, απάντησε ότι οι ποδοσφαιριστές του ήταν κατενθουσιασμένοι από την υποδοχή που έτυχαν στην Κωνσταντινούπολη.
Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικοί ήταν οι αγώνες του Άρεως,αρκεί να αναλογιστούμε ότι ελληνικές και τουρκικές εφημερίδες τους κάλυψαν με εκτεταμένα ρεπορτάζ,ακόμα και πρωτοσέλιδα, όπως η ελληνικη “Μακεδονία” και η τουρκική “Cumhuriyet” .Την ίδια ώρα βέβαια υπήρχε ο διπλωματικός πυρετός Ελλάδας -Τουρκίας με τους δυο ηγέτες να υπογράφουν το Σύμφωνο Φιλίας.
Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και η υποδοχή
Η αποστολή του Άρεως επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Οκτωβρίου. Εκατοντάδες φίλαθλοι την υποδέχθηκαν κατά την επιστροφή της στον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ το «παρών» έδωσαν και μέλη των διοικητικών συμβουλίων του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή, του Θερμαϊκού του Μακεδονικού κ.ά.
Οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι φίλαθλοι ήθελαν να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες του μεγάλου αυτού ταξιδιού, που ήταν το γεγονός των ημερών και άμεσα σχετιζόταν με το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας που θα υπογράφονταν.
Μιλώντας για τη φιλοξενία που βρήκαν, οι παίκτες του Άρη την χαρακτήρισαν εξαιρετική τόσο από τους παίκτες της Γαλατασαράι και της Φενέρ Μπαξέ, όσο και από τους Τούρκους φιλάθλους και τους ομογενείς. μάλιστα κατά την άφιξή τους στην Τουρκία τους προϋπάντησαν τρεις χιλιάδες κόσμου.
Για την ήττα στον ένα αγώνα (5-1 από τη Γαλατασαράι),που η αλήθεια είναι ότι ξένισε τους Έλληνες φιλάθλους ο αρχηγός Κώστας Βικελίδης, δήλωσε:”Ορισμένες εφημερίδες έγραψαν ανακρίβειες για τον αγώνα αυτόν.Οι αντίπαλοι έπαιξαν καλύτερα και κέρδισαν. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες,δεν παίξαμε καλά και δίκαια χάσαμε”.
Το ταξίδι αυτό αναμφίβολα έμεινε στη Ιστορία της ομάδας μας και ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια να έρθουν κοντά οι δύο λαοί μέσω του ποδοσφαίρου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
https://oiassoitouareos.gr/to-taxidi-toy-areos-eis-tin-polin/