Ο πρώτος αγώνας ΑΡΕΩΣ-ΠΑΟΚ
9.8.1925
Γήπεδο Ηρακλέους
ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 5-2
ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Στις 9 Αυγούστου του 1925, στο γήπεδο του Ηρακλή, συναντιούνται για πρώτη φορά οι δύο αιώνιοι μονομάχοι της Θεσσαλονίκης: o πανίσχυρος ΑΡΗΣ και ο νεοΐδρυθείς ΠΑΟΚ (Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, τότε).
Ο αγώνας θα λήξει με θριαμβευτή τον Άρη (5-2) και θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα των μελλοντικών συγκρούσεων τους.
Ο Άρης που είχε ιδρυθεί από το 1914 αλλά και η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών είχαν ως χρώματα το κίτρινο και το μαύρο,θέλοντας και οι δύο να κάνουν ιστορικούς συμβολισμούς με τα χρώματα του Βυζαντίου.
Μεγάλη βεντέτα ξέσπασε ανάμεσα στους δυο συλλόγους, όταν τέσσερις παίκτες του Άρεως με προσφυγικές ρίζες έφυγαν για να γραφτούν στον νέο σύλλογο.
Έτσι το 1925 ο Άρης και ο ουσιαστικά «ανεπίσημος» ΠΑΟΚ αποφάσισαν πως δεν γινόταν δύο ομάδες της ίδιας πόλης να φέρουν τα ίδια χρώματα. Συνεπώς συμφώνησαν στο να πραγματοποιηθεί ένας φιλικός αγώνας, με τον νικητή να να κατοχυρώνει δια παντός τα «κιτρινόμαυρα»!
.
Πρέπει μάλιστα να τονίσουμε ότι οι φιλικές αναμετρήσεις εκείνη την εποχή είχαν βαρύνουσα σημασία και αποτελούσαν ένα κοινωνικό γεγονός. Ουσιαστικά τα ματς αυτά θεωρούνταν σαν ένα είδος «μονομαχίας», λαμβάνοντας αναγνώριση σχεδόν ανάλογη με τους επίσημους αγώνες.
Το παιχνίδι έγινε στο γήπεδο του Ηρακλέους μέσα σε έντονα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με πολλές διακοπές και σκληρό παιχνίδι,επεισόδια και χειροδικίες ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.Μάλιστα ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Α. Αρμάς (πρώην παίκτης του Άρεως) αποχώρησε μαζί με την ομάδα του,λίγο πριν τη λήξη του αγώνος, διαμαρτυρόμενος γιατί ο διαιτητής καταλόγισε, κατά τη γνώμη του,ένα αυστηρότατο πέναλτι.
Ο ΠΑΟΚ θα αιφνιδιάσει και θα προηγηθεί με 0-2 στις αρχές του ημιχρόνου Ωστόσο ο Άρης θα απαντήσει καταφέρνοντας να ισοφαρίσει σε 2-2 πριν το φινάλε του ημιχρόνου. Στο Β’ μέρος ο Άρης θα κυριαρχήσει πλήρως,θα πετύχει τρία γκολ και θα φτάσει σε ένα πανηγυρικό και επιβλητικό 5-2.
Απόσπασμα από την εφημερίδα «Μακεδονικά Νέα» στις 10/8/1925 αναφέρει: «Κατά το δεύτερον ημίχρονον οι του Άρεως επιτυγχάνουν δύο τέρματα, ο αγώνα εξακολουθεί όταν ο διαιτητής σφυρίζει ένα πέναλτι εις βάρος της Ε.Κ. (σ.σ. Ενωση Κωνσταντινουπολιτών) το οποίοι οι παίκται της αμφισβητούν. Προ της επιμονής του διαιτητού ο τερματοφύλακας της Ενωσ. Κων/πολιτών εγκαταλείπει το τέρμα ανοικτόν, το σουτ δίδεται, σημειουμένου ούτω και πέμπτου τέρματος, η δε ομάς της Εν. Κων/πολιτών αποχωρεί εις ένδειξιν διαμαρτυρίας, του γηπέδου».
Η βιαιότητα της αναμέτρησης καταδεικνύεται και από την καταγγελία δολοφονικής επίθεσης που έκανε ο επίσημος ΑΡΗΣ κατά παίκτη του από φίλαθλο του ΠΑΟΚ. Οι άνθρωποι του Άρη κατήγγειλαν ότι ένας στρατιωτικός, φίλος των Κωνσταντινοπολιτών, επιτέθηκε με δολοφονικές προθέσεις εναντίον του ποδοσφαιριστή των κίτρινων, Αλέξανδρου Ζηνισόπουλου.
Η σύνθεση του Άρεως στο ιστορικό αυτό παιχνίδι ήταν η εξής: Κοτρότσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κώστας Βικελίδης, Ηλιάδης, Μπαρίτας, Αγοραστός, Ιωαννίδης, Αγγελάκης, Βλαχόπουλος.
Με τον αγώνα αυτόν ο ΑΡΗΣ κατοχύρωσε και τα “κιτρινόμαυρα χρώματα”, τα οποία και σαφώς εδικαιούτο, για τον προφανέστατο λόγο ότι είναι αρχαιότερο σωματείο από τον συμπολίτη ΠΑΟΚ και πρώτος τα επέλεξε για τη φανέλα του.