πρώτο μέρος,Οκτώβριος 1930
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ,Η ΥΠΟΔΟΧΗ,Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΞΕ
Toν Οκτώβρη του 1930,πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος,ο Άρης πραγματοποίησε ένα πολύ σημαντικό ταξίδι στην Τουρκία, το οποίο δε θα έχει μόνο αθλητικό χαρακτήρα αλλά θα πάρει και πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις.
Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Με πρόσκληση των μεγάλων τουρκικών ομάδων Φενέρ και Γαλατά Σαράι η ομάδα μας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη.Ο λόγος που προσκλήθηκε ο Άρης ήταν προφανής.Η ομάδα μας ήταν η Πρωταθλήτρια ομάδα και εκπροσωπούσε την Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα που ήταν εγγύτερα στην γειτονική χώρα.
Το ταξίδι έγινε λίγες μέρες πριν την άφιξη στην Άγκυρα του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου,ο οποίος θα υπέγραφε με τον Τούρκο πρόεδρο Κεμάλ Ατατούρκ το πρώτο στην ιστορία των δύο κρατών Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας και Διαιτησίας.
Η αναχώρηση του Άρη έγινε στις 21 Οκτωβρίου 1930 και μαζί με την ομάδα υπήρχαν και 70 εκδρομείς.
Στην αποστολή συμμετείχαν οι εξής αθλητές:Κατράντζος,Κουμπλής,Οπλοποιός,Οικονόμου,Γκικόπουλος,Ν.Βικελίδης,Κίτσος,Κατσαούνης,Κ.Βικελίδης,Αργυριάδης,Καλτέκης,Αγγελάκης,Βογδάνου,Κωσταρόπουλος,Γεωργιάδης.Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρόεδρος του Άρεως Ιωάννης Αγγέλου.
Ο Άρης έφτασε στην Πόλη στο σιδηροδρομικό σταθμό Σιρκεντζή την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου και αντίκρισε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων,πέραν των χιλίων,να έχουν κατακλύσει όλους τους χώρους.Έλληνες,Τούρκοι επίσημοι,αθλητικές αρχές,ποδοσφαιριστές και παράγοντες των ομάδων είχαν έρθει να υποδεχτούν τον Πρωταθλητή Ελλάδας.Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή η αποστολή κατέλυσε στο ξενοδοχείο “Μπρίστολ”.
Στην εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ διαβάζουμε στο φύλλο της 24 Οκτωβρίου 1930: ” Η υποδοχή η οποία μας έγινε ήταν ανώτερη κάθε περιγραφής. Γεμάτος o σταθμός και η πλατεία. Τούρκοι και Έλληνες επευφημούν με ενθουσιασμό τους αθλητές και τους φιλάθλους από τη Θεσσαλονίκη.Αντιπρόσωποι των τουρκικών αθλητικών ομάδων Φενέρ Μπαξέ και Γαλατά Σεράι, προσφώνησαν με θερμούς λόγους τους Αρειανούς και τους πρόσφεραν ανθοδέσμες.Απάντησε ευχαριστώντας για την υποδοχή ο κ. Αγγέλου. Οι Τούρκοι ζητωκραύγασαν υπέρ των αθλητών μας στα ελληνικά. Οι ομογενείς μας ήταν συγκινημένοι που μας έβλεπαν. Το ίδιο συγκινημένοι ήμασταν και εμείς.Ποτέ μία εκδρομή δεν γέννησε τόσα πολλά αισθήματα βαθύτατης αγάπης. Πρώτη φορά Τούρκοι και Έλληνες μετά από θλιβερούς αγώνες, αδελφωμένοι αλληλοεπευφημούνται. Αναμφισβήτητα η πρωτοβουλία του Άρη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει ιστορικό σταθμό στις σχέσεις των δύο λαών”.Στην ίδια ανταπόκριση κάνει λόγο για κομβόι αυτοκινήτων που τους συνόδευσε μέχρι τα ξενοδοχεία και για τους Τούρκους αθλητές που συμμετείχαν στους Παμβαλκανικούς αγώνες να ορίζονται ως ξεναγοί των Ελλήνων.
Η συνάντηση όπως ήταν φυσικό ξεπερνούσε τον αθλητικό της χαρακτήρα.Ήταν η πρώτη φορά που μια ελληνική ομάδα συγκρουόταν με μια τουρκική. Οι δύο χώρες σχετικά πρόσφατα είχαν βγει από ένα φοβερό πόλεμο που άνοιξε μεγάλες πληγές.Στο διπλωματικό στίβο είχε σχεδόν συμφωνηθεί σύμφωνο φιλίας που θα έβαζε σε μια νέα εποχή τις σχέσεις των δύο χωρών.
Η αστυνομία για τον αγώνα έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να προλάβει το οτιδήποτε άσχημο μπορούσε να συμβεί αλλά και για να διαλύσει τις φήμες που κυκλοφορούσαν για σοβαρά επεισόδια που θα γίνονταν.
Οι θεατές υπολογίζονταν σε 10.000,ενώ οι Έλληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες ήταν 3.000Ο αγώνας σήμανε κινητοποίηση για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης που προμηθεύτηκε και τα ανάλογα εισιτήρια.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Οι ομάδες μπήκαν στο γήπεδο τις 3 μ.μ. και όπως έγραφε η τουρκική εφημερίδα “Πολίτικα”: “Στις 3μ ακριβώς εμφανίστηκαν οι Έλληνες κάτω από ενθουσιώδεις ζητωκραυγές. Με κίτρινη φανέλα και μαύρη περισκελίδα είχαν την όψη αθλητών καλοδεμένων και καλά προπονημένων. Με ελαφρύ τροχάδη μπήκαν στο στίβο και χαιρέτισαν τον κόσμο ζητωκραυγάζοντες. Δύο λεπτά μετά εμφανίστηκαν και οι Φενερλήδες”.
Ακολούθησαν προσφωνήσεις, ανταλλαγή αναμνηστικών σημαιών, ανθοδέσμη και φωτογραφήσεις.Ο πρόεδρος του Άρεως προσέφερε στους Τούρκους μία μεταξωτή σημαία με τα βυζαντινά χρώματα του Άρη και η Φενέρμπαχτσε ένα ωραίο κύπελλο.
Μπροστά στο διαιτητή Σερεφεντίν Βέη οι ομάδες παρατάχθηκαν ως εξής:
Φενέρ: Ριζά, Καντρί, Ζιά, Τζεβάτ, Σαντί, Ρεσάτ, Λουτφή, Αλλαεντίν, Ζευκή, Μουζαφέρ και Φεκρέτ.
Άρης: Κουμλής, Οικονόμου, Γκικόπουλος (Οπλοποιός), Κατσαούνης, Βικελίδης Κώστας, Βικελίδης Νικηφόρος, Παππάς, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλτέκης και Αργυριάδης.
Ο Άρης παρουσιάστηκε πολύ δυνατός και ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2. Οι κίτρινοι, έδειξαν στοιχεία μεγάλης ομάδας και ενθουσίασαν με το παιχνίδι τους.Οι Τούρκοι προηγήθηκαν στο 15΄. Ο Άρης ισοφάρισε σύντομα με τον Αγγελάκη και κράτησε την υπεροχή σε όλο το πρώτο μέρος. Στο τέρμα χρησιμοποιήθηκε ο μικρός Κουμπλής, αναπληρωματικός τερματοφύλακας που έδειξε σπουδαία στοιχεία και κράτησε μακρυά τους αντίπαλους επιθετικούς από την εστία του.
Στο δεύτερο μέρος ο Άρης πήρε την πρωτοπορία με τον Αργυριάδη. Ο Άρης θα κρατούσε με ευκολία τη νίκη εάν ο Τούρκος διαιτητής Σεραφετίν δεν έδινε ένα αυστηρό πέναλτυ υπέρ των γηπεδούχων στο 83′,το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να καταλογιστείο.Οι Τούρκοι έτσι ισοφάρισαν και το τελικό 2-2 μάλλον άφησε αδικημένο τον Άρη που άξιζε σίγουρα τη νίκη.Να σημειωθεί ότι ακριβώς με τη λήξη ο Άρης πέτυχε γκολ,όμως ο διαιτητής δεν το μέτρησε,αφού ήδη είχε λήξει ο αγώνας.
Κορυφαίοι του Άρη ήταν ο Κουμπλής και ο Νικηφόρος Βικελίδης.
Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη οι φίλαθλοι αδημονούσαν να μάθουν τα αποτέλεσμα κατακλύζοντας τα γραφεία της «Μακεδονίας».Τα τηλεγραφήματα από την Πόλη μετέδωσαν το τελικό αποτέλεσμα που προκάλεσε ικανοποίηση σε όλους.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ…