AΡΗΣ-ΠΑΟΚ 5-1

27.2.1966

Γήπεδο Άρεως,Χαριλάου Θεσσαλονίκης

 Σαρωτικός ο ΑΡΗΣ,διέλυσε τον ΠΑΟΚ

Μια μεγάλη σε έκταση νίκη σημείωσε ο ΑΡΗΣ απέναντι στον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της πόλης,γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στην φίλαθλη Ελλάδα.

Το ελαφρυντικό βέβαια για τον Δικέφαλο είναι ότι αναγκάστηκε να παίξει σχεδόν όλο το ματς χωρίς τερματοφύλακα.Μόλις στο 4ο ο Μουσελεμίδης συγκρούστηκε με τον Δεμίρη και τραυματίστηκε σοβαρά,χωρίς να μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα.

Γράφει ο Αθανάσιος Χατζηαθανασίου

φωτο: Πέντε φορές η μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ.

Το γεγονός αυτό επηρέασε καθοριστικά την πορεία του ματς.

Έπειτα από απόφαση του προπονητή του ΠΑΟΚ, τη θέση του τερματοφύλακα κατέλαβε ο αμυντικός Τάτσης, που όμως αποδείχτηκε εντελώς άσχετος με τη θέση αυτή.

Ο Άρης κυριάρχησε απόλυτα και το ερώτημα που ετίθετο ήταν όχι αν θα νικήσει, αλλά πού θα φτάσει το σκορ.

Ο αντίπαλος,χάνοντας κάθε ψυχραιμία, παραδόθηκε στις ορέξεις του Άρεως και τα γκολ άρχισαν να πέφτουν σαν το χαλάζι…

Στο 29ο ο Άλεξιάδης πέτυχε το πρώτο τέρμα με κεφαλιά.Στο 42ο ο Ψηφίδης με σουτ στο «Γ» της εστίας του ΠΑΟΚ έκανε το 2-0.

Στην αρχή του β΄μέρους ο ΠΑΟΚ  αντέδρασε,κερδίζοντας πέναλτι σε ανατροπή του Χαραλαμπίδη από τον Γριμπελάκο.Το σκορ έγινε 2-1, αφού το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο  Κούδας.

Σχεδόν αμέσως πέναλτι κέρδισε και ο Άρης που έγινε σε βάρος του Δεμίρη.Το εκτέλεσε ο Χατζηκώστας γράφοντας το 3-1.

Στο 69ο ο Συρόπουλος με σουτ θα κάνει το 4-1 για να ακολουθήσει ένα ακόμη γκολ από τον ίδιο παίκτη στο 75ο.

Οι ευκαιρίες που χάθηκαν από τους παίκτες του Άρεως ήταν πολλές και αποτελούν παράδειγμα για αποφυγή.Ήταν φορές που οι επιθετικοί της ομάδας μας προσπαθούσαν να τριπλάρουν τον ανήμπορο Τάτση και να μπουν με τη μπάλα στα δίχτυα…

Ο Άρης,ανεξάρτητα με τον τραυματισμό του Μουσελεμίδη,ήταν ανώτερος και μεγάλος θριαμβευτής.Έπαιξε με ενθουσιασμό και πίστη όπως αρμόζε σε ένα τοπικό ντέρμπι.

Η βαριά ήττα πλήγωσε τον ΠΑΟΚ που είναι αλήθεια είχε δύσκολη αποστολή παίζοντας με δέκα παίκτες και χωρίς τερματοφύλακα.

Άριστη η διαιτησία του Δυτικογερμανού διαιτητή Όμσεν.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Άρης: Χρηστίδης, Καμπουρλάζος, Γριμπελάκος, Ναλμπάντης, Σεμερτζής, Ψηφίδης, Κωνσταντινίδης, Χατζηκώστας, Αλεξιάδης, Δεμίρης, Συρόπουλος
ΠΑΟΚ: Μουσελεμίδης, Μήτρακας, Μουρατίδης, Τάτσης, Γιακουμής, Βασιλειάδης, Νικολαϊδης, Λέανδρος, Κούδας, Χαραλαμπίδης, Αφεντουλίδης

Στο 91΄λεπτό…

  • Ο Βασίλης Ψηφίδης του Άρεως έχει παίξει τέρμα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ το 1964 για ένα ολόκληρο ημίχρονο (τραυματισμός Παντελάκου) αλλά δεν έφαγε βέβαια πέντε γκολ, κράτησε το 0-0.
  • Γεμάτο το Χαριλάου για το ντέρμπι που όμως κρίθηκε εύκολα και με πολλά γκολ,δίνοντας την ευκαιρία για χοντρή καζούρα των Αρειανών στους Παοκτσήδες.
  • Οι φίλοι του ΠΑΟΚ, λόγω της καλής πορείας της ομάδας τους, είχαν υπερβολική σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα.Όλα αυτά πριν το ματς,γιατί μετά εκτυλίχθηκε ασπρόμαυρη τραγωδία…
  • ΠΑΟΚ και ΑΡΗΣ είναι στην πέμπτη και έβδομη θέση αντίστοιχα, με διαφορά δύο βαθμών.
  • Υπενθυμίζουμε ότι δεν επιτρέπονται οι αλλαγές.
  • Οι ομάδες οφείλουν να είναι προετοιμασμένες στην σπάνια αλλά όχι απίθανη περίπτωση του τραυματισμού του τερματοφύλακα.
  • Η εφημερίδα της εποχής έγραψε:”Oι φίλοι του ΠΑΟΚ κέρδισαν την μάχη της κερκίδας πριν τον αγώνα, ενώ κατά τη διάρκειά του οι φίλοι του Άρη λάλησαν και μίλησαν, εξακολουθώντας να γιορτάζουν μέχρι τη Δευτέρα. Οι φιλοξενούμενοι χαμήλωσαν τα λάβαρα, υπεστάλησαν οι σημαίες και μια σιωπηλή τραγωδία χαρακτήρισε τους φίλους του ΠΑΟΚ. Τα στοιχήματα πριν τον αγώνα έδιναν και έπαιρναν. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ στοιχημάτιζαν ένα προς δύο. Ήσαν βέβαιοι πως θα σάρωνε η αγαπημένη της ομάδα και έτσι έχασαν σημαντικά ποσά. Οι κίτρινοι με παοκτσίδικα χρήματα δρόσισαν τα λαρύγγια τους μετά τον αγώνα”.
  • Ο τραυματίας τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ μεταφέρθηκε στην κλινική του Σαραφιανού για εγκεφαλογράφημα.Οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί για τον τραυματισμό του.

Ο ΑΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ